Keskustelut Metsänomistus Tuulivoimayhtiön vuokrasopimukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)
  • Tuulivoimayhtiön vuokrasopimukset

    Tervehdys!

    En löytänyt viestiketjua aiheesta, vaikka luulisi olevan ajankohtainen.

    Omistamilleni tiloille on suunnitteella kolmeen eri paikkaan tuulivoimaa, vuokrasopimusten tekijänä on välissä oleva bulvaani firma joka myy sopimukset eteenpäin kolmannelle osapuolelle. Tarjottu sopimus kaikkine ehtoineen ja vuosivuokrineen vaikuttaa liiankin hyvältä.
    Pitäisi aina muistaa, että jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei silloin ole totta.
    Onko muilla vastaavia kokemuksia, minkälaisia sopimuksia on tarjottu?
    Olen kuullut että mitään yhtenäistä käytäntöä vuokrasopimuksista ei ole.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    MTK:n sivustolta:

    ”MTK on laatinut sopimusmallit tuulivoimalapaikan maanvuokrasta sekä käyttöoikeuden rajoituksesta tuulivoimaloiden vaikutusalueilla. Sopimusmallien tavoitteena on lisätä mielenkiintoa vuokrata maa-alueita, edistää vuokrasopimusten syntymistä ja samalla hallituksen tavoittelemaa tuulivoiman lisärakentamista. Yhteneväisellä vuokrasopimusmallilla otetaan huomioon ympäristövaikutukset ja huomioidaan maanomistajan oikeudet.

    Vuokrasopimusmallit ovat MTK:n jäsenten käytössä Reppu-palvelussa.”

    Otapa siis yhteyttä johonkin MTK.n jäseneen tai suoraan pääkallonpaikalle ja pyydä itsellesi mallisopimus.

    Olen samaa mieltä Pinsiön vaarin kanssa: tuulivoiman tuki on aivan järjettömissä mittasuhteissa saatavaan hyötyyn nähden.

    Gla Gla

    Hiluxmetsuri: ”Tuskinpa tuosta bulvaanista haittaa on, jos ei vaikuta maksuihin ja myös tuuligeneraattorin käytöstä poisto on jotenkin sopimuksessa mukana.”

    Mitä pitempi sopimusketju on, sitä hankalampi on sitä hallita. Ylipäätään se, että bulvaanilla on oikeus siirtää sopimuksessa mainitut oikeudet kolmannelle osapuolelle ilman omistajan suostumusta, ei ole riskitöntä. Ongelmatapauksissa tuloksena on se, että ulkomainen veroparatiisiyhtiö kuittaa rahat, bulvaani katoaa markkinoilta esimerkiksi konkurssin kautta ja yksityisellä maanomistajalla on 120 metrin korkuinen läjä ongelmajätettä per mylly. Viimeistään voimalan käyttöiän loppupuolella nämä ovat ihan varteenotettavia riskejä.

    jees h-valta

    Tässä Gla ei tykkää pidennetystä sopimusketjusta. Mhy:ssä hän siitä tuntuu kovasti pitävän.

    Gla Gla

    Korjuupalvelusta olen todennut vain, että niissä minulla hakkuut ovat onnistuneet hyvin. Sinullahan oli jotain ongelmaa, kun suoraan ostajan kanssa asioit?

    Mutta jos tässä pysytään tuulivoimalassa, uskotko hallitsevasi n. 30 vuodeksi tehtävän sopimuksen, jossa on bulvaani välissä?

    jees h-valta

    Uskon.

    Hiluxmetsuri

    30-vuotisen sopimuksen kanssa on vähän niin ja näin. Ei ole ehkä sopimuksen tekijä enää elävien kirjoissa ja sopimusyhtiö on saattanut muuttua omistussuhteiltaan moneen kertaan. Minä en edes tekisi noin pitkää sopimusta. 10 vuoden jakso riittää vallan hyvin ja sen jälkeen uusintasopimus.

    30-vuotisen sopimuksen voisin tehdä Suomen Valtion kanssa mutta kaikki muut tahot ovat yhtä epäilyksenalaisia. Sopimukseen voi laittaa kaikenlaisia irtisanomis- ym. pykäliä omistussuhteiden muutosten varalta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun Sopimuksen pitävyyttä arvioi, niin luulisi sen toimivan hyvin niin kauan kun voimala tuottaa rahaa. Siinä on kuitenkin se mutta että rahaa tekee eri firma kuin se joka on sopimuksen tehnyt. Toinen riskitekijä on se että sopimus on mahdollisuus myydä moneenkin kertaan. Siitä voi tulla mutkia matkaan.

    Näin etukäteen arvioiden suurin riski liittyy kuitenkin siihen tilanteeseen, että voimala on iän, rikkoutumisen tai suhdanteiden takia käyttökelvoton.
    Tietääkseni tässä alkuvaiheessa varataan johonkin joku summa purkua varten, mutta kun purku maksaa melkein saman kuin rakentamistyökin.
    Tätä purkua hiukan käsittelin jo tuolla toisessa ketjussa. Sanottakoon nyt vielä tässäkin, että USA:ssa 14 000 käytöstä poistettua myllyä odottaa purkajaa, jota ei taida löytyä, muuta kuin yhteiskunnan varoin. Tätä nykykapitalismia, voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sosialisoidaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timo Heikki

    Kannattaa yrittää varmistaa, että voimalan rakenteet on jonkin arvoisia vielä käyttöajan loputtua. Jos yhtiö joka myllyt omistaa menee konkurssiin, niin rakenteet tulee hävitettyä . Betoninen möhkäle on melkoinen kustannuserä verrattuna metalliseen. Täälläkin päin on sama homma, että joku bulvaani tekee ensimmäisen sopimuksen. Viimeksi oli tuulivoimayhtiön toimitusjohtaja tehnyt omiin nimiinsä vuokrasopimuksen. Tulevasta yhtiöstä ei ole kuitenkaan mitään tietoa vuokrasopimusta tehdessä.

    MaalaisSeppo

    Kannattaa ottaa huomioon, että tuulivoiman kannattavuus perustuu täysin Valtion maksamaan järjettömän suureen tukeen. Voi olla, että poliitikot tulevat joskus järkiinsä huomatessaan, ettei Valtion rahat kertakaikkiaan riitä kaikeen mahdolliseen.

    Tuulivoimayhtiökin voi siis mennä vararikkoon, kuten tuulimyllyjen valmistajia jo on mennytkin. Jos tuulimylly-yhtiö menee konkurssiin, kannattaa miettiä, kenenkä vastuulla on myllyn purku. Kaikista metsäpalstalle muidenkin tuomista jätteistä vastaa tällä hetkellä maanomistaja. Ehkä tuulimylyjen maanvuokrasopimuksissa kannattaisi myydä myllyn peittämä maa-ala ja vuokrata sen ympäriltä tuulivoiman voiman tuottoon tarvitsema alue. Näin konkurssitilanteessa alkuperäinen maanomistaja ei joutuisi vastuuseen mahdollisista jätteistä.

    Gla Gla

    Onko jollain tietoa näiden myllyjen kohtalosta?

    http://yle.fi/uutiset/inkoon_
    viimeinen_tuulivoimala_
    suljetaan/6698125

    Tuonkin firman omistus on puhtaasti ulkomailla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)