Keskustelut Luonto Turve uusiutuvaksi

  • Tämä aihe sisältää 1,171 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 1,171)
  • Planter

    Ei se turve käytännössä ole uusiutuva. Kun turve on kaluttu pois, alueen jatkokäytöstä päättää sen omistaja. Aika harvoin omistaja ”istuttaa suolle uudet turpeen taimet” ja ennallistaa suon niin, että 6000 vuoden kiertoajan kuluttua voidaan taas nostaa uudestaan uusiutunutta turvetta.

    Suo muuttuu usein muuksi alueeksi. Ei tehdä mitään, otetaan viljelykäyttöön, riistapelloksi, lintukosteikoksi, metsitetään..eli ei turve yleensä samalla alueella uusiudu.

    Aina kun alue on kaluttu tyhjäksi, siirrytään uuteen paikkaan ja hävitetään uusi suo, eikä vanha uusiudu.

    Puuki

    Metsitettävä tai metsittyvä entinen turpeen nostoalue kasvaa kyllä lisää turvettakin enemmän tai vähemmän.  Vapon soilla esim. näkee niitä muutaman vuoden vanhoja turvesoita.  Sammaleen kasvu ei rajoitu soille jotka entisöidään tai on luonnontilaisia.  Soistuvat kangasmaan metsätkin alkaa kasvattaa turvekerrosta , jos kosteus lisääntyy riittävästi ( esim. ojia ei kunnosteta eikä haihtumista tapahdu tarpeeksi puuston kautta. )

    Gla

    Jos maankäyttötapa muuttuu ja suo lakkaa olemasta suo, on on kyse maankäyttömuodon muutoksesta. Ei Mannerheimintien asfaltointikaan tarkoita sitä, että puu ei olisi uusiutuva luonnonvara. Tai metsän raivaus pelloksi, jota mm. Hollannissa on innokkaasti tehty.

    Visakallo

    Olisikin mielenkiintoista tietää, paljonko on tullut omistusaikana kasvatettua metsämailla turvetta lisää, ja paljonko sen prosentuaalinen osuus on verrattuna kasvatettuun puumäärään, joka onkin melko tarkasti tiedossa. Rahkasammal kun näkyy vähitellen etenevän soiden reunoilta koville maille jopa satoja metrejä. Eipä taida olla yhtään sellaista kovan maan metsäojaakaan, jossa ei rahkasammalta olisi.

    Planter

    ”Ei Mannerheimintien asfaltointikaan tarkoita sitä, että puu ei olisi uusiutuva luonnonvara.”

    Kyllä puu siinä Mannerheimintiellä on käytännössä uusiutumaton.

    Samoin turve on turpeennostoalueella uusiutumaton, ellei olosuhteita järjestetä luontaiselle uudistumiselle soveliaiksi.

    Ei Brasiliakaan oikein saisi hakata pois sademetsiä pelkästään sillä perusteella, että puu on uudistuva luonnonvara. Pitää uudistaa tai järjestää olosuhteet niin, että on mahdollisuus uudistua, jotta se on oikeasti uudistuva.

    Visakallo

    Turvetuotantoala Suomessa on ollut n. 0,5% suoalasta, eli 99,5% soista on samaan aikaan kasvanut uutta turvetta.

    A.Jalkanen

    Uutta turvetta kasvaa meillä lähinnä ojittamattomilla soilla joita on jotain neljä miljoonaa hehtaaria (?) ja lisäksi ennallistuvilla ojitusalueilla joita ei kunnostusojiteta, näitä ehkä 0,5 milj. hehtaaria lisää? Jäljellä olevasta suoalasta siis karkeasti ottaen puolet kasvaa uutta turvetta ja toinen puoli menettää sitä. Siispä jos turvetaseeseen lasketaan mukaan turvepeltojen ja metsäojitusalueiden turpeen menetys ja märkien soiden metaanin tuprutus, ollaan turvemaaperän suhteen kyllä miinuksella. Tulos (uusiutuvuus) siis riippuu aivan siitä mitä lasketaan mukaan.

    Planter

    ”Tulos (uusiutuvuus) siis riippuu aivan siitä mitä lasketaan mukaan.”

    Aivan, minä laskin turvetuotantoalueet, joista tässä  uusiutuvuudessa on kysymys. ”Turvetase” on eri asia ja se  on kyllä positiivinen. Näkyvät turpeet levinneen ja valoittaneen Visan metsätkin riesaksi asti, siitähän olemme kaikki samaa mieltä?

    Haba

    Jos 10 ha nostoalue, turvetuottajalla omaa suojelualuetta 20 000 ha.

    jees h-valta

    Hulvakkaa on höpinä joo.

Esillä 10 vastausta, 861 - 870 (kaikkiaan 1,171)