Keskustelut Metsänomistus Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

  • Tämä aihe sisältää 267 vastausta, 25 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 267)
  • Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

    Katselitteko äskeistä MOT ohjelmaa koskien metsiemme käyttöä bionergiatuotteiden raaka-aineena. Toimittajat ja tutkimuksessa olleet tutkijat olivat täysiä puusilmiä.

    Heidän tilannekuvansa mukaan puuraaka-ainetta käyttävä teollisuus monipuolistuu ja puun käyttömäärä lisääntyy, jolloin metsiemme hiilitase heikkenee. Joidenkin tuotteiden tuotannon päästöt ovat jopa nykyisiä vastaavia suuremmat. Puun kasvatuspuolen tehostamiseen ei paneuduttu lainkaan.

    Syntynyt ajatusharha esim biopolttoaineiden suuremmista päästöistä perustuu ilmeisesti oletukseen, että puuta käyttävän teollisuuden voimakkaasta kehittymisestä huolimatta puun tuotantopuolella ei tapahdu mitään. Eihän se nyt niin mene, jos puun käyttöä lisätään reippaasti, nousee myös puun hinta, mikä kannustaa metsänomistajia lisäämään puiden kasvua. Uskoisin, että metsiemme vuotuista kasvua voidaan lisätä vähintään 30 %, jos niin halutaan. Raha voisi olla sopiva kannustin. Vierastan kuitenkin ajatusta että metsänomistajille maksettaisiin puiden hakkaamattomuudesta eli maksettaisiin hiilivarastokorvauksia. Eli valtio ottaisi velkaa ko tarkoitukseen. Samaa tietysti tekisivät muut velkaiset valtiot. Mitähän siitäkin seuraisi. Parempi lisätä puun kaupallista käyttöä ja vähetää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

  • Jätkä

    Myös täällä keskustelupalstalla on huomattava määrä henkilöitä, jotka ovat vieraantuneet arkielämän realismista metsäalalla.

    Jos vertaillaan metsätalouden vetureiden ja lainvalvojien, sekä koulutuksen ja alalla ammatikseen työskennelleiden käsityksiä niihin päästöihin, joita täällä purkautuu aivan ”ummikoiden” kirjoituksista, voi vain todeta: ”Kaiken näköistä, sanoi kätilö” Onneksi nämä mielipiteilijät eivät edusta merkittävää joukkoa metsäalalla.

    MaalaisSeppo

    Koivu voi olla jesselle hyväkin valinta, kun hirviaitojakin on tottunut järkkäilemään. Jalostetuilla taimilla saa nopeasti ainakin silmäniloa.

    Koivun ja kuusen hintaero on revennyt siinä määrin, että rehevillä mailla kuusi tuottaa paremmin. Saven sekaisiin paikkoihin en koivua suosittele. Jos lehtipuuta kasvattaa, haapa kasvaa niissä hyvin. Itselläni on koivua liikaakin. Savipohjilla rauduksistakin tulee ihme venkuroita. Rehevissä morikkorinteissä sen sijaan suoria ja kasvavat nopesti vaikka ovatkin luotaisesti syntyneitä. Jalostetulla taimilla kasvu olisi tosi reipasta. Olisi mukava kokella, mutta sopivaa paikkaa ei vielä ole.

    pihkatappi

    Silloin kun minä koivikoita istutin, koivutukin hinta oli samalla tasolla kuin havutukit ja kotikunnassa asui laatukoivun ostaja, joka välitti tavaraa Saksan markkinoille. Muokkausta eikä heinäyksiä koivikossa tarvinut, hirvet tietysti jonkinlaista tuhoa tekivät, mutta yhdellä taimikonhoidolla päästiin ensiharvennukseen. Kuusikon perustamisessa OMT-pohjalla voi joutua heinäyksiinkin vaikka mätästetään ja ehkä kahteen taimikonperkaus kertaan, jolloin taimikon perustamiskustannukset voivat olla yli tuplaten suuremmat. Valitsisin nyt kuitenkin kuusen tuonnekin, koivutukin tuotos ei tule olemaan kilpailukykyinen kuusitukin tuotoksen kanssa, eikä noita laatutyviä välttämättä puhtaasta koivikosta tule. Olihan se alkukasvu kuitenkin mukava seurata jalostetun koivun kasvu oli metri per vuosi heti, yhdeksän vuoden päästä kun perkasin taimikon olivat koivut karsiintuneet alaoksiltaan hyvin ja pituutta oli reilu yhdeksän metriä. Onneksi tuota koivikkoa on kuitenkin vain reipas 2 hehtaaria.

    jees h-valta

    Olen tässä seuraillut koivun tukin hintakehitystä ja se on kutistanut keskihintataulukossa välimatkaa kuusitukkiin. Tuskin tämä kehitys tulee hunonemaan enää vaikka kuusella nyt onkin hyvä vire päällä. Kuusen ylitarjonta kaataa tuon vireen nopeasti. Koivutukista jatkuva alitarjonta ja ostajia löytyy. Ja koittakaapa nyt muistaa että se koivu on nopeammin tukkia kuin kuusi. Mielestäni hinta nyt peilaa melko hyvin kasvunopeuden eroa.

    Reima Ranta

    Mörkö, arkirealismi jne. – mitähän ne mahtavat tarkoittaa? Tällainen yleinen höpinä ei kerro mitään. Minä olen kiinnostunut luvuista, matemaattisista malleista jne., jotka osoittavat mihin suuntaan olisi syytä pyrkiä. Metsänomistajana minulla ei ole minkäänlaisia intressejä suuntaan eikä toiseen. Vain se kiinnostaa, kuinka asiat ovat.

    Tämä uudistaminenhan nyt on arka aihe. Jos joku tutkijakin ”erehtyy” saamaan jotakin dogmin vastaisia tuloksia, niin ainakin lähtöarvot ovat olleet vääriä.

    Gla ymmärsi varmaankin mihin kuusen istutuksella viittasin. Tuollaiseen saivarteluun en viitsi edes vastata.
    Oma kokemukseni kun on, että männyn istuttaminen ei ole perusteltavissa, kuin aivan jossakin poikkeustapauksissa.
    Mänty lähtee erinomaisen hyvin siemenestä ja näin saadaan laadukkaampi puusto hyvin hyvin pienellä viiveellä, usein myös luontaisesti. Pitää ymmärtää seurata siemenvuosia, eikä toimia idioottimaisesti (kaavamaisesti) olosuhteista piittaamatta. Toinen aivan oleellinen kysymys on maan muokkaamisen voimakkuus. Vaihteluväli on todella iso.

    Laadukkaalla tukkipuulla saattaa olla tulevaisuudessakin jotakin arvoa, räkämäntyyn en panosta mitään. Räkämännyn ja kuidun tuottamisessa olemme aivan liian pitkällä takamatkalla kansainvälisessä kilpailussa.

    C saattaa ratkaista vielä koko metsäsektorin tulevaisuuden ja sekin pitäisi kyetä ottamaan huomioon. Pitkä kasvatusaika on iso ja arvaamaton ongelma.

    jees h-valta

    Vai olemme liian pitkällä takamatkalla kansainvälisessä kuidun tuottamisessa. Mitä lie Reima tällä tarkoittanutkaan on se vain silti kummaa että kuidun jalostuslaitosta tuppaa lähes joka niemen notkoon ja saarelmaan. Miksi emme tuottaisi raaka-ainetta. Pitääkö Reiman mielestä se kaikki tuoda ulkoa?
    Sitenkö Suomi pelastuu?

    Näätä

    En tiedä olenko tulkinnut väärin, mutta monien palstalaisten kirjoitusten rivien välistä voi tulkita, että olisi metsänomistajan velvollisuus turvata (kuitu)puuta Suomen metsäteollisuudelle? Tämähän on aivan hulvaton ajatus samalla kun metsäteollisuusyritykset luopuvat omista metsäomistuksistaan.

    Metsänomistajan tärkein intressi tulee olla sijoituksen tuoton maksimointi. Jos metsäteollisuus ei pysty maksamaan puusta sellaista hintaa, jolla riittävä tuotto saavutetaan, tulee pääoma sijoittaa toiseen kohteeseen. Laajassa mittakaavassa näin ajateltuna tämä johtaisi aikanaan metsätilojen hintojen laskuun, mikä taas puolestaan parantaisi metsäsijoituksen kannattavuutta. Mutta näinhän markkinatalous toimii pitkällä aikavälillä! (Tosin metsäsijoituksissa metsätilojen hinnat ja puun hinta ei ole korreloinut viime vuosikymmenenä, mutta näin ei voi jatkua pitkään.)

    Kyllä useimmat talouskirjatkin lähtevät siitä, että pääoman käytön tehokkuus on kansantaloudellisesti järkevää.

    MaalaisSeppo

    Eiköhän suurin osa metsänomistajista ole siinä tilanteessa, että perustarpeet saavat kohtuullisesti tyydytettyä. Siis voivat eri tavoin tavoitella mielihyvää. Toiset saavat sen aikaan rahalla ja sen käytöllä. Näiden tavoitteena metsätalouden osalta on lienee siitä saatavan nettotulon maksimointi.

    Lukuisalle joukolla metsä, sen hoito ja eri toimenpiteiden vaikutusten seuranta tuo myös mielihyvää. Talous on tietysti hyvä, mutta vain eräs mittari metsänomistuksen järkevyyden suhteen.

    A.Jalkanen

    On metsästä saatavissa muitakin hyötyjä kuin puukauppatulo ja mielihyvä. Niille on komealta kalskahtava nimi, ekosysteemipalvelut. Osa näistä on myytävissä markkinoilla, osa ei. Metsä tuottaa mm. monimuotoisuushyötyjä ja säätelypalveluja, kuten sadeveden pidätys ja puhdistus. Itse kukin voi itse päättää, miten painottaa näitä osatekijöitä ”hyötyfunktiossaan”.

    Näätä

    Jokamiehenoikeuksilla voi nauttia luonnon monimuotoisuudesta, ekosysteemistä jne. Siihen ei tarvitse sitoa yhtään omaa pääomaa.

    Reima Ranta saa palstalla kovaa kritiikkiä tuodessaan taloudellista näkökulmaa keskusteluun. Jos muut eivät ajattele asiaa talousnäkökulma edellä, niin miksi sitä ei jollekin sallita?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 267)