Keskustelut Metsänomistus Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Tutkimalla kilpailukykyä, kenelle?

    Puutuotealalle haetaan uusia mahdollisuuksia

    Julkaistu 3.2.2014
    Metsäntutkimuslaitoksen uusi tutkimusohjelma hakee puutuotealalle uusia mahdollisuuksia toimia biotalousyhteiskunnassa. Viisivuotinen Puumateriaalit ja –tuotteet biotalouden rakentamisessa –ohjelma kerää yhteen tutkijoita monelta alalta, muun muassa puutieteen ja –teknologian, genetiikan, puumarkkinatieteen, metsäpolitiikan ja elinkaaritutkimuksen osaajia.

    Metsä- ja puutuoteala ovat keskeisessä asemassa biotalouden kehittämisessä. Tutkimusohjelman tavoitteena on luoda osaamisen perustaa biotalouden rakentamiseen ja uusia mahdollisuuksia puutuotealalle toimia biotaloudessa. Lisäksi tarkoitus on parantaa metsä- ja puutuoteklusterin kilpailukykyä tuottamalla tietoa tulevaisuuden puuraaka-aineista ja -materiaaleista uusien tuotteiden, palveluiden, prosessien ja liiketoimintamallien kehittämiseksi.

    Hankkeen teemoja ovat puun käyttö (tuoteominaisuudet ja niiden parantaminen, puusta rakentaminen), puuraaka-aineet ja materiaalit (tulevaisuuden raaka-ainepohja ja viljelypuutalous, raakapuumarkkinat), puun mittaus (mittaus-, laadutus- ja lajittelumenetelmät) sekä puun perimä ja laatu (genomisen jalostuksen mahdollisuudet, laadun yhteys metsänhoitoon). Tänä vuonna käynnistynyt ohjelma päättyy vuonna 2018.

    METSÄLEHTI

    Tuollainen ohjelma käynnistyi. Tutkimuksen avulla halutaan lisätä kilpailukykyä. Kuulostaa hyvältä, mutta kuka nuo tulokset hyödyntää omassa kilpailukyvyn lisäystä vaativassa liiketoiminnassaan. Mihin on asiakas piiloutunut?

  • 6 m3 6 m3

    Woodpolikseen? Aiemmin puurakentamista Helsinkiin. Nyt tulossa uusi projekti Kajaaniin. Ja mahdollisesti CLT-levy tehdas Kuhmoon.

    6 m3 6 m3

    Tuo mainitsemani Woodpolis on keskittynyt nimenomaan puunkäyttöön rakentamisessa. Siihen tietoon ja taitoon,
    Ja tuo ensimmänen CLT-levytehdas Pohjoismaihin aloittanee lehtitietojen mukaan jo tulevana kesänä.

    Tehnevätkö Metla ja Woodpolis yhteistyötä, sitä lehtiartikkelit ei kertoneet.

    aalto

    En tunne tätä kyseistä tapausta, mutta tutkimusmaailmaan muuten jonkin verran. Yleensä tuollaisilla tutkimusohjelmilla pyritään löytämään uusia innovaatioita, keksintöjä ja bisnesmalleja. Näitä keksintöjä voi sitten hyödyntää vanhat tai tuoreet yritykset tai vaikka projektista nousevat firmat. Monesti nuo tutkimuslaitokset ovat vain paikkoja, joissa kokeillaan ja tutkitaan uusia ideoita ja niiden lopullinen kehittäminen liiketoiminnaksi annetaan oikean bisnesmaailman tehtäväksi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Olisihan se edistystä, tuollainen CLT-levytehdas Suomeen. Paikkakunnalla ei niin väliä, mutta varmaan Kuhmossa raaka-ainetta riittää.

    Tuollaiseen levyynhän kelpaa hiukan lyhyempi ja pienempikin puu, joten pikkutukille voisi kysyntä lisääntyä. Ei varmaan liioin tukin laatuvaatimuksetkaan tuossa käytössä mitenkään kiristy.

    Kovin on vaatimattomat henkilömäärät kun 10:llä aloitetaan ja kolmessavuorossakin korkeintaa 25?
    Automaatio on tietysti viety pitkälle. mutta mitä 2 miljoonalla eurolla sitten saa? Olisin luullut burjettia suuremmaksikin. Eihän tuollaista systeemiä kovin pienelle kapasiteetille rakenneta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Suden jälki

    Erinomainen hanke. Kaikki tutkimukseen menevä raha yleensä tuottaa sen moninkertaisesti takaisin (nokia). Monesti emme vaan ymmärrä kuinka helvetin pitkässä juoksussa ne monetkin tulevat menestystarinat ovat. Yhteiskunta pitää olla kohtuullisen tasainen ja demokraattinen. Ja jokaisella ihmisellä pitää olla mahdollisuus ilmaista itseään. Silloin ajatukset alkavat kehitellä uusia asioita ilman pelkoa.
    Tietysti myös kiristämällä ja uhkailemalla, vaikka hengellä vanhan neuvostoliiton aikoina päästiin hyviinkin tuloksiin.
    Tulevaisuuden Suomen tekevät vasta mietittävissä olevat. Naisen hehkeä katse ja miehen pilke silmässä ovat hyvä merkki. Jos he vielä antaisivat lapsensa kasvaa ilman uskonnon, rodun, värin tai muun aiheuttamia paineita, niin Suomi on varmasti hyvä paikka elää.

    Hiluxmetsuri

    Niin, varmasti ihan hyvä hanke sinänsä.

    Kysymyksessäni oli kyse siitä, Onko tämä tutkimus ns. perustutkimusta, jota tutkimuslaitokset tekevät ihan omasta aloitteestaan?

    Vai onko kyse yrityksen tai yrityskonsortion tilaamasta ja rahoittamasta tutkimuksesta, jolla tuotetaan tietoa tiettyyn välittömään businesstarpeeseen. Tässä tapauksessa maksajana on hyödyntäjä.

    Työssäni jonkun verran tutkimusmaailmaa tarkkailleena haluan vain herätellä kysymystä siitä, että palveleeko tutkimus todella yritystoimintaa vaiko ei. Toisinaan tutkimuksen kysymyksenasettelu ei kohtaa yritysmaailman ongelmia.

    H-vallan kriitikko

    En tiedä tuleeko levytehdasta Kuhmoon, mutta Lappia-ammattiopiston CLT tehdas valmistunee kevääseen mennessä Kemiin.
    Linee tarkoitettu lähinnä opetus-tutkimus-kehittämis-yms.käyttöön?

    http://www.lappia.fi/Suomeksi/Aikuiskoulutus-ja-tyoelamapalvelut/Tyoelaman-kehittamispalvelut/Hankkeet/Teknologia-ja-teollisuus/CLT

    Yllä olevasta osoitteesta löytyy tietoa projektista.
    (Ne välit siihen osoitteeseen sittenkin jäi,mutta jääköön!)

    MaalaisSeppo

    Tällaista, puun jalostukseen liittyvään tutkimukseen onkin syytä panostaa. Painopiste metsäalaan liityvässä tutkimuksessa pitäsi entistä tehokkaammin siirtää puun kasvatukseen liittyvistä tukimuksista puun hyötykäytön kehitämiseen. Mm. jatkuvan kasvatuksen tutmukset pitäisi heti lopettaa kannattamattomina.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Puusta halutaan kehittää kestäviä ja ympäristöystävällisiä kankaita. Kankaiden kehittämistä ja tuottamista selvittävät yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulu, Miktech Oy, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu ja Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri ”.

    Yllä oleva lainaus on peräisin vuodelta 2010 . Eilen oli K-S:n alueuutisissa asiaa koskeva uutinen , jossa kerrottiin , että puukuidusta pystytään valmistamaan lankaa tehokkaammin uuden menetelmän ansiosta . Kankaan valmistaminen on vain ajan
    kysymys . Jos tällä kankaalla on mahdollista korvata puuvillakangas ( erittäin paljon luontoa kuluttava raaka-aine ) , voi puunkäytön oslta luvata mielenkiintoisia aikoja . Pitkäkuituinen pohjolassa kasvava puu tulee olemaan kova sana kankaan valmistuksessa. Tätä raaka-ainetta pystytään tuottamaan ilman lannoitteita ja valtavaa torjunta-aine määrää (vrt. puuvilla) aivan luonnonmukaisesti .

    Metsätalouden tulevaisuus on hyvinkin valoisa , jos ihmiset alkavat pukeutua puupalttoisiin pumpulikostyymien sijasta. Näiden tutkimusten tulokset satavat useampaankin laariin .

    aalto

    Hiluxmetsuri:

    ”Työssäni jonkun verran tutkimusmaailmaa tarkkailleena haluan vain herätellä kysymystä siitä, että palveleeko tutkimus todella yritystoimintaa vaiko ei. Toisinaan tutkimuksen kysymyksenasettelu ei kohtaa yritysmaailman ongelmia.”

    Tämä taitaa olla niitä tutkimusmaailman perusongelmia. On olemassa selkeästi yritysmaailman tarpeisiin suunnattua tutkimusta, jolla vastataan juurikin yritysten huutoon.

    Mutta yritykset ovat kuitenkin yleensä varovaisia ja ne ovat valmiita panostamaan vain sellaiseen tutkimukseen, josta ne saavat varmasti tuloksia. Näin ollen yritysten kanssa tehtävässä kehitystyössä ei voida ottaa sellaisia riskejä kuin vapaassa tutkimuksessa. Vapaassa tutkimuksessa tulee useammin epäonnistumisia, mutta toisaalta sieltä voi löytyä ne suuret uudet keksinnöt, jotka voidaan jalostaa liikeideoiksi. Vapaa tutkimus vaatii resursseja valtiolta tai ennakkoluulottomalta yritysmaailmalta, sillä siltä ei voida vaatia kvartaalituloksia.

    Meillä pitää siis olla molempia. ”Pellepelottomille” pitää antaa mahdollisuuksia tutkia ja keksiä täysin uusia innovaatioita, joita sitten jalostetaan yritysten kanssa tuotteiksi. Tästä syntyy sitä uutta kilpailukykyä, jolla Suomi saadaan uuteen nousuun.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)