Keskustelut Luonto Turve uusiutuvaksi

  • Tämä aihe sisältää 1,171 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 1,171)
  • Tolopainen

    Tiedämme jo nykyään, mitä pitää tehdä, että tämä pallo pysyy asumiskelpoisena. Fossiilisten polttoaineiden käyttö pitää lopettaa hyvin nopealla aikataululla ja se vaatii uhrauksia. Niiltä joilla on eniten pääomia. Nyt kun valtio avustaa yrityksiä. Pitää myös varautua siihen että suhdanteen kuumeessa yritysten tuloja leikataan suhdanneverolla. Ei ole syytä päästää inflaatiota irti. Esim. asuntolainoituksen ehtoja pitäisi nopeasti kiristää. Nuoria asunnon ostajia ryöstetään, he eivät ymmärrä että seiniä ei kannata ostaa 35v lainalla. Pankit ovat täysin vastuuttomia myöntäessään uusia lainoja ennätyspitkillä maksuajoilla. Kun lisäksi noista pareista puolet eroaa, pankki tietää, että saman asunnon  lainoja järjestellään vielä monta kertaa ja palkkiot juoksee.

    A.Jalkanen

    Hesarilla asiaa turpeesta, ja hyvinkin asiallisesti.

    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007966990.html

    Puuki

    Hesarin vastauksetkin on osin harhaan johtavia.  Esim. ruokohelpi ei kelpaa kasvuturpeen korvaajaksi . Sen kuulin erään paljon kasvuturvetta käyttävän taimien kasvattajan kertomana :  ”Muuten hyvä mutta taimet ei kasva siinä ”.

    Tulkinnavaraisuuttakin löytyy molemmin puolin.  Ojitetut suot lisää CO2-päästöjä mutta parantunut puuston kasvu ylikompensoi sen yleensä hyvin .  Samoin entisillä turvesoilla voidaan alkaa kasvattaa puuta joka lisää hiilinielua nopeasti lisää.  Luonnonsoiden metaanipäästöistä ei (taaskaan) mainittu mitään.  Ojittamattomilla soilla ne on merkittävin kasvihuonekaasupäästölähde.

    Tolopainen

    Taimet kasvaa vaikka paperisilpussa kun annetaan ravinteita. Aiemmin taimet olivat paljasjuurisia, kasvatettiin tavallisella pellolla. Ei niihin mitään turvetta tarvittu.

    A.Jalkanen

    Puuki, minä mainitsin kommentissani metaanin ja perustelin sillä sitä, että turve pitäisi mahdollisimman pitkälti jättää varastoon. Taimituotantoon ei kuitenkaan ole vielä vaihtoehtoa: jokin paakkumateriaali pitää olla, ei paljasjuurisiin taimiin ole paluuta. Ehdotin pintaturpeen nostoa kunnostusojituskelvottomilta soilta säätöpatojen avulla. En tiedä olisikko tuo toimiva systeemi kun en tunne tekniikkaa, mutta alueita olisi runsaasti: muutama sata tuhatta hehtaaria mistä valita. Ja tulisi turvetuottajille töitä.

    Kommentti:

    ”Hyvä että turve sai hieman jatkoaikaa, jotta voidaan miettiä vaihtoehtoja kasvuturpeen tuotannolle. Voitaisiinko sitä kenties nostaa kunnostusojituskelvottomilta heikosti puuta kasvavilta soilta niiden pintakerroksesta? Nostotekniikka on jo kehittynyt sellaiseksi, että suota ei tarvitse kuivata metrien syvyydeltä pintaturpeen nostamiseksi? Jos noston jälkeen nostettaisiin laskuoja patoamalla pohjaveden taso, rahkaturpeen kasvu kiihtyisi, ja samalle suolle voitaisiin varmaan palata taas muutaman vuoden jälkeen. Avataan säätöpato, ja suo kuivuu sen verran, että turvetta voi taas nostaa.

    Jos katsotaan pelkästään hiilidioksidin ja typpioksiduulin tasetta, ojitetuilla metsämailla kasvava puu sitoo kyllä enemmän kuin on maaperän päästöt samalta pinta-alalta. Tällöin voisi ajatella, että luonnontilaisten soiden turpeen vuotuisen kasvun eli hiilen suorittaman sidonnan pitäisi korvata sekä turpeen noston että sen polton hiilidioksidipäästöt. Näin ilmeisesti laskennallisesti kävisikin. Kun luonnontilaiset suot kuitenkin päästelevät samaan aikaan myös metaania, joka on paha kasvihuonekaasu, tullaan siihen lopputulokseen, että soissa olevat turvevarat olisi parasta jättää pääosin vetiseen varastoonsa, ettei heikennetä entisestään soiden huonoa ilmastotasetta.”

    Puuki

    Kotimainen kasvuturve taimituotannossa ( ei yksistään metsätaimien) on erinomaista sen kosteuden sitomiskyvyn ja rikkaruohottomuuden takia.  Bakteerit viihtyy huonosti turpeessa, sekin on etu jota ei jossain papperisilppumoskassa ole jos se olisi vaihtoehtona.

    Ongelma  lienee siinä , että yksistään kasvu-ja kuiviketurpeen nosto ei kannata.  Siksi niiden tuontiakin on jo jouduttu lisäämään.

    Suomen vienti näytti olevan (tullitilaston mukaan) hyvin suurelta osin alijäämäistä eli tuontia on useimmista maista huomattavasti enemmän kuin sinne vientiä.  Muutamaan maahan oli vientiä enemmän kuin sieltä tuontia, USA ja Sveitsi ja Alankomaat ja joku pienen viennin maa lisäksi.  Suurimmat kauppakumppanit tuo tänne euromääräisesti paljon enemmän kuin vienti on.   Siksi kaikki kotimaan tuotannon heikentäminen erit. nykyisessä taloustilanteessa on huono asia työllisyyskehityksen ja velkaantumisen  lisääntymisen  kannalta.

    Visakallo

    Kova into tuntuu joillakin olevan tuottaa ulkomailta yhä enemmän sellaista, mitä olisi itselläkin. Turpeen lisäksi puun tuonti tulee lisääntymään sertifiointien ja suojelumääräysten kiristyessä, suurin osa Suomessa syötävästä kalasta tulee EU:n ulkopuolelta rikkaasta Norjasta, yli puolet käyttämästämme energiasta tulee ulkoa, kaivoksia ei saisi tänne perustaa, tuotaisiin nekin aineet mieluummin muualta, työntekijätkin ovat yhä enemmän tuontitavaraa, eli vievät palkkansa pois Suomesta. Sitten vielä ihmetellään, että Suomi velkaantuu!

    Tolopainen

    Jos meillä on turvetuotannossa 64000ha,  se on ylivoimaisesti eniten maailmassa. Eiköhän sieltä aina riitä turvetta taimitarhoille. Vapon Kekkilä jatkaa kasvualustojen tuotannon laajentamista. No hätä.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Vapon Kekkilä jatkaa kasvualustojen tuotannon laajentamista.”

    Laajentaa kyllä, mutta ei välttämättä täällä Suomessa.

    Rane

    Hyvin etenee,pikkuisen yli 3000 kannattajaa tarvitaan.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 1,171)