Keskustelut Metsänomistus Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

  • Tämä aihe sisältää 267 vastausta, 25 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 267)
  • Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta

    Katselitteko äskeistä MOT ohjelmaa koskien metsiemme käyttöä bionergiatuotteiden raaka-aineena. Toimittajat ja tutkimuksessa olleet tutkijat olivat täysiä puusilmiä.

    Heidän tilannekuvansa mukaan puuraaka-ainetta käyttävä teollisuus monipuolistuu ja puun käyttömäärä lisääntyy, jolloin metsiemme hiilitase heikkenee. Joidenkin tuotteiden tuotannon päästöt ovat jopa nykyisiä vastaavia suuremmat. Puun kasvatuspuolen tehostamiseen ei paneuduttu lainkaan.

    Syntynyt ajatusharha esim biopolttoaineiden suuremmista päästöistä perustuu ilmeisesti oletukseen, että puuta käyttävän teollisuuden voimakkaasta kehittymisestä huolimatta puun tuotantopuolella ei tapahdu mitään. Eihän se nyt niin mene, jos puun käyttöä lisätään reippaasti, nousee myös puun hinta, mikä kannustaa metsänomistajia lisäämään puiden kasvua. Uskoisin, että metsiemme vuotuista kasvua voidaan lisätä vähintään 30 %, jos niin halutaan. Raha voisi olla sopiva kannustin. Vierastan kuitenkin ajatusta että metsänomistajille maksettaisiin puiden hakkaamattomuudesta eli maksettaisiin hiilivarastokorvauksia. Eli valtio ottaisi velkaa ko tarkoitukseen. Samaa tietysti tekisivät muut velkaiset valtiot. Mitähän siitäkin seuraisi. Parempi lisätä puun kaupallista käyttöä ja vähetää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

  • hemputtaja

    ### Jessen linjoilla tässä snobbailussa. Siinä rupee tavallisen tallaajan nuppi kuumeneen, kun alkaa tosissaan optimoimaan puuntuotantoaan. Aika monta liikuvaa osaa tulee ottaa huomioon.

    Jotkut asiat muuttuvat yllättäen, jolloin optimointi on pielessä. Maalaisjärki ja pään pitäminen kylmänä riittää aika pitkälle.
    Lähetetty: 1 h, 5 min sitten
    Lähettäjä: MaalaisSeppo ###

    Komppaan molempia.

    Epäilen, että nämä diskonttaajat ja subventoijat – ja mitä näitä konttaajia nyt onkaan – ovat vieraantuneet todellisuudesta.

    Maalaisjärki on heelveeetin paljon vanhempi taloussovellus kuin diskonttaus ja sen varassa on tuokin homma keksitty ja viisaasti jätetty rahamiesten hämäysten apukeinoksi.

    Timppa

    ” RE: Tutkijat ja toimittajat täysin vieraantuneita todellisuudesta
    Metsänhoidon kustannukset (ennen muuta työkustannukset) ja kantorahatulot ovat kehittyneet ja kehittyvät hyvin eri tavalla. Metsätalouden kannattavuus on sen vuoksi heikentynyt huomattavasti.”

    Totta tietysti on, että palkkataso on noussut ja kantohinnat pysyneet osin ennallaan tai jopa laskeneet. Onko sitten metsätalouden kannattavuus heikentynyt? Ei ainakaan minun mielestäni.

    Vuosikymmeniä sitten tehdyt investoinnit tuottavat erinomaisesti. Metsäautotieverkosto kaipaa vain vähäistä ylläpitoa verrattuna takavuosien investointeihin. Tämä merkitsee pienempiä infrakustannuksia sekä toiminnan tehostumista, millä katetaan korkeampien palkkojen aiheuttamat kustannuspaineet.

    Hiljalleen ollaan päästy eroon harsintakauden vähäpuustoisista metsistä, mikä merkitsee, että entistä pienempi osa hakkuutulosta on käytettävä uudistuskuluihin.

    Ja ennen kaikkea. Ollaan opittu kasvattamaan metsiä jalostetusta taimesta lähtien tehokkaasti. Tämä merkitsee kymmenien prosenttien tuotannonlisäystä pienemmällä työmäärällä. Toki homman voi pilata jättämällä tärkeät toimenpiteet ajoissa tekemättä, mutta siitä voi syyttää vain itseään.

    Näätä

    hemputtaja: ”Epäilen, että nämä diskonttaajat ja subventoijat – ja mitä näitä konttaajia nyt onkaan – ovat vieraantuneet todellisuudesta.”

    Metsä ei ole teille sijoitus vaan jotain muuta. Ainahan metsällä omilleen pääsee, jos korko lähentelee nollaa. Palstalla puhutaan moteista ja hehtaareista. Usein kehuskellaan paljonko motteja on kuviolta irronnut. Myös puun hintataso aiheuttaa keskustelua, mutta yllättävän vähän keskustelua käydään kannattavuudesta.

    Taitaa olla niin, että suomalaiset eivät miellä (vielä) metsää sijoitusmuotona toisin kuin asuntoja, osakkeita ja rahastoja. Mistä luulette tämän johtuvan?

    Petkeles

    Mulla on kyllä ymmärrystä näetten tallousimmeesten pakinoehin. Suomessa ollaan varsinnii mehtätoemihenkilöehin koolutuksessa panostettu enssijasesti teollisuuvelle puun kasvattamisseen kuin metänomistajjiin sijotusneovontaan.
    Ite eppäelen että juursyy onnii siinä että meelle tavan tallukoelle oma mehtä ee oo yks mahollinen sijotusmuoto, vuan yks pakollinen sijotusmuoto. Sillon siinä pietään piäommoo sijottuna ja matalalla tuotolla vaekka olis oekeesti tuottavampoo vappaottoo piäommoo likvidimpään muotoon ja toesiin kohteesiin.

    A.Jalkanen

    Nykyisellä matalalla korkotasolla jopa metsäsijoituksenkin korko on riskiin nähden ihan kohtuullinen. Vertailun vuoksi: esimerkiksi sijoitusasuntojen tuotto on täällä etelässä noin 3-4 prosenttia kulujen ja verojen jälkeen. Mahdollista asunnon arvonnousua en tässä huomioinut.

    Näätä

    Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan metsätilojen nimellinen arvonnousu viimeisten 15 vuoden kuluessa on ollut vajaat 4 % vuodessa. Kirjallisuudessa usein esitetään puutuotannon keskimääräiseksi nimelliseksi tuotoksi 3-4 %. Metsänomistaja voisi siis periaatteessa päästä 7-8 % nimellistuottoon. Nykyisellä inflaatiolla voi siis päästä kohtalaisen hyviin reaalituottoihin.

    Mutta olen kohtalaisen varma, että pelkällä maalaisjärjellä ei näihin tuottoihin päästä. Jotkut lyövät nämä tuotot taas mennen tullen. Se, että unohdetaan koron vaikutus niin tuloihin että menoihin, selittää hyvin pitkälle sen miksi metsätiloista maksetaan tällä hetkellä huomattaviakin ylihintoja.

    Näätä

    Jokaiselle pieni teoreettinen pohdinta, saa vastata ketjuun jos haluaa. Jos Etelä-Suomessa olisi myytävänä 10 ha MT-pohjalla oleva metsätila hyvien tieyhteyksien varrella, joka on juuri avohakattu ja mille ei ole tehty mitään uudistamistoimenpiteitä. Paljonko olisit teoriassa valmis maksamaan tästä?

    hemputtaja

    ### hemputtaja: ”Epäilen, että nämä diskonttaajat ja subventoijat – ja mitä näitä konttaajia nyt onkaan – ovat vieraantuneet todellisuudesta.”

    Metsä ei ole teille sijoitus vaan jotain muuta. Ainahan metsällä omilleen pääsee, jos korko lähentelee nollaa. Palstalla puhutaan moteista ja hehtaareista. Usein kehuskellaan paljonko motteja on kuviolta irronnut. Myös puun hintataso aiheuttaa keskustelua, mutta yllättävän vähän keskustelua käydään kannattavuudesta.

    Taitaa olla niin, että suomalaiset eivät miellä (vielä) metsää sijoitusmuotona toisin kuin asuntoja, osakkeita ja rahastoja. Mistä luulette tämän johtuvan?
    Lähetetty: 1 h, 1 min sitten
    Lähettäjä: Näätä ###

    Juu’uh ja epäilen edelleen.

    Tietenkin itsekukin arvioi tai laskee kannattavuudet omalla tavallaan ja joillekin metsä on yksi hengetön sijoitusmuoto. Parhaimmillaan ostetaan palsta ja pistetään sileäksi, jätetään uudistamatta ja myydään pohja pois, ellei satu soraa irtoamaan.

    Oli miten oli, laskennat ja muut konstit ovat vain apukeinoja. Lopuksi täytyy käyttää tervettä maalaisjärkeä eli arvioida onko laskennan tulos riittävän luotettava jne. Metsä ja luonto yleensäkin kun tuppaa sopimaan hiukan huonosti kaiken maailman laskelmiin.

    pikkutukki

    Sijoitusmuotona metsä hankala , koska tuotetta pitää kytätä ja vaania , että milloin mitäkin tarjolla . Sijoitettavissa oleva rahamäärä ei kohtaa palstan hintaan . Sijoitusta esim. pörssiin harvoin tehdään velkarahalla. Palstan ostoja useinkin rahoitetaan lainalla . Jos itse ostaisin metsää en käyttäisi sanaa sijoitus !

    Näätä

    Pikkutukki: ”Sijoitusmuotona metsä hankala , koska tuotetta pitää kytätä ja vaania , että milloin mitäkin tarjolla . Sijoitettavissa oleva rahamäärä ei kohtaa palstan hintaan . Sijoitusta esim. pörssiin harvoin tehdään velkarahalla. Palstan ostoja useinkin rahoitetaan lainalla . Jos itse ostaisin metsää en käyttäisi sanaa sijoitus !”

    Oli kyseessä osakkeet, sijoitusasunnot tai metsä, tulee taustatyöt tehdä kunnolla. Tätä voi kutsua sitten kyttäämiseksi tai vaanimiseksi. Sijoitusasunnoissakaan tuottoja ei tule ilman taustalaskelmia. On tiedettävä mm. alueen vuokrataso, tulevat remontit sekä markkinoiden kysyntä (vuokrausaste). Eikä esimerkiksi Fortumin osakettakaan voi ostaa maalaisjärjellä ajatellen, että energiaa tarvitaan aina. Metsän osalta tulee tietää ihan samalla tavalla tulevaisuuden tulot ja menot sekä ajatus niiden ajankohdasta. Sen jälkeen tullaan sitten niihin ”snobbailutermeihin” ja kun se laskelma on valmis huomioidaan riskit. Ei sijoittaminen ole tämän hankalampaa, mutta hämmästyin kuinka tässä ketjussakin useampi on tyrmännyt taloudellisen lähtökohdan.

    Ja kyllä pörssiinkin moni sijoittaa velkarahalla. Metsäsijoituksessa velkaraha ohjaa toimenpiteitä vahvasti, koska tasaista kuukausittaista tai vuosittaista kassavirtaa ei tule. Velkarahan käyttäminenkin onkin sitten oma keskustelunsa.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 267)