Keskustelut Puukauppa Tuulivoima ja pakkanen

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 361)
  • Tuulivoima ja pakkanen

    Merkitty: 

    Nyt näyttää valtakunnan sähköntuonti olevan huipussaan,Fingridin nettisivujen mukaan.Verkon tila vaikuttaisi olevan vihreä eli normaali,toivottavasti vikoja ei tulekaan.

    Yhden käppyrän mukaan tuulivoiman osuus pyörii siinä 200 mwh/h.Ennuste on että kun pakkanen tästä lauhtuu niin tuulivoiman tuotanto nousee 1300mwh/h.

    Olisikohan jo aika johtopäätökselle että tuulivoimaa on maassamme riittävästi?

  • Visakallo

    Järkevintä, mitä Suomessa voi aurinkoenergialla tehdä, on rakennusten jäähdyttäminen.

    Visakallo

    Yksikään omakotitaloon asennettu sähköä tuottava ja sähköverkkoon kytketty aurinkopaneeli ei Suomessa tuota omistajalleen lainkaan sähkönmyyntituloja, sillä kesällä aurinkosähköstä ei makseta juuri mitään. Ainoaksi käyttökohteeksi jää siten rakennuksen jäähdyttäminen ja käyttöveden lämmitys.  Tämä ei ole mielipide vaan valitetatava fakta.

    jees h-valta

    Ja siinäkin tosaan pitäytyisin vain käyttöveden lämmitykseen.

    Pete

    Planter ei näe sähköautojen osalta isoa kuvaa. Jos sähkölämmityksen (pumpulla tai ilman) kulutushuippuja ei saada tasoittumaan tulevaisuudessakaan niin mitä veikkaat tapahtuvan arki-iltana kun perheenisät ja äidit kytkevät auton lataukseen ja valtakunnassa on ulkolämpötila -30 celsiusta? Kestääkö siirto ja tuotanto tämänkin jos vaikka 30% autokannasta on sähköautoja?

    on totta, että sähköauton akkuja voi teoriassa käyttää kulutushuippujen tasoittamiseen, mutta onko se tositilanteessa lainkaan realistista? Paljon paremmalla hyötysuhteella tasaaminen onnistuu vanhalla keksinnöllä, eli vesivaraajalla. Siihen kun lisää hiukan älyä, niin pahimpia kulutushuippuja pystyy jo hiukan tasoittamaan. Tätä älyä ei vielä ole käytössä kun minkäänlaista hintaohjaista ei ole.

    hajautettuun sähköntuotantoon en itsekään usko, mutta hajautetulla sähkön säästöllä ja kulutushuippujen tasaamisella on huima potentiaali. Mitään tukiaisia ei tarvita. Riittää, että huipputehon tarvitsijat myös maksavat siitä koituvan laskun. Jos pumppulämmittäjä tarvitsee parina päivänä vuodessa sitä siirtoverkon moottoritietä, niin hänen kuuluu se myös maksaa. Ei siis niiden joille riittää kärrypolku kaikissa olosuhteissa.

    Pete

    Tuulimyllyt ja vaikka aurinkosähkö ovat täysin ok jos ne velvoitetaan hoitamaan ja investoimaan oman säätövoimansa. Nykyinen tilanne on täysin kohtuuton. Satunnaistuottajat tuottavat mitä tuottavat ja koko muu infra kantaa siirron ja säätövoiman kulut. Aivan älytön tilanne jo ilman syöttötariffitolkuttomuuttakin.

    Visakallo

    On erittäin lyhytnäköistä ajatella, ettei Suomen sähkönkulutus enää nousisi nykyisesta tasosta. Talous on ollut meillä lamassa vuodesta 2008 alkaen, mutta nyt on vihdoin nousu alkanut. Yhä lisääntyvä sähköinen asiointi lisää entisestään kulutusta. Meillepäinkin  tullut uusi palvelinkeskus nosti paikkakuntamme sähkönkulutusluvut aivan toiselle tasolle kuin ennen. Samoin teollisuus on alkanut pitkän tauon jälkeen viritä.

    Tolopainen

    Talouskasvu ja sähkönkulutus eivät nykyisin enää kulje käsikädessä. Se kun tuo paljon energiaa kuluttava teollisuus supistuu kaikissa Pohjoismaissa. Lisäksi yleensä kaikki teollisuuden investoinnit tähtäävät energian kulutuksen vähentämiseen. Myöskin maatalouden ja maaseudun sähkönkulutus vähenee koko ajan, kun syrjäseutujen omakotitalot kylmenevät. Paljon vähemmän vanhuksilta  kuluu  sähköä palvelutaloissa kirkolla.

    Lisäksi ilmastonmuutos tulee poistamaan lähes kokonaan talviaikaiset kulutushuiput, muutos tulee olemaan dramaattinen juuri täällä pohjoisessa, jossa vaikutus on kaikkein suurin. Täällä on Unkarin ilmasto 50v kuluttua, jos ennustukset käyvät toteen. Todennäköisesti lämpeneminen on suurempaa kuin ennustemalleissa.

    Suomessa riittää vähempi oma tuotanto, kun Rakenteilla oleva uusi siirtoyhteys Ruotsiin valmistuu, se parantaa säköntoimitusvarmuutta. Norjalla on lähes rajattomat mahdollisuudet vielä lisätä sähköntuotantoaan, ei ole vielä paljonkaan panostanut tuulivoimaan. Norja heiluttaa tulevaisuudessa tahtipuikkoa Pohjoismaiden sähkömarkkinoilla ja Suomi vaikertaa sähkön halpaa hintaa, on meillä erikoinen ongelma. Kun tähän saakka röyhkeästi rahastanut monopolistinen markkina joutuu nöyrtymään muutaman tuulimyllyn edessä. Kehitys kehittyy, ei noista hiilivoimaloiden sulkemisista kannattaisi meteliä pitää, ne suljettaisiin kuitenkin valtion päätöksillä, nyt vain markkinavoimat tekevät saman hiukan etuajassa.

    Visakallo

    Oliko kuitenkaan järkevää käyttää tuulivoiman tukemiseen kolme miljardia euroa, jotta pääsisimme ostamaan sähkömme naapurimaista? Kummassakin tapauksessa raha poistuu Suomesta eikä tule takaisin.

    Tolopainen

    Ei ole käytetty kolmea miljardia tukiin, yksityista rahaa  voimaloihin paljon enemmän kuin valtion ja yrittäjä riskiä jää vielä paljon. Valtio käyttää paljon rahaa kohteisiin, jotka eivät koskaan tuota yhtään mitään. Afrikkaan on kerätty varoja ainakin 60v, eikä loppua ole näkyvissä. Kehitysapuun menee miljardi vuodessa.

    Visakallo

    Isoja maatiloja on alkanut tulla yrityssaneeraukseen. Myös konkursseja on nähty. 24 maatilaa asetettiin yrityssaneeraukseen viime tammi-syyskuussa.

    Maidon ja lihan hinnat ovat laskeneet. Tuottajan saama maitolitran keskihinta on laskenut liki 48 sentistä noin 35 senttiin.

    Pankit ovat tulleet paljon varovaisimmiksi maatilojen lainoituksessa.

    Tokihan se sähkönkulutus laskee myös lopettavien maatilojen osalta, mutta sen toinen seuraus on, että jo puolet Suomessa syötävästä ruoasta tuodaan jo ulkoa.

     

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 361)