Keskustelut Metsänomistus Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

  • Tämä aihe sisältää 267 vastausta, 25 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 267)
  • Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

    Katselitteko äskeistä MOT ohjelmaa koskien metsiemme käyttöä bionergiatuotteiden raaka-aineena. Toimittajat ja tutkimuksessa olleet tutkijat olivat täysiä puusilmiä.

    Heidän tilannekuvansa mukaan puuraaka-ainetta käyttävä teollisuus monipuolistuu ja puun käyttömäärä lisääntyy, jolloin metsiemme hiilitase heikkenee. Joidenkin tuotteiden tuotannon päästöt ovat jopa nykyisiä vastaavia suuremmat. Puun kasvatuspuolen tehostamiseen ei paneuduttu lainkaan.

    Syntynyt ajatusharha esim biopolttoaineiden suuremmista päästöistä perustuu ilmeisesti oletukseen, että puuta käyttävän teollisuuden voimakkaasta kehittymisestä huolimatta puun tuotantopuolella ei tapahdu mitään. Eihän se nyt niin mene, jos puun käyttöä lisätään reippaasti, nousee myös puun hinta, mikä kannustaa metsänomistajia lisäämään puiden kasvua. Uskoisin, että metsiemme vuotuista kasvua voidaan lisätä vähintään 30 %, jos niin halutaan. Raha voisi olla sopiva kannustin. Vierastan kuitenkin ajatusta että metsänomistajille maksettaisiin puiden hakkaamattomuudesta eli maksettaisiin hiilivarastokorvauksia. Eli valtio ottaisi velkaa ko tarkoitukseen. Samaa tietysti tekisivät muut velkaiset valtiot. Mitähän siitäkin seuraisi. Parempi lisätä puun kaupallista käyttöä ja vähetää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

  • MaalaisSeppo

    Siemenpuista voi olla myös hattaa. Itsellänikin on pari pientä kuviota, jotka edellinen omistaja säästösyistä uudisti siemenpuilla. Hankala maasto ja vaikea puita on hakea. Parempi olisi ollut istutus.

    Itse tekisin edellä olleessa uudistamisesimerkissä niin, että hoitaisin uudistamisen asianmukaisesti ja ostaisin lisäksi hyvää taimikkoa, jos sitä on ko hintaan saatavissa.

    Jätkä

    Vanha ohje on, että siemenpuut poistetaan siinä vaiheessa, kun sirkkataimilla on vielä ”lakki päässä”.

    Jos alue on äestetty ja metsäkoneella ajetaan poikittain äestysjälkiin nähden, niin pyörän alle jäävien taimien määrä tulee olemaan mitätön.

    Lumiseen aikaan rungot voisi vaikka vinssata, eikä yksikään taimi vioittuisi.

    pihkatappi

    Metsähallitus tekee paikoin tuplatyön uudistmisessa. Jätetään siemenpuut, muokataan ja parin vuoden päästä istutetaan. Ihan hölmöläisten hommalta vaikuttaa sivullisesta, mutta kun virhe on varmaan se että kuvio jää vajaatuottoiseksi, satsataan sen viljelyyn sitten ylimääräisen paljon että ei tule virhettä. Minulle tuollainen turhan työn teettäminen olisi paljon pahempi virhe, kuin kuivahkon kankaan muutaman aarin vajaatuottoisuus. Mutta eri omistajilla on tietysti eri mielipiteet ja eri käytännöt, ilmeisesti valtion nollakoroilla kannattaa istuttaa vaikka vielä täydennystaimet kymmenen vuoden päästä hirvituhon jälkeen ja suorittaa niille kenties heinäykset.

    A.Jalkanen

    Kuulostaa siltä että Metsähallitus panostaa aika paljon uudistamiseen. Olenpa itsekin syyllistynyt tuohon tuplauudistamiseen: siemenpuut ja konekylvö.

    Metsämaatieteen professori kertoi minulle yhtäpitävästi ”Jätkän” havaintojen kanssa, että kuivan kankaan uudistamisessa riittää usein muokkaukseksi kun siemenpuiden väleistä ajellaan ”telat päällä”. Kuntta on nimittäin niin ohut, että jos alue äestetään tai laikutetaan, saattavat sirkkataimet kuolla kuivuuteen. Pieni humuskerros sen sijaan sitoo kosteutta.

    Näätä

    Maalaisseppo: ”Uskoisin, että hoidettua taimikkoa ei selväjärkinen myy hintaan 1200€/ha.”

    Niin typerältähän tuo kuulostaa, mutta katsopas esim. Metsätilat.fi -palvelusta myytäviä kohteita Pohjois-Pohjanmaalla tai Kainuussa. Tuohon hintaan voit huomioida mukaan myös mukaan varainsiirtoverot, lainhuudot jne. Tosin pelkkää taimikkoa ei ole järkevä ostaa, jos ei saa merkittävää alennusta. Metsätilalla tulisikin olla heti hakattavaa puustoa (mieluiten yläharvennus), jotta metsävähennyspohjaa pääsee heti hyödyntämään.

    Maalaisseppo: ”On huomattava, että uudistamitoimenpiteiden välttelyn säästö onnistuu usein vain rikkomalla lakia. Monessa muussakin asiassa lakia rikkomalla syntyy ”säästöä”. En suosittele.”

    Kukaan ei ole rikkomassa lakia. Hieskoivu kyllä löytää hyvin tiensä täydennyspuuksi. Viimeisimmässä ensiharvennuksessa hieskoivukuidun ja mäntykuidun hintaero oli leimikossani 1,2 euroa/m3. Ottaa hieskoivut pois tässä vaiheessa. Ja jos käy niin, että luontainen uudistaminen ei onnistu, niin siinä tapauksessa tehdään sitten täydennysistutus.

    rööri roope

    Elekee moittii ANNELIA!

    Timppa

    ”Kuulostaa siltä että Metsähallitus panostaa aika paljon uudistamiseen. Olenpa itsekin syyllistynyt tuohon tuplauudistamiseen: siemenpuut ja konekylvö”

    Niin minäkin tuplavarmistukseen. Kuitenkin käsinkylvö ja siemenpuut. Ja hyvin onnistui. Siemenpuu olivat pystyssä vajaa kolme vuotta kylvöstä. Hakattiin lumen aikaan. Nyt ei edes tiedä, missä ne olivat. Luulisin, että siemenpuut myös varjostavat, joten ne mahdollisesti suojaavat sirkkataimia kriittisessä vaiheessa.

    rööri roope

    Viimekesänä uudistin alueen n 3ha kuokalla ja kylvämällä.Lisänä30 siemenpuuta.
    Laitan kuvan 5: n vuoden päästä miten onnistui.Karu kangas ei kasva heinää vaan hirvet viihtyy ja linnut.Pöytälevy vaikka pienkoneille.

    Reima Ranta

    Gla:

    ”Ei kyse ole Reima siitä, että osaisin laskea paremmin kuin Tahvonen. Kyse oli lähtöarvojen määrittelystä, jolla ei ole mitään tekemistä metsäekonomian kanssa.”

    Eikö?

    Kuulutko Gla näihin tiedemiehiin, jotka tässä taannoin nimimerkin suojasta ”tiedemiehinä” arvioivat Tahvosen laskelmia. Selkä suorana omalla nimellä paita pyykkiin Gla. Puskasta on helppo huudella mitä tahansa.

    Ilman henkilöitä, jotka ketään kumartelematta ja kritiikistä välittämättä rohkeasti esittelevät tutkimaansa, metsälakin olisi edelleen uudistamatta.

    Visakallo

    Toistaiseksi metsälain uudistaminen on vain lisännyt nuorien metsien avohakkuita ja heitteille jätettyjä uudistusaloja.
    Positiiviset asiat antavat odottaa itseään jos niitä ylipäätään on.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 267)