Keskustelut Metsänomistus Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 267)
  • Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

    Katselitteko äskeistä MOT ohjelmaa koskien metsiemme käyttöä bionergiatuotteiden raaka-aineena. Toimittajat ja tutkimuksessa olleet tutkijat olivat täysiä puusilmiä.

    Heidän tilannekuvansa mukaan puuraaka-ainetta käyttävä teollisuus monipuolistuu ja puun käyttömäärä lisääntyy, jolloin metsiemme hiilitase heikkenee. Joidenkin tuotteiden tuotannon päästöt ovat jopa nykyisiä vastaavia suuremmat. Puun kasvatuspuolen tehostamiseen ei paneuduttu lainkaan.

    Syntynyt ajatusharha esim biopolttoaineiden suuremmista päästöistä perustuu ilmeisesti oletukseen, että puuta käyttävän teollisuuden voimakkaasta kehittymisestä huolimatta puun tuotantopuolella ei tapahdu mitään. Eihän se nyt niin mene, jos puun käyttöä lisätään reippaasti, nousee myös puun hinta, mikä kannustaa metsänomistajia lisäämään puiden kasvua. Uskoisin, että metsiemme vuotuista kasvua voidaan lisätä vähintään 30 %, jos niin halutaan. Raha voisi olla sopiva kannustin. Vierastan kuitenkin ajatusta että metsänomistajille maksettaisiin puiden hakkaamattomuudesta eli maksettaisiin hiilivarastokorvauksia. Eli valtio ottaisi velkaa ko tarkoitukseen. Samaa tietysti tekisivät muut velkaiset valtiot. Mitähän siitäkin seuraisi. Parempi lisätä puun kaupallista käyttöä ja vähetää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

  • Näätä

    Gla, tässä ketjussakin on monenlaista näsäviisastelua ja naljailua tullut, se on yleensä merkki siitä, että kirjoittajilta loppuvat järkevät perustelut.

    En ole missään sanonut, että metsän myynti avohakkuun jälkeen on ainoa tai edes järkevä vaihtoehto. Yritin avata tuota metsämaan arvon nousun tuomaa muuttujaa keskusteluun. Siitä eräät nimimerkit vetivät omia johtopäätöksiään. Kukaan ei ole kuitenkaan vielä kyseenalaistanut sitä väitettä, että metsätilojen hintojen ja puun hinnan muutosten tulee korreloida keskenään talousnäkökulmasta ajateltuna niin kauan kun pääsääntöiset tulot metsänomistajille tulevat hakkuista.

    Puuki

    ” Metsähallitus hakkaa metsää uuden metsälain mukaisesti erikoishakkuilla Kiantajärven Pieni-Honkisaaressa ja Pieni-Perankajärven …”

    Saariin ja maisemametsiin erirakenteinen hakkuu sopii hyvin,
    jos vain saareen pääsy ei ole sitten liian hankalaa n. 20 vuoden välein.

    Näätä

    Keskusteluun on noussut mukaan jatkuva kasvatus. Oma mielipiteeni siihen on, että teoriassa tämä toimintatapa on kannattavaa, mutta käytännössä ei. Jatkuvan kasvatuksen laskentamalleissa usein oletetaan tila alkujaankin eri-ikäisrakenteiseksi tai vaihtoehtoisesti, että tasaikäinen metsä on muutettavissa eri-ikäisrakenteiseksi kohtuullisen nopeasti. Metsärakenteen osalta olemme pitkän aikaa sen ratkaisun ”vankeja”, mitä edellinen omistaja on metsässä tehnyt.

    Itseltä pieni ala alkujaankin eri-ikäisrakenteista metsää. Ainakaan näiden kuvioiden läheisyydestä ei löytynyt kiinnostunutta tahoa tekemään poimintahakkuuta. Yksi tarjous on tullut, mutta hintaeroa perinteiseen harvennukseen melkoinen ero. Matkaa on vielä siihen, että jatkuva kasvatus jalkautuu metsänhoitoyhdistyksien sekä puunostajien toimintaan. No välillä tuntuu, että yläharvennuskin on melkoinen kummajainen.

    Visakallo Visakallo

    ”Kukaan ei ole kuitenkaan vielä kyseenalaistanut sitä väitettä, että metsätilojen hintojen ja puun hinnan muutosten tulee korreloida keskenään talousnäkökulmasta ajateltuna niin kauan kun pääsääntöiset tulot metsänomistajille tulevat hakkuista”.

    Lähettäjä: Näätä

    Metsätilojen hinta määräytyy puhtaasti markkinoilla.
    Sille emme voi täällä mitään vaikka kuinka haluaisimme.
    Niin kauan kuin metsätilojen ostajia on enennän kuin myyjiä, hinnat ovat tuottoarvoa korkeampia.

    kepa

    Mutta miksi pitäisi ostaa ylihintaisia metsiä?
    Itse ainakin teen tarjouksia metsistä sen mukaan mitä näen niiden järkeväksi arvoksi. Vaikka metsistä on tehtykkin arviolaput ei ne aina pidä paikkaansa. Joskus arviot ovat yli ja joskus alle sen mitä niistä mielestäni kannattaa maksaa. Ihan hyvin olen silti pärjännyt ja mestsätiloja on haaviinkiin varsin mukavasti. Toki suurimman osan tarjouksista olen hävinnyt joka ehkä kertookin sen että kurssi on oikeanlainen. Ostossakin on tärkeäintä että on hyvä puusilmä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On jatkuvan kasvatuksen taloutta selvittäneet muutkin kuin Tahvonen. SUOSITTELEN lukemaan professori Timo Pukkalan ajatuksia hänen erittäin sujuvasti kirjoitetusta blogistaan:

    http://www.uef.fi/web/forest/timo-pukkala

    Kun tekee Googleen haun

    ”jatkuvan kasvatuksen talous”

    niin pääsee tiedon lähteille:

    Metsän jatkuva kasvatus antaa taloudellisesti heikon tuloksen …
    http://www.puuntuottaja.com/metsan-jatkuva-kasvatus-antaa-taloudellisesti-heikon-tuloksen/

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/…/metsänviljelyä-välttelevä-valitsee-jatkuvan-kasvatuk…
    21.6.2013 – ”Suurin syy miksi jatkuva kasvatus kiinnostaa metsänomistajia on se, että halutaan välttää uudistamiskustannuksia”,

    Metsähallitus hakkaa Kainuussa jatkuvan kasvatuksen keinoin …
    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/…/metsähallitus-hakkaa-kainuussa-jatkuvan-kasvatukse…
    16.2.2016 – Metsähallitus hakkaa metsää uuden metsälain mukaisesti erikoishakkuilla Kiantajärven Pieni-Honkisaaressa ja Pieni-Perankajärven …

    [PDF]Metsän jatkuvan kasvatuksen taloudellinen kannattavuus – Theseus
    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/114175/Kalliomaki_Tatu.pdf?…1 kirjoittanut T Kalliomäki – ‎2016

    Jatkuvaa vai jaksollista kasvatusta?
    http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff02/ff024655.pdf
    kirjoittanut E Lähde

    Lähde – Laiho – Pukkala. Jatkuvaa kasvatusta vai tasaikäismetsätaloutta?
    http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff11/ff112173.pdf

    Jatkuvaa vai jaksollista ‒ kannattavuus riippuu tapauksesta
    http://www.smy.fi/artikkeli/jatkuvaa-vai-jaksollista-‒-kannattavuus-riippuu-tapauksesta/

    Näätä

    Puun takaa: ”Metsätilojen hinta määräytyy puhtaasti markkinoilla.
    Sille emme voi täällä mitään vaikka kuinka haluaisimme.”

    Aivan, ja sama koskee puun hintaa. Metsätilojen osalta on käynnissä myyjän markkinat, puun suhteen ostajan markkinat.

    Näätä

    kepa: ”Mutta miksi pitäisi ostaa ylihintaisia metsiä?”

    Ja vastaavasti, miksi ei myydä, jos joku maksaa ylihintaa metsästä?

    Gla Gla

    Kertokaahan, mikä on tuo ylihinta, joka vapaasti markkinoilla oleville kaupankäynnin kohteille muodostuu?

    Näätä: ”Gla, tässä ketjussakin on monenlaista näsäviisastelua ja naljailua tullut, se on yleensä merkki siitä, että kirjoittajilta loppuvat järkevät perustelut.”

    Kaipaan sitä, että kommentit osoitetaan täsmällisesti johonkin, eikä vain yleisesti keskusteluun.

    Näätä: ”En ole missään sanonut, että metsän myynti avohakkuun jälkeen on ainoa tai edes järkevä vaihtoehto. Yritin avata tuota metsämaan arvon nousun tuomaa muuttujaa keskusteluun. Siitä eräät nimimerkit vetivät omia johtopäätöksiään.”

    Et olekaan, enkä ainakaan minä ole väittänyt, että olisit. En tiedä, ketä tarkoitat eräillä nimimerkeillä. Tiedä sitten johtopäätöksistä, mutta itse esitin oman näkemykseni siitä, kuinka epäkäytännöllinen ajatus metsän myynti tuollaisessa tilanteessa yleensä on.

    Näätä: ”Kukaan ei ole kuitenkaan vielä kyseenalaistanut sitä väitettä, että metsätilojen hintojen ja puun hinnan muutosten tulee korreloida keskenään talousnäkökulmasta ajateltuna niin kauan kun pääsääntöiset tulot metsänomistajille tulevat hakkuista.”

    Puun hinta on vain yksi metsätilan hintaan vaikuttava tekijä, joten se ei riitä saamaan aikaan korrelaatiota. Ellet usko, kokeile laskea. Käytä korkona 2 ja 4 % ja vertaa sitä kohtuullisiin eroihin puun hinnassa. Ja kuten Puun takaa totesi, lopullinen hinta määräytyy markkinoilla. Se on mielestäni aika vahva talousnäkökulma.

    Näätä

    Gla: ”Puun hinta on vain yksi metsätilan hintaan vaikuttava tekijä, joten se ei riitä saamaan aikaan korrelaatiota. Ellet usko, kokeile laskea. Käytä korkona 2 ja 4 % ja vertaa sitä kohtuullisiin eroihin puun hinnassa. Ja kuten Puun takaa totesi, lopullinen hinta määräytyy markkinoilla. Se on mielestäni aika vahva talousnäkökulma.”

    Luitko Gla aikaisemmin palstalle kirjoittamaani viestiä? Jos et niin tässä ote siitä: ”Onko joku sinisilmäisesti sitä mieltä, että metsätilojen hintojen ja puun hinnan kehitys ei tarvitse seurata toisiaan niin kauan kuin metsänomistajan pääsääntöinen tulonlähde on puun myynti? Jos metsätilojen hinnat nousevat puun hinnan pysyessä samassa tasossa on sijoittajalla joku seuraavista ajatuksista ostaessaan metsää markkinahintaan: a) hän ennustaa jatkossa puunhinnan kehityksen olevan suurempi b) hän hyväksyy pienemmän tuoton sijoitetulle pääomalle c) hänellä on aikaisempaa kustannustehokkaammat metsänhoitotavat.

    Tuon kirjoittamani jälkeen kerrot minulle koron vaikutuksesta ja markkinahinnoista…?

    Mitkä ovat ne muut tekijät, joista puhut?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 267)