Keskustelut Luonto Turve uusiutuvaksi

Esillä 10 vastausta, 881 - 890 (kaikkiaan 1,171)
  • Tolopainen Tolopainen

    Kyllä sahanpurua käytetään, sekä kutterinpurua. Olkea on käytetty tuhansia vuosia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Entäs pottitaimen kasvualusta, mistä tehdään?

    Planter Planter
    Tolopainen Tolopainen

    Taimet voivat olla paljasjuurisia ilman paakkua.

    Planter Planter

    Ville tietysti vastustaa:

    https://www.sll.fi/kymenlaakso/2021/02/11/kirje-poliitikoille-rahkasammalen-korjuusta-tulee-tehda-luvanvaraista-nopealla-aikataululla/

    Mitään, edes uusiutuvaa, ei saa käyttää. Kuitenkin koronapandemian alkaessa ensimmäiseksi ”vihreät” hamstrasivat WC-paperihyllyt tyhjiksi, oli tärkein.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä rahkasammal varmaan kelpaa taimipaakkuihin. Luin Biolanin mainoksia jo aiemmin, ja mietin että kätevästi muuttui turve uusiutuvaksi, kun sitä aletaan nimittää rahkasammaleeksi. Rahkasammaleet ovat tietenkin sarojen ohella turpeenkin pääkomponentti, mutta turpeessa kasvit ovat maatuneessa muodossa.

    http://www.biolan.fi/rahkasammal.html

    Tuo rahkasammalta koskeva kirje poliitikoille on varmaan osittain aiheellinen, osittain hieman kysymyksiä herättävä. Ymmärrän sen että vastustetaan elävän sammalen kuorintaa ojittamattomilta soilta, koska niitä on erityisesti Etelä-Suomessa vähän.

    Sitä en hahmota miksi suon vettyminen turpeen poiston vuoksi on ongelma, koska toisaalla suositaan ja suositellaan soiden ennallistamista. Luulisi että rahkaturpeen kerääminen sopisi oikein hyvin käyttömuodoksi ennallistuville kunnostusojituskelvottomille soille.

    Pohjaveden pintaa voitaisiin säädellä patojen tms. rakenteiden avulla niin että tilanne pysyy haluttuna, joko kuivempana tai vaihtoehtoisesti vetisempänä, rahkasammalen takaisin kasvua suosivana.

    Planter Planter

    Olisiko rahkasammal kuitenkin uusiutuvaa:

    https://yle.fi/uutiset/3-11022488

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Planterin linkin jutussa sanotaan että rahkasammalesta voidaan saada vientituote. Tämähän ei tietenkään sovi kaikille.

    ”Rahkasammal kasvaa noin senttimetrin vuodessa, eli uusi sato suolta voidaan korjata 25–30 vuoden kuluttua.”

    ”kasvihuoneviljely ja sitä myöten kasvualustojen kysyntä tulee nelinkertaistumaan seuraavan 30 vuoden aikana”

    Puuki

    Sehän se onkin ihmeellistä että rahkasammal on uusiutuvaa ja uusiutuu hyvin , mutta turve ei olekaan uusiutuvaa. Turpeen uusiutuvuuspaksuus vaihtelee maatumisasteen mukaan.  Missä vaiheessa paksuus on niin pieni , että turpeesta tulee uusiutumatonta ?  Hiiltä siinä tiiviimmässä kerrostumassa on kuitenkin suhteessa enemmän kuin ilmavassa rahkasammalessa.    Hyvä kuitenkin että edes sammal hyväksytään uusiutuvaksi eikä ole kiellolla estetty sitä kasvamasta kuten ennenkin on kasvanut .   Olisikohan arpa ratkaissut sen uusiutuvuuden hyväksynnän  toisin kuin turpeen kohdalla ?

    Tuontitavara on aina parempi koska se vaatii enemmän velanottamistaakin ja hölmölän talouspolitiikan ( 5 tai kork. 6 matematiikassa on myös eduksi uraohjuksille kuten odottaa sopii) mukaan se tuottaa aina paremmin mitä enemmän saadaan otettua lainaa  (=tienaustekijä)  .  Eikä kotimaiset alkutuottajiin kuuluvat alkuperäisasukkitoimijat pääse rikastumaan ; se on ainakin yhtä merkittävä päästösohjaustekijä paremmissa piireissä ollut jo melko pitkän  aikaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turvetuottajille kai tuli tukipaketti. Mitä lie sisältää? Kannattaisiko tukea  rahkasammalten nostoon tarvittavien koneiden hankintaa? Kai ne suot ja nostoluvatkin järjestyisi (nyt ei kai tarvita edes lupia).

Esillä 10 vastausta, 881 - 890 (kaikkiaan 1,171)