Keskustelut Metsänhoito Turvemaalle istutus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 58)
  • Turvemaalle istutus

    Syksyistutuksia ei kai yleisesti neuvota tehtäväksi routivalle maalle. Onko entinen turvesuo tässä mielessä routivaa maalajia? Istuttaisitteko mäntyä elo-/syyskuussa?

  • Kurki

    Onko se tuon pajun kaataminen tarpeellista? Jos puusto on pitempää tai puuston latvoja ei pajut hakkaa ja liialti varjosta?

    Pajukko ja koivuvesakko pitää kosteutta yllä, joka ei ole hyvä asia männyntaimille.

    Männyn versoruostetta, tyvikoroa, tervasrosoa.

    Versoruosteen levittäjä on haapa, joka tarttuu alkukesästä useamman päivän sateen aiheuttamassa kosteudessa, jota aliskasvuvesakko vielä edistää estämällä kuivumista samoin kuin kylmän yön jälkeen kestää pitkälle päivään ennen kuin kosteus haihtuu.

    Per Ä Reikäs

    Pajukkoja ja koivikoita ny raivattu

    Pyhiksi vaikenee sahat ?

    Tomperi

    ”Männyn versoruostetta, tyvikoroa, tervasrosoa.”  Paljonpa pahhaa saa aikaseksi pajukko.

    Puuki

    On vesakosta joskus hyötyäkin, kun  matala alikasvos karsii männyn taimien alimpia oksia.

    Turvekangas

    Kertauksena kokemuksia näiden tuotantosarkojen metsityksestä n. 10 vuoden ajalta.

    Rakeistetun tuhkan vaikutus vie n. 3 vuotta kun vaikutus alkaa näkymään. Kylvö kannattaa tehdä vuosi tuhkan levityksen jälkeen, jolloin tuhka saattaa auttaa hiukan siementen kasvuunlähtöä.

    PK-lannoke vaikuttaa nopeasti. Ripottelu nauhana istutus/kylvöriviin auttaa hyvin ja varmistaa siementen kasvuunlähtöä. Lannokkeeseen voi lisätä kalkkia jolloin siementen kasvuunlähtöä voi varmistaa.

    ArGrow on yksi tapa varmistaa taimien ripeämpää kasvuunlähtöä. Keväällä 2021 käytetty tätä menetelmää yhdessä hajalevitetyn rakeistetun tuhkan kanssa.

    Riittävä taimitiheys. Istutus riveihin, samaan riviin siementen kylvö. Kylvön tarkoitus on tuottaa täydentäviä taimia. Kylvö mönkijää apuna käyttäen, kävelymatkat on kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä. Ihan paljaalla turvepinnalla lämpötila nousee korkeaksi ja sirkkataimet tuhoutuvat yleisesti, tällaista kannattaa välttää.

    Vesakontorjunta. n. 1/2 metrin levyinen ruiskutuskaista tulevan taimirivin kohdalle. Taimirivien välit ajetaan niittomurskaimella vuosittain. Tätä aluetta ei tarvitse raivaussahalla raivata todennälöisesti ollenkaan. Aikanaan taimien välit raivataan, kun sen aika tulee.

    Mönkijää kannattaa käyttää apuna mahdollisuuksien mukaan ja rakentaa tai hankkia siihen tarvittavia apuvälineitä. Esim. ruiskun tekeminen on yksinkertaista – nestepönttö-12Vdc pumppu pöntössä+letku+putkisto jossa sumusuuttimet 8osat n. 50eur). Saatavana on myös kapea lautasäes, jolla pinnan voi rikkoa – tupasvillatuppaisiin se ei toimi. Istutusrivit voi myös kyntää, tämä on nopea tapa – itsellä ei tästä kokemusta vaikka oli aikanaan yhtenä vaihtoehtona alueella, jossa runsas tupasvillamättäikkö.

    Tuhkan levitys kalkkivaunulla ja traktorilla, jossa paripyörät, ei tallonut edellisvuoden taimia oikeastaan nimeksikään. Lunta tulee olla kuitenkin jonkin verran, joka antaa taimille tarpeellista suojaa. Ykköshehtaareille levitys onnistuu myös keskipaolevittemällä. Työ tehdään esim. kevät talvella jolloin urakoitsijat olat liikkeellä. Levityshinta n. 10 eur/tn. Eli 1ha n. 30-40eur.

    Istutusrivien merkkaukseen sopii hyvin valmiit taimikepit. Kepit voi tehdä itsekin, jos sopivaa risukkoa ja aikaa löytyy. Merkkauksen pitäisi pysyä pystyssä vähintään kolme kasvukautta jonka jälkeen taimet erottuvat jo paremmin.

    Jos sarkaojien penkoilla vesakkoa, ne on syyttä raivata ensin. Raivaussaha, traktorin piennarmurska taikka energiapuukorjuu nipistelijällä olenevat vaihtoehdot. Ojat perataan tarpeen mukaan joko kaivurila tai traktori + ojaporkkana yhdistelemällä. Mahdolliset ajourat suunnitellaan tässä vaiheessa ja ojien ylitykset tehdään valmiiksi, jos tällaisille katsotaan tarvetta.

     

     

    Jätkä

    Tuohon kylvömenetelmään olisi mielestäni hyvä vaihtoehto metsäviljelyäes, jossa kylvölaitteet molemmissa rattaissa. Istuttaa voisi täydennysistutuksena parin vuoden kuluttua.

    Pete

    Turvekankaalla arvokkaita kokemuksia, kiitos!

    Paljas turvepinta on varmasti hellekesänä kova paikka sirkkataimille. Tämä voi puoltaa hyvinkin sitä, että tuhka kannattaa levittää pari vuotta kylvöä aikaisemmin jotta saadaan kasvillisuutta suojaksi sirkkataimille (niiden viereen) vaikka siitä harmia onkin myöhemmin.

    GPS ajo-opastin kannattaa ottaa avuksi suorien linjojen ajamiseen, näitä löytyy nykytraktoreista. Siinäkin voisi olla järkeä, että kylvörivin eteläpuolelle jyrsittäisiin tms. muokattaisiin palle jonka varjossa sirkkataimet pysyvät paremmin hengissä?

    Yksi käyttökelpoinen kone saattaisi olla Neva 111.2 jyrsin. Juttua löytyy tuolla hakusanalla.

    Tavanomainen metsä-äes tyyliin bräcke tuskin näihin hommiin soveltuu.

    Jätkä

    Oletko nähnyt metsä-äestä?  ET! Se ei ole tyyliä Bräcke.

    Pete

    Laitapa Jätkä hakukoneeseen Bracke T26.b

    Bräcke valmistaa sekä metsä-äkeitä että jatkuvatoimisia laikkumätästäjiä.

    Kumpikaan näistä ei mielestäni sovellu turvepohjien muokkaukseen. Ei myöskään yhä käytössä olevat TTS metsä-äkeet sen missään eri versioissa.

    Jätkä

    Mielestäni TTS metsä-äes soveltuu tasan tarkkaan turvesuon muokkaukseen metsänviljelyä varten.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 58)