Keskustelut Metsänomistus Tuulivoimakysymyksiä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 372)
  • Tuulivoimakysymyksiä

    Merkitty: 

    Aiemmin on jo ollut keskustelua maanvuokrasopimuksista mutta avataan lisäksi yleinen ketju jossa voi käsitellä aihetta laajemmin. Tuuli- ja aurinkovoima saattavat olla yksi teema kevään kuntavaaleissa.

    Maanomistajain liiton toiminnanjohtaja Kimmo Collander:

    – Pidän hyvänä Keuruun mallia, missä kunta myöntää kaavan tuulimyllyn rakentamiseen, kun ostaja sitoutuu maksamaan asiallisen korvauksen johtolinjan alle jäävästä maasta. Tämän menettelyn soisi leviävän laajemmalle ja toivottavasti maankäytöstä keskustellaan kuntavaaleissa laajemmin myös maanomistajan näkökulmasta.

    – Lunastuslaki on tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Toivottavasti eduskuntaan mennään oikeusministeriön lausunnolla olleen luonnokseen perustuvalla esityksellä.

    http://www.sttinfo.fi/tiedote/70799008/maanomistajien-kimmo-collander-lunastuslaki-ei-vastaa-tata-paivaa

  • Leuku

    Maanomistajille maksettava maanvuokra maksetaan tuulivoimaloiden tuottaman sähkön myynnistä saatavasta tulosta. Vuokrasumma voi olla prosenttiosuus myyntitulosta, tai sitten kiinteä, esimerkiksi €/MW.  Kiinteä vuokrahinta on riskittömämpi ja siksi usein matalampi kuin hintariskin sisältävä myyntituloon perustuva hinta, joka sisältää tuotannon ja sähkön hinnan vaihtelusta johtuvan riskin. Maanomistajat valitsevat.

    Maanomistajat päättävät myös miten maanvuokrasumma jaetaan heidän kesken. Maanvuokrasumman laskuperusteesta huolimatta korvaussumma maksetaan koko alueelle, ja maanomistajat tosiaan päättävät millä perusteilla se jaetaan ja ovatko sähkölinjan maanomistajat mukana korvauksessa vai ei. Tässä on paljon vaihtelua, niinkuin maanomistajissakin, kuin myös tuulivoimayhtiöissä. Paljon vaikuttaa onko alueella yksi tai muutama iso maanomistaja, joiden maille voimalat osuvat, vai ovatko tilat pitkiä ja kapeita sarkoja.

    mehtäukko

    Oikeudenmukaista olisi, että myllyn kaikki mo:t olisivat p-alan suhteessa saapa niin tuloja kuin vastuussa riskeistä.

    Visakallo Visakallo

    Lainaus aloituksen linkin tekstistä herättää ajatuksia. Fingridin linjojen lisäksi tulevat myös voimaloiden tarvitsemat omat sähkölinjat. Kyllä korvausasiat on jo pakko saada vastaamaan tätä päivää. Onko tietoa, kuinka suuri osa sähkölinjojen alle jäävästä maasta menee pakkolunastuksen kautta?

    ”Kantaverkon käytössä 60 tuhatta hehtaaria maata. Fingrid onkin jo nyt suurin yksittäinen metsäntuhoja Suomessa.  Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa suunnitelmissa on 3600 kilometrin verran uutta tai levennettyä johtokatua. Tämä tarkoittaa yli 20 000 hehtaarin, pääosin metsämaan käyttöönottoa ja raivaamista.”

    MJO

    Taitaa teiden alla olla metsää aika paljon enemmän, verrattuna voimalinjoihin.

    mehtäukko

    Niin kyllähän teiden olemassaolo on välttämätöntä. Tuulimyllykouhotus tuli raakileena lisäksi…

    MJO

    Kohtuullisen välttämättömiä ovat voimalinjatkin. Ainakin nykyisen tyyppisissä yhteiskunnissa.

    Visakallo Visakallo

    Kysymyshän oli siitä, kuinka paljon metsää kaadetaan uusien hankkeiden myötä. En oikein usko, että Suomessa uusia teitä rakennettaisiin samaan tahtiin kuin sähkölinjoja!

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Suomi on tehnyt sarjan vääriä päätöksiä jo vuodesta 1994. Paikallisiin ydinvoimaloihin tulisi keskittyä, ja ennallistaa 50% siirtolinjoista.

    Leuku

    Leveille johtokaduille, siirtolinjojen alle, voitaisin rakentaa aurinkovoimaa.

    Visakallo Visakallo

    Ei taida ne paneelit oikein kestää linjoilta putoavia jäitä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 372)