Keskustelut Metsänhoito Turvekorven uudistaminen

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 87)
  • Turvekorven uudistaminen

    Merkitty: 

    Kertokaapa jotka tiedätte, miten parhaiten uudistan aukoksi aavistushakatun turvekorven? Ollaan eteläisessä Suomessa hirvien talvilaidunalueella. Alueella kasvoi lähes puhdas järeä kuusikko. Havut ja kannot korjataan pois.

  • Kurki

    Ei voisi enää parempi metsäpohja olla, kun pohjavesi on säädetty ojittamalla 0,5 m syvyyteen ja turvekerroskaan ei ole paksumpi. Lisäksi maapohja ei päästä hiilidioksidia eikä metaania pohjaveden korkeuden vuoksi merkittäviä määriä. Kyllä ne metsämaan ravinteet tulevat sieltä kivennäismaasta, jos ei ole kyse esim. pienen puron joka keväisestä tulvimisesta, eikä haittaa vaikka turvekerroksen päälle mätästyksessä pohjamaata tuleekin. Aina parempi olisi sekoittaa kivennäismaa ja turvekerros.

    Per Ä Reikäs

    Turvakorven ojat umpeen pinnan tasaus katepillarilla ja kyllä luonto hoitaa lopun, hyviksi marjamaiksi.

    Uudistuu luontaisesti-luonnolliseksi

    Kalle Kehveli

    Reipas ojamätästys maalajeja sekoittaen, ja kuusta kasvamaan. Hyvä tulee.

    Tomperi

    Oletetaan että metsänuudistaminen toteutetaan kuten se pitää ns tehdä hyvin,  mätästyksineen ja istuttamiset ja raivuut. Näistä kustannukista en ole varma mutta menisikö näin?

    Maanmuokkaus 250 $

    istutus + taimet 800$

    varhaisperkaus 400$

    Toinen perkaus 500£

    Uudistamiskulut yhteensä 1950$ Eli mahdolliset muut kulut niin arvio ois 2000$ /hehtaari.

    Olen nähnyt khteita joita on kahdesti harvennettu, varhaisperkaus ja toinen harvennus myöhemmin.  Ja haiskahtaa jopa siltä että saattaa edessä olla vielä joskus ennakkoraivuu ennen kuin tehdään ensi harvennus.

    En osaa lasskea siten, miten se pitäisi laskea, mutta lasken talonpokaisjärjellä.

    Uudiataminen maksaa noin 100 kuuutiota kuusikuitupuuta.

    Tämän jäkeen laskeminen vasta vaikeutuukin, pitäisi osata korko laskua ja metsän kasvua koska haluaisin tietää koska, monenko vuoden kuluttua investointi on kasvanut puuta kolmen prosentin korolla niin paljon että metsä ois kasvanut saman määrän puuta mitä uhrattiin kasvattamiseen, alku investointiin??

    Laskin rahalaitoksen korkolaskurilla sataselle sijoitusajaksi 30 vuotta 3 prosentin korolla, vastaukseksi tuli 240.  Nythän se vasta vaikeaksi meneekin, paljonko korpi on tuottanut puuta 30 vuodessa, kun aika lasketaan siitä kun metsä hakattiin, helposti useampi vuosi voi vierähtää tai istutus täysin epäonnistua mutta ei takerruta lillukan varsiin.  Varmaan kokemus peräistä tietoa löytyy että paljonko kuusikko kasvaa runkopuuta  30 vuodessa?

     

    Paljonko syntyy turemaalle, reheä korpi, puuta kolmessakymmenessä vuodessa jos ei tehdä mitään muuta kuin korjataan hakkuutähteet ja kannot energiapuuksi?  Sen kun tietäisi osaisi verrata luontaista ja tehoviljelyn eroja toisiinsa.

     

     

    Panu

    Kyllähän sinne taimia syntyy varsinkin kun maa on rikki kantojen poiston takia. Tosin kaikkea muuta kuin puun taimia nousee rehevälle maalle nopeammin ja se haittaa puuntaimia. Voi käydä niin, että 5-10v päästä joutuu toteamaan, että olisi pitänyt istuttaa mutta se on myöhäst nyt kun vattupuska ym. on 2 metristä.

    Kasper

    Kantoja en nostaisi, alentaa vaan maan pintaa tulee niitä vesimonttuja. Hakkutähteet pois helpottaa laikutusta. Teettäisin laikkumätästyksen. Ojitus nähtävästi kunnossa kun on tehty 90 luvulla. Kuusen istutus 1800kpl/ha. Jos haluaa halvemman uudistamismenetelmän niin laikutus riittää, turvemaalle tulee joka tapauksessa hieskoivikko ja sen alle kuusen taimikko. Tämä on normaali luonnon kiertokulku. Tässä vaan kaikki tapahtuu muutaman vuoden viiveellä verrattuna istutukseen. Halvallakin saa hyvää kun malttaa odottaa. Hallanvaara on tietenkin myös mahdollinen suomailla. Terveyslannoitusta kannattaa jossain vaiheessa myös miettiä. Boorin puute on aika yleinen turvemailla.

    A.Jalkanen

    Jokos se Visakallo sai näiden meidän hyvien neuvojen perusteella päätettyä, tuleeko viljelykuusikko vai luontainen hieskoivikko?

    oksapuu

    Silloin kun täällä etelässä vielä tehtiin kannonnostoa niin mätästys tuli siinä samalla ”firman piikkiin”…

    Kannot kun kerta on myyty niin se valinta on jo tehty. Boonuksia kerrotun mukaan on happanemassa niin valinta on helppo, kuusentaimet…

    Kasper

    Nyt saattaa olla Visakallolla valinnan vaikeus. Oikeaa vastausta tähän ei voi antaa kukaan. Sen voi todeta vuosien päästä menikö oikein. Turvemaan uudistamiseen vaikuttavat monet seikat esim. kuivuus, halla, vesitalous, pintakasvillisuus , lannoitus ym. Turvemaan istutus pitää tehdä muuten kevät istutuksella, routa nostaa taimet ylös syysistutuksessa. Halvallakin voi saada hyvän taimikon.

    Visakallo

    Kuten tuolla aiemmin kerroin, maapohjaltaan samanlaisella, mätästetyllä kannonnostoalueella aivan ko. alueen lähellä on kymmenen vuotta sitten istutettu kuusikko, joka on nyt kasvanut vuosittain metrin pituutta. Siten minulla ei ole ollenkaan valinnanvaikeutta. Eihän näistä asioista kannata tehdä sen vaikeampia kuin ne ovat.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 87)