Keskustelut Metsänhoito Tutkimus: Euroopan istutusmetsät pahentaneet maapallon lämpenemistä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)
  • Tutkimus: Euroopan istutusmetsät pahentaneet maapallon lämpenemistä

    Yle:n uutiset

    Tuoreen tutkimuksen mukaan lehtimetsien korvaaminen havumetsillä on lämmittänyt huomattavasti maapalloa. Talousmetsät myös aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä. Metsitys on siis tehtävä järkevästi, jotta sillä olisi myönteinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

    Luonto

    Uusi tutkimustulos horjuttaa käsitystä, että puiden istuttaminen hidastaisi ilmaston lämpenemistä automaattisesti. Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus ilmentää, että Euroopassa teollistumisen aikana istutetut metsät ovat itse asiassa lämmittäneet ilmastoa.

    Laajassa tutkimuksessa selvitettiin Euroopan metsäpeitteen muuttumista kuluneiden 250 vuoden aikana.

    Vuosien 1750 – 1850 aikana Euroopan metsät hupenivat nopeasti, kun kasvava väkimäärä käytti puuta lämmitykseen. Suunnilleen vuoden 1850 tienoilla metsäala alkoi taas kasvaa, kun hiili korvasi puun lämmitysenergiana ja metsiä alettiin istuttaa teollisuutta varten. Euroopassa on nyt metsiä lähes 400 000 neliökilometriä enemmän kuin ennen teollistumisen aikaa, tutkijat sanovat.

  • Gla

    A. Jalkasen kommentissa ilmastoa tarkastellaan hiukan laajemmin kuin mitä sinä Jees teet.

    jees h-valta

    Laajemmin kyllä mutta ei se kokonaistilannetta miksikään muuta. Ilmasto määrää saammeko taloudellista tulosta vai ei.

    hemputtaja

    ***Jos metsän kasvatus lisää maapallon lämpiämistä, niin logiikan mukaan metsän hakkuu viilentää maapalloa. Tässä olisi uusi teema luontojärjestöille:
    ”Pelastakaa maapallo, hävittäkää metsät”
    Lähetetty: 34 min sitten
    Lähettäjä: Timppa***

    Juu, näin se nyt on tehtävä.

    Voin myös lisäksi ja vakuudeksi lausua todistuksen Hesarin uutiseen, että hakkuut viilentävät paikallisilmastoa.

    Yöllä kun tulee kuusikosta aukealle, huomaa heti, että ilma viilenee. Tosin pätevä tutkija tuon voi tulkita niinkin, että yöllä kuusikko imee säteilemänsä lämmön takaisin.

    En ole puheena olevaan tutkimukseen tutustunut, mutta tarkastelualueen mittakaava huomioiden panee epäilemään tulosta. Lisäksi tyypillinen aihe, jolla voi kerätä pisteitä joissain piireissä.

    Olenkin tavattoman järkyttynyt tälläisistä mullistavista tiedoista. Vaadin, että metsiemme tummat kivet ja kalliot maalataan heti valkoisiksi tuon vahingollisen vaikutuksen tasoittamiseksi. Asfaltin värikin on syytä muuttaa välittömästi.

    A.Jalkanen

    Jees hv on varmaan tässä ilmaston huomioinnin korostamisessaan oikeassa. Joku filosofi sanoi kuitenkin, että ’siitä miten asiat ovat, ei voida päätellä sitä miten asioiden pitäisi olla’, oliko se Descartes?

    Tuolla poroketjussa tulikin jo aiemmin kirjoitettua porojen vaikutuksesta maan heijastavuuteen:

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Keskustelut/Aihe/Viestiketju/?topicId=1965

    Risto Isomäki on ilmastonmuutoskirjassaan Jees hv:n linjoilla puulajeissa. Hänellä on haavan ja hieskoivun kasvatuskokeita Pertumaalta aina Lappiin saakka. Paras haavan koeala on tuottanut 30 vuodessa 200 kuutiota runkopuuta. Kirjoittaja laskee, että haavan ja hieskoivun kasvatuksen talous pärjäisi pohjoisessa kuuselle. Hän on kyllä aliarvioinut kuusen kasvun, pääasiassa koska vertaa viljeltyjä lehtipuita alueen vanhoihin luontaisiin kuusikoihin.

    Isomäki ehdottaa kirjassaan lehtipuiden viljelyä heijastavuuden lisäämiseksi nimenomaan etelärinteille, koska niihin tulee auringon säteilyä 12 kertaa enemmän kuin pohjoisrinteille.

    Hemputtaja kirjoittaa taas kieli poskessa. Tietää vallan hyvin, kuten kaikki verhopuita kuuselle jättävät metsänviljelijätkin, että metsässä on yöllä lämpimämpää, koska päivän lämpösäteily ei pääse haihtumaan metsässä maan pinnalta yhtä tehokkaasti kuin aukealla. Päivällä taas metsässä on viileämpää, eli aukean ilmasto on ’äärevämpi’.

    n-merkki

    Timppa kirjoittaa:

    Jos metsän kasvatus lisää maapallon lämpiämistä, niin logiikan mukaan metsän hakkuu viilentää maapalloa. Tässä olisi uusi teema luontojärjestöille:
    ”Pelastakaa maapallo, hävittäkää metsät”

    On tainnut Timpalla jäädä luetun ymmärtäminen vähäiseksi (niin kuin usein) sillä artikkelin mukaan ei metsän kasvatus lisää lämpenemistä vaan kasvatettavaksi valitut havupuut lehtipuiden sijaa. Pientä tarkkuutta nyt, Timppa !

    metsänvartija

    Aika huonossa kunnossa Euroopan metsät ovat, taimi pulan takia siirtoja tehty soveltumattomiin kohteisiin. Harsuuntuneisuutta paljon ja teknisiä vikoja.

    MaalaisSeppo

    En ole tutustunut ko. tutkimukseen, mutta näin maalasjärjellä ajateltuna on selvää, että lehtimetsät ja etenkin lehdettömät lisäävät auringon säteilyn heijastumista takaisin avaruuteen ja näin viilentävät ilmastoa. Toisaalta havupustoisissa metsissä puuston määrä/ha, ottaen huomioon oksat ja neulaset, on huomattavasti suurempi. On otettava myös huomioon, että havupuuston karike maatuu huomattavasti hitaammin kuin havupuuston, jolloin havumetsien maaperään sitoutuu hiiltä enemmän kuin lehtipuumetsissä.

    Siis havumetsä sitoo enemmän hiiltä, mutta lehtipuumetsä heijastaa auringon säteilyä enemmän. Kumpikohan ilmiö on pitkässä juoksussa tärkeämpi? Veikkaisin hiilen sidonta.

    Timppa

    N-merkille täsmennetään sitten. Uusi slogan:
    ”Kaada 10 kuusta päivässä, pelastat maapallon.”

    n-merkki

    Timppa :
    N-merkille täsmennetään sitten. Uusi slogan:
    ”Kaada 10 kuusta päivässä, pelastat maapallon.”

    Jätän asiantuntijoille ratkaistavaksi onko y.o. kommentin perusteella Timpan ”luetun ymmärtäminen” parantunut …

    Pete

    Tutkimus tuo aivan uuden näkökulman myös jatkuvaan kasvatukseen. Suomen olosuhteissa se vääjäämättä johtaa ilmastoa turmiollisesti lämmittävään kuusettumiseen vaikka apostolit muuta väittävät. Ilmaston kannalta paras ratkaisu, ja kustannustehokkain, on havumetsien nopea maahankaato. Kaikkeahan ei ehditä jalostaa ja jalostusprosessissa hiili karkaa ilmakehään. Järeimmät rungot voisi tietysti juntata ojitettuihin suometsiin. Siellä hiili pysyisi poissa ilmakehästä vuosituhansien ajan. Metsänpohjat uudistuvat luontaisesti lehtipuulle varsinkin kun hakkuissa jätetään hieskoivut pystyyn. Ojia kannatta tukkia myös kangasmailla, se lisää soistumista ja hieskoivulle olosuhteet senkin paranee.

    Nykyinen turmiollinen metsäteollisuus pitää ajaa alas. Varttuneita hieskoivuja ja tietysti haapaa voidaan kuitenkin poimintahakkuilla aikanaan korjata vaikka hevospelillä pienimuotoisen sahateollisuuden käyttöön aihiotuotteiksi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)