Keskustelut Metsänhoito Tuulenkaadot harvennetussa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 41)
  • Tuulenkaadot harvennetussa

    Viime aikoina on ottanut silmään monessa kohtaa tuulen kaatamia puita hiljattain harvennetussa metsässä. Eli puut ei pysy pystyssä harvennuksen jälkeen. Näin käy varsinkin jos puusto on ollut tavallista tiheämpää ennen harvennusta ja jos vielä tuuli sattuu hyvin. Olen vain miettinyt, että miksi näin käy? Vastausta mistään sen kummemmin en ole hakenut. Mikä on se perimmäinen syy että tuuli kaataa puun juuri harvennuksen jälkeen. Jotenkin maallikkona tuntuu, että ennen harvennusta puustossa olisi enemmän pinta-alaa johon tuuli tarttuu ja silloin voisi osa puista kaatua. Mutta kaatumiset tapahtuukin harvennuksen jälkeen. Onko se ilman virtausnopeus sitten korkeampi harvennetussa ja siksi kaatuu. Kyllä tähän varmasti jokin asiantunteva vastaus löytyy.

  • jees h-valta

    Niinpä, se ei ole kyllä pitempiaikaista jk:ta jos ei alakertaa ole. Ja se on mielestäni parempi että myrskyn voima laannutetaan nuoreen taipuisaan alakertaan. Tuo suorittavan kuvan malli on siinä aivan oikeansuuntainen.

    Gla

    Ei varttuneita puita nurin vääntävä voima alhaalta tule eikä se alemmista jaksoista heikkene. Tuulta ottava osa on elävässä latvuksessa, johon tuuli vapaasti puhaltaa etenkin harvassa puustossa, lisäksi tyveen kohdistuva momentti on voiman ja varren tulo.

    jees h-valta

    Edelleen pätee jk:n isojen ylisten poisto joka on se herkkä kaatuja. Tuli voima sitten alhaalta tai ylhäältä. Mitä korkeammalla latva sen rajumpi vipu. Muistankohan vallan väärin että olikohan se Gla joka juuri alanosteesta pieniaika sitten jossain jutussa?+…

    Gla

    Viittaamassasi yhteydessä selitin, miksi puustoa kaatuu tuulen alapuolelta. Siinä vaikuttaa siis imu. Se ei kuitenkaan nosta puita maasta ylöspäin vaan kallistaa niitä. Ilmiö on sama, joka pitää lentokoneen ilmassa, mutta koska puuston aerodynamiikka ei vastaa lentokoneen siipeä, puustokaan ei tuulessa nouse ylöspäin.

    kisi

    Se oli ”korpisoturin” kuva tuulenkaadoista, jossa ilmiöstä puhuit, Gla. Silloinkin kuten myös nyt, tämä ihmeellinen aerodynamiikkasi menee minun hilseen yli että pölisee! Ei kai puut kaadu milloinkaan tuulen yläpuolelta..?! Vai kaatuuko?

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Lukijoiden-kuvat/Kuva/?imageId=1376&index=53

    linkki lisätty

    Gla

    Tuulen yläpuolelta tarkoittaa tässä yhteydessä siis esim. hakkuuaukon suunnasta puhaltavaa tuulta, jolloin puut kaatuvat kohti metsää. Vastaavasti tuulen alapuolella tuuli puhaltaa metsästä kohti aukkoa, jolloin puutkin kaatuvat kohti aukkoa. Tähän saakka lienee selvää?

    Tuulen yläpuolella tuulessa ei kai ole mitään ihmeellistä, koska puustoa ei mikään suojaa tuulen vaikutukselta. Tuulen alapuolella puusto suojaa reunametsää, mutta silti puita kaatuu. Tämä johtuu nimenomaan imusta, joka syntyy puuston ja aukon rajapintaan, jossa tuuli pyörteilee aivan kuten joen vesi akanvirrassa tai ilmavirta rekan perässä.

    Lentokone ei pysy ilmassa siksi, että ilmavirta painaa siiven alapintaa, vaan siksi, että yläpintaan kohdistuu noste. Eräänlainen akanvirta sekin. Rakentajat huomavat imun vaikutuksen tuulen alapuolella, jos jättävät tiiliseinästä tiilisiteet pois. Tiiliseinä romahtaa tuulen alapuolella maahan. Google löysi tällaisen kuvan aiheesta:

    http://static.iltalehti.fi/
    uutiset/myrskytuho
    52612HL_uu.jpg

    En minä tätä tämän paremmin osaa selittää.

    Puun takaa

    Minäkin nuorempana erehdyin luulemaan, että aukon reunassa olevat suurimmat ja pisimmät puut olisivat arimpia kaatumaan, mutta viisatuin kokemuksen kautta. Asia kun on täsmälleen päinvastoin.
    Kuusikon yläharvennus tuulelle alttiilla paikalla on sulaa hulluutta.

    kisi

    Täällä sitä aina viisastuu, kiitosta vaan Glalle.

    Tähän saakka tuulen ylä- tai alapuolella oleminen on aprikoittanut vain, kun on määrittänyt sijaintiaan metsässä suhteessa mahdolliseen lähistöllä liikkuvaan petoeläimeen.

    Kurki

    Empä ole juuri nähnyt puiden kaatuneen aukolle päin.
    Itse olen pitänyt peltojen reunat pusikkoisina ja kieltänyt harvenuskset hakkuissa 10 m matkalla, joten tuuli ei pääse harvennettun puuston sisään maanpintaa myöten.
    Tuuli nuolee silloin vain latvuksen yläosaa ei koko latvusta ja puut pysyvät paremmin pystyssä.

    jees h-valta

    Eli kurki on huomannut juuri alikasvoksen hyvän suojan myrskyä vastaan kuten minäkin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 41)