Keskustelut Metsänomistus Tuulivoimakysymyksiä

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 834)
  • Tuulivoimakysymyksiä

    Merkitty: 

    Aiemmin on jo ollut keskustelua maanvuokrasopimuksista mutta avataan lisäksi yleinen ketju jossa voi käsitellä aihetta laajemmin. Tuuli- ja aurinkovoima saattavat olla yksi teema kevään kuntavaaleissa.

    Maanomistajain liiton toiminnanjohtaja Kimmo Collander:

    – Pidän hyvänä Keuruun mallia, missä kunta myöntää kaavan tuulimyllyn rakentamiseen, kun ostaja sitoutuu maksamaan asiallisen korvauksen johtolinjan alle jäävästä maasta. Tämän menettelyn soisi leviävän laajemmalle ja toivottavasti maankäytöstä keskustellaan kuntavaaleissa laajemmin myös maanomistajan näkökulmasta.

    – Lunastuslaki on tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Toivottavasti eduskuntaan mennään oikeusministeriön lausunnolla olleen luonnokseen perustuvalla esityksellä.

    http://www.sttinfo.fi/tiedote/70799008/maanomistajien-kimmo-collander-lunastuslaki-ei-vastaa-tata-paivaa

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tuulivoimayhtiöiden harkittu taktiikka on myydä tuulivoima-ajatus juuri köyhille kunnille, koska ne yksin päättävät tuulipuistojen sijaintipaikoista, sillä valtakunnallista tuulivoima-lakia ei ole Suomessa olemassa. Jos myöhemmin tulisi jotain ongelmia, pieni kunta on silloin hyvin yksin suurta tuulivoimayhtiötä vastaan.

    Tämä korostuu ennen kaikkea kepulaisissa kunnissa, joissa ei voi paljon järjellä kehuskennella. Sukua kaikki toisilleen.

    puunhalaaja

    Näen pihastani kolmen tuulimyllyn valot. Pikkuisen ärsyttävää, mutta muuta haittaa noin viiden kilometrin päässä olevista viipperöistä ei ole. Nämä 200 m korkeat myllyt on ihan ison luonnonsuojelualueen vieressä. Parin vuoden aktiivisen retkeilyn tuloksella seuraavat huomiot.

    Myllyillä ei näytä olevan vaikutuksia ainakaan metsoihin tai pyihin, viihtyvät myllyjen vieressä. Sama juttu hömö- ja töyhtötiaisten kanssa. Merikotkat pesinevät reilun kilsan päässä myllyistä. Hirvet ja valkohäntäpeurat liikkuvat myllyjen vieressä ihan kuten ennenkin. Liito-oravat asuvat niin lähellä myllyjä, että jos tuollainen laitos joskus kaatuu, niin huonolla tuurilla kaatuu suoraan söpön nappisilmän kotikolon päälle.

    Yhtäkään kuollutta lintua en ole myllyjen juurelta löytänyt, ja olen käynyt niillä kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Hinkkaan myllyjen juurella siksi, että ne toimivat ihan uskomattomina hyönteismagneetteina. Sieltä voi löytää mitä erikoisempia lajeja vuodenajasta riippuen. En ole missään nähnyt tälle ilmiölle selitystä, enkä osaa arvioida myllyjen vaikutusta hyönteiskantoihin.

    Edelläkirjoitettu siis vain omaa mutua, tutkimusta myllyjen vaikutuksesta eläimiin ollaan vasta tekemässä, alustavien tulosten mukaan niiden arvellaan vaikuttavan negatiivisesti ainakin joihinkin lajeihin.  Ihan myllyn vieressä on toki täystuho, noin hehtaari muuttuu sepelierämaaksi. Eppäilenpä silti, että tällainen pistemäinen juttu on vaikutukseltaan pienempi asia kuin se, että myllyn vieressä on tuhat hehtaaria suomalaista talousmetsää, jossa ei ole kerrassaan mitään erityisiä luontoarvoja. Talousarvoja tietenkin sitäkin enempi.

    Tämä käy hyvin ilmi kun nyt Ikaalisten ja Ylöjärven rajamaille Karhen suuntaan suunnitellaan niitä moterneja 300 m korkeita myllyjä. Paikalliset kauhuissaan koettaa kerätä rahaa palkatakseen ammattilaisen tekemään luontokartoitusta, mutta on kyllä aika hemmetin turhaa hommaa: alue on pääosin ison yrityksen/instituution maita ja metsät on erinomaisen tarkasti hakattu kaikki pois, löydä sieltä sitten muuta kuin korvasieniä ja vadelmia. No, yhdellä metsälammella pesii kaakkuri, jännä nähdä miten se vaikuttaa projektiin.

    Tuulivoima jakaa Ikaalisissa mielenkiintoisesti poliittista kenttää: Demarit, Kokoomus ja keskusta! ovat intoa piukkana ottamassa kaikki mahdolliset myllyt. Persut on vastaan ja uutena porukkana vaaleihin lähtevät sitoutumattomat myös. Ikaalisissa vaaleista onkin nyt tulossa pitkälti tuulivoimavaalit.

    Minulla ei ole kategorisen kielteistä tai myönteistä näkemystä tuulivoimasta, kiinnostaa ihan konkreettiset reunaehdot. Lunastuslakiin pitää saada muutos asap, linjojen veto on törkeää ryöstöä. Etäisyydet asutukseen pitää olla järkevät, eikä varmaan ihan kansallispuistojen viereen kannattaisi rakentaa. Näistä reunaehdoista voisi käydä ihan asiallista keskustelua, mutta meininki on ihan jotain muuta. Myllyjä kannattavat ignoroivat kaikki paikallisten kitinät, koska pitää saara rahaa kunnan kirstuun. Keskustaajama huutaa lisää kulttuuritiloja, uimahalleja jne jne . Sitten toisaalta myllyjen vastustajat argumentoivat välillä niin psykedeelisillä tavoilla, että sähkösäteilystä ja 5g aalloista varoittelevat voisivat ottaa hyvää oppia heiltä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos puunhalaaja. Varsin osuva analyysi tilanteesta.

    Voimalahankkeiden virittelijät voisivat kunnioittaa maakuntakaavoja, eli kun niihin on osoitettu ’tuulivoimapotentiaaliset’ alueet, niin kehitettäisiin ensisijaisesti niitä. Paikallisten asukkaiden korvaukset on myös saatava asialliselle tasolle ja kattamaan kaikki haittojen kärsijät.

    hikinen94 hikinen94

    Olen jo aiemmin kirjoittanut, ettei riistalinnut eikä hirvet välitä tuon taivaallista myllyistä, hirvet mieluummin ” pitävät niistä” kaiketi hyvien ruokamaiden vuoksi. Ei infraäänet niitä haittaa, vaikka kuulo on moninkertainen ihmiseen verrattuna. Ei myöskään sairaita ja pökiöityneitä ole havaittu. Olisi mielenkiintoista löytää ihan tutkittua tietoa eläimistä, jotka karttavat niitä. Lepakko lienee yksi, mutta löytyykö muita. Poron ja metsäpeuran väitetään niitä karttavan, mutta miten käy vuosien aikana, kun ne tottuvat myllyihin. Olen aika varma, että hirvetkin alkuun ovat niitä vältelleet. Tuo susien häiriintyminen niistä on kyllä pöljyyden huippu 🤔

    Nostokoukku

    Mitenkäs se ympäristöministeriön tilaama kotkatutkimus. Se jätettiin julkaisematta kun ilmestyi.

    Visakallo Visakallo

    Jos jonkinlaista yhteenvetoa tekisi, niin tuulipuistot ja kaikki uudet vihreän siirtymän edellyttämät siirtolinjat pääsevätkin itseoikeutetusti kansallisten sankaritekojen joukkoon. Tuulipuistot tarjoavat ympäristölleen vaihtelua, ja luovat eri puolille valtakuntaa aivan uudenlaista kansallismaisemaa. Luonnoneläimet saavat myllytonteista uusia kokoontumispaikkoja, ja tarjoavat myös ihmisille helpon saavutettavuuden ansiosta mahdollisuuksia tutustua näihin eläimiin. Leveät, valtakuntaa halkovat sähkönsiirtolinjat puolestaan avartavat maastonäkymiä aivan uudella tavalla, yhdistäen aikaisemmin jopa etäisiksi tunnettuja seutuja toisiinsa. Vanhemmat voivat eväsretkellä esitellä lapsilleen samaan aikaan linjalla ruokailevan hirviemon jälkikasvuineen, ja mahdollisesti lauman suloisia pikku bambejakin. Linjan maasto tarjoaa upeita kukkaketoja ja monenlaisia jännittäviä pensaikkoja lasten tutkittavaksi. Metsänomistajatkin voimat puolestaan myös myhäillä tyytyväisinä, kun sorkkajalkaiset ovatkin jättäneet heidän taimikkonsa rauhaan, ja siirtyneet Fingridin tarjoamiin pitkiin ja notkuviin pitopöytiin. Valinta vuodesta toiseen maailman onnellisimmaksi kansaksi  ei ole sattumaa, vaan se on viisaiden valintojen ja hyvien tekojen ansiota!

    Apli

    Suomi tarvitsee lisää tuuli ja aurinkovoimaa eli päästötöntä sähköntuotantoa, ja hienoa että sitä tulee… Samoin Aurora linja valmistuu eli sähkön siirtoa lisää Ruotsista kaikki on tarpeen…

    Nostokoukku

    Päästötöntä sähköntuotantoa? Mitä se on?

    hikinen94 hikinen94

    Jos ennusteet pitää paikkansa, että sähkön tarve nousee puolella reilussa kymmenessä vuodessa, kertokaapa lopultakin, mistä se sähkö pitäisi tehdä. Ei vielä tähän tullessa ole vastauksia näkynyt. Suo siellä, vetelä täällä.

    Fortum on ilmoittanut, ettei ydinvoimaa kannata rakentaa näillä hinnoilla. Hinta pitäisi olla puolta suurenpi, pitäisikö söhkön hintaa vaan kylmästi nostaa, jolloin tämä olisi mahdollista 🤔

    Kun sitten sen ratkaisun keksitte, voimme tehdä lähetystön eduskuntaan, minäkin lähden mukaan.

    Visakallo Visakallo

    Sähköntuotanto toki lisääntyy, kun ulkomaiset toimijat sitä täällä lisää tuottavat ja ulkomaiset toimijat sitä täällä lisää käyttävät. Ainakaan nykyehdoilla tämä toiminta ei valitettavasti kovin paljo Suomea talouden suosta nosta.

Esillä 10 vastausta, 791 - 800 (kaikkiaan 834)