Keskustelut Metsänomistus Tuulivoimakysymyksiä

  • Tämä aihe sisältää 402 vastausta, 34 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 402)
  • Tuulivoimakysymyksiä

    Merkitty: 

    Aiemmin on jo ollut keskustelua maanvuokrasopimuksista mutta avataan lisäksi yleinen ketju jossa voi käsitellä aihetta laajemmin. Tuuli- ja aurinkovoima saattavat olla yksi teema kevään kuntavaaleissa.

    Maanomistajain liiton toiminnanjohtaja Kimmo Collander:

    – Pidän hyvänä Keuruun mallia, missä kunta myöntää kaavan tuulimyllyn rakentamiseen, kun ostaja sitoutuu maksamaan asiallisen korvauksen johtolinjan alle jäävästä maasta. Tämän menettelyn soisi leviävän laajemmalle ja toivottavasti maankäytöstä keskustellaan kuntavaaleissa laajemmin myös maanomistajan näkökulmasta.

    – Lunastuslaki on tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Toivottavasti eduskuntaan mennään oikeusministeriön lausunnolla olleen luonnokseen perustuvalla esityksellä.

    http://www.sttinfo.fi/tiedote/70799008/maanomistajien-kimmo-collander-lunastuslaki-ei-vastaa-tata-paivaa

  • Visakallo Visakallo

    No, kerrataanpa nyt sitten vielä. Systeemihän menee niin, että valtionosuuksissa tasataan kaikkein suurimpien ja niitä pienempien kuntien verotuloja. Silloin kun valtionosuuksia leikataan, rahaa jää enemmän suurimmille kunnille ja pienemmiltä se vähenee. Myllyjen kiinteistöveroista toki jää niiden sijaintikuntiin rahaa, mutta jatkossa valtionosuus vastaavasti pienenee, eli kiinteistövero ei silloin lisääkään kunnan tuloja kuin tähän asti. Vähintään yhtä merkittävä on tämän vuoden alusta tullut muutos, että myllynpohjista maksetut vuokrat muuttuivatkin pääomaverotettaviksi, eli ne eivät menekään enää myllyn sijaintikuntiin, vaikka vuokran saaja asuisikin siellä, eli sama tilanne kuin puunmyyntituloissa on ollut jo pitkään.

    hikinen94 hikinen94

    No ilmanmuuta tuolla laskutavalla hyötyy ne suuremmatkin vauraat kunnat, kuten muutkin kunnat,  mutta tosiasia on, että kävipä tässä miten tahansa suurin hyötyjä on myllykunta, kun sinne myllyjä rakennetaan. Luuletko, ettei pohjois-savonkin kunnanjohtajat osaa laskea. Ilman muuta näitten kuntien saama tulo pienenee, mikäli tämä menee läpi, mutta merkittävä se on edelleen. Huonoimmillaan 10 miljoonaa pienenee siis reiluun viiteen, mikäli kunta on taloudeltaan ennestään erittäin vahva. Tällaiseen kuntaan ei kyllä taida myllyjä olla tulossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallolla hyvää pohdintaa. Jos valtionosuuksia pienennetään, voidaan pienentää kaikilta kunnilta ja maksella enemmän valtion velkoja pois. Pääomatuloissa olisi mahdollista tehdä tasausta myös myllytonttien vuokratulojen osalta, ei pelkästään puunmyyntituloista metsän sijaintikuntaan, kuten nykyäänkin kai edelleen tapahtuu.

    hikinen94 hikinen94

    Suomessa kaikki kunnat saa valtion tasausjärjestelmästä rahaa. Näillä nämä kurjatkin kunnat pystyvät rahoittamaan lakisääteiset toimintansa. Pienennys johtaisi monessa kunnassa väistämättä tilanteeseen, ettei niitä voisi enää tehdä. Tuskinpa tämä olisi kenenkään etu. No mikäli rikkaat kunnat, jotka tavallaan ”rahoittavat” muuta suomea voittavat tässä,ei velan maksu huono idea ole, mutta poliittisesti lienee mahdotonta.

    Puunmyyntitulot ovat valtion tuloverotukseen kuuluvia ja käsittääkseni ilmoitus tehdään asuinkuntaan ??

    Nostokoukku

    Puunmyyntitulot ovat pääomatuloja, ei ansiotuloverotukseen kuuluvia. Sama mihinkä ilmoitus tehdään, pääomatuloista verot kannetaan valtion kassaan. Sieltä tasausta kiertää asuinkuntaan takaisin muistaakseni n. 10%.

    hikinen94 hikinen94

    En kyllä tuollaista 10 prosentin tasausta usko. No tietysti kunnat saavat pääomatuloistakin kertyneitä tasaus rahoja takaisin euromääräisesti , Kauniainen näköjään alle 10 e ja joku Salla 600 e per asukas.

    Pääomatulot on valtion tuloverotukseen kuuluvia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Uskoo tai ei, mutta ns. metsäerä on edelleen käytössä. Se ei liity tulojen tasausjärjestelmään vaan yhteisöverotukseen.

    ”Metsätalouden pääomatulon ohjautuminen valtiolle kompensoidaan nykyisessä verojärjestelmässä kunnille metsäeränä, joka on osa kuntien yhteisöveron jako-osuutta. Yksittäisen kunnan metsäerä määräytyy lähinnä entisen metsäkeskusalueen bruttokantorahatulojen ja kunnan talousmetsä- ja luonnonsuojelualueiden metsähehtaareiden perusteella.

    Nykyjärjestelmässä kunnille tilitetään edellä kerrotulla tavalla yhteisöveron metsäerä, joka on käytännössä vastannut suuruudeltaan puun myyntituloista kertyvää pääomatuloveroa.”

    http://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_326+2021.pdf

    Makarov

    Turha maalailla piruja  seinälle. Ei niistä kiinteistöverojen muutoksista tuulimyllyillä mitään päätöksiä ole tehty. Se on enempi ollu semmosta pohdintaa mutta ei se tietysti mylly kunnille reilu ole.

    hikinen94 hikinen94

    Perskutarallaa, näinhän se on tuo palautus näköjään yhteisöveron nimellä. Sehän on todella saman suuruinen, kuin itse pääomaverokin. No tuohan on kaikenkaikkiaan oikeudenmukasta. Missä kunnassa myllyt ja metsäkin, sinnehän ne kuuluvatkin. Vanhanakin oppii vielä uutta 😀

    Eihän ne myllykunnat ilosta ponpi, jos kiinteistöverot lähes puolella pienenevät, mutta isoista summista vieläkin puhutaan, etenkin pienten kuntien osalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niin se on, että uutta oppii aina. Itse puolestani luulin että ”metsäerä” lasketaan kunnassa myydyn puun määrän pohjalta.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 402)