Keskustelut Metsänhoito Tyhmiä kysymyksiä taimikonhoidosta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
  • Tyhmiä kysymyksiä taimikonhoidosta

    Ajattelin näin uutena metsänomistajana/alan omatoimiopiskelijana kysellä teiltä viisaammillta taimikonhoidosta. Perusasiat ovat jollain tasolla hallussa, mutta kun nyrkkisääntöjen soveltaminen tuntuu todellisuudessa välillä vaikealta. Lähinnä kysymykset koskee taimikonhoidon tarvetta ja ajoitusta.

    Ensiksi. Onko taimikonhoidolle tarvetta 4 metrisessä koivikossa, jonka tiheys on hyvä 1600 runkoa hehtaarilla, jos muu lehtipuuvesakko on n.metrin koivuja lyhyempää, mutta sitä on reilusti? Entäs sama tilanne 4 metrisessä kuusikossa?

    Varhaishoito tehdään kaikenlaisten opaskirjojen mukaan taimikon ollessa noin metrin pituista, viimeistään kun lehtipuut ovat kasvatettavien taimien mittaisia. Olen kuitenkin monta kertaa törmännyt n. 30cm kuusentaimikohin, jossa lehtipuuta on jo >5000 runkoa hehtaarilla ja vähintään kuusen taimien pituisia. Jos vahraishoidon tekee jo tässä vaiheessa, ottaako lehtipuusto uudestaan kuuset kasvussa kiinni ja joudutaanko perkaamaan kahdesti? Miten kannattaisi menetellä, jos haluaa yhdellä perkauksella selvitä varsinaiseen taimikonhoitoon asti?

    Näillä kysymyksillä alkuun. Kyselen lisää kunhan kysyttävää tulee mieleen ja kyselkää muutkin. Toivottavasti syntyy keskustelua varhaishoidosta, sekä varsinaisesta taimikonhoidosta, vaikka tällä foorumilla sitä todennäköisesti on jo ennestäänkin (saa laittaa linkkejä). Kaikenlaiset vinkit otetaan vastaan esimerkiksi juuri hoitotarpeen arviontiin liittyen erilaisissa taimikoissa.

     

     

     

     

  • Tomperi

    Oli ilo nähdä metsänuudistus ala jolle ei ollut tehty yhtään harvenuskertaa, siis taimikonhoitoa,  ja jossa oli runko luku 2500 kpl ainespuuta ja johon tehtiin hakkuu ensimmäisen kerran, energiapuuta ja kuitua, en tiedä tarkemmin kertymää, tien toisella puolen metsännuudistamis ala jossa ei selvitä samaan tulokseen todennäköisesti edes kahdella taimikonhoitokerralla, ravinteisuustaso samanlainen, samaten maalaji. Metsänomistaja sen kertoi.  voisko tommosesta ottaa oppia?

    metsänkasvattaja

    vastaus ketjunaloitus kysymykselle onko  raivaukselle  tarvetta tuossa  tapauksessa .kyllä on, aina on  helpompi  raivata pienempi  vesakko kuin isoksi kasvanut

    Jänkhäjoonas

    Tässä pitäisi ruveta tuollaista ylitiheää männikköä raivaamaan. Tuollaista 3-4 metristä, kuiva kangas maapohjana

    Hemmetin tiheässä ja suht riukuuntunutta jo valmiiksi. Olikohan Tapion ohje noin 3000 puuhun hehtaarille, jotta vältetään oksien kasvua. Tässä ei oksaisuus varmasti ole ongelma, mutta hirvet ainakin

    Liekö haittaa jos vielä pikkaisen tiheämmässäkin? Toki joidenkin vuosien päästä uudelleen paikalle, kun päässeet hirviltä karkuun ja toivottavasti vähän elpyneet siinä välissä?

    Tomperi

    juu mikäs siinä jos kustannukset uudistamisessa ovat merkityksettömät

     

    A.Jalkanen

    Jänkhäjoonas, jos aiot päästä yhdellä taimikonhoidolla ensiharvennukseen, niin nyt pitäisi raaskia laittaa Tapion ohjeiden harvuuteen, jotta kuritetut latvukset elpyisivät takaisin kasvuun. Jos taas teet kahden harvennuksen taktiikalla, saa jättää tiheämmäksi. Hirvet eivät enää yletä katkomaan latvoja.

    mehtäukko

    Sikari, 2 paikoin 3 raivausta. Alussa on tarkka peli, ettei vatukko- pusikko tee taimikosta aukkoista.

    Jänkhäjoonas

    Siis nimenomaan kahdella tuon suunnittelin tekeväni. 3000 suositellulla tiheydelläkin tuonne joutuisi toiseen kertaan joka tapauksessa tulemaan

    Rukopiikki

    Olen ollut siinä käsityksessä että harvassa koivun taimikossa ruskotäpläkärpäset tekee tuhojaan ja että siksi taimikkovaiheessa pitäisi olla tiheyttä että koivu karsiintuu 6m korkealle kohtuu nopeasti.

    Puuki

    Laita heti suosiolla 2000-2500 kpl/ha männikkössä, niin pääsee ajoissa harvennukselle. 3000 kpl max. lienee hirvialueilla ohje.        ”E-puu innostuksen ” aikaan 2000-luvun alussa suositeltiin jättämään hyvin kasvaviin männyntaimikoihin n. 4000 kpl/ha taimia.    Hyvin kasvoi puusto teiden ja ojien reunoilla , muualla melko hidasta kasvua vaikka e-puukorjuussa jätettävien puiden latvat ei juuri kärsineetkään liiaksi.

    mehtäukko

    ”…taimikkovaiheessa pitäisi olla tiheyttä että koivu karsiintuu 6m korkealle kohtuu nopeasti…” Kyseenalainen keino? Kuinka ne kestävät lumen painon ja tuulet? Latvatupsu jää niin pieneksi, että kasvu taantuu sen kymmeneksi vuodeksi.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)