Keskustelut Luonto Turve uusiutuvaksi

  • Tämä aihe sisältää 1,171 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 1,171)
  • Kurki

    AJ:  Varmaan väärin meni, mutta kysyn kuitenkin Ojaselta että miksi hiili on tuossa plussaa eikä miinusta…

    Linkin ojittamattomien soiden metaanipäästöjen arvo ihmetyttää. Sitäkin voisi kysyä.

    Taulukon 1, sara-ja rimpirämeiden metaanipäästöksi on saatu +24 gCH4/m2/vuosi ja sitten sen muuttamiseksi vastamaan hiilidioksidia (ekv) arvo laskeekin +18 C(gC/m2/vuosi).

    Eikö taulukon 2, ojittamattomien saranevojen päästö +24 gCH4/m2/v pitäisi kertoa 34:llä eli päästö olisi +816 gCH4/m2/v, että vastaisi hiilidioksidin ekv-päästöä?

    A.Jalkanen

    Taulukossa 1 on kaasut käsitelty ensin hiilen päästöinä ja sitten lopuksi yhdistetty, ja vasta Taulukossa 4 on otettu metaanin lämmittävämpi mutta lyhytaikaisempi vaikutus huomioon.

    Kysymys lähti Paavolle. Onhan se hyvä hänenkin valmistautua, voi joutua eduskunnan kuultavaksi asiasta…

    Puuki

    CH4;n jatkuva päästö aiheuttaa CO2-ekv-päästöjä 20 v;ssa kertoimella 113 , 50 v:ssa 80 ja 100 v:ssa kerroin on 54.   Kun esim. saranevan CH4-päästöt on n. 23 g/m²/v, niin sen jatkuva päästö vastaa esim. 20 vuodessa  2599 g/m² CO2-ekv:a,  eli n. 26 tn/ha/20 v. Turpeen kasvu n. 100 g/m²/v.   20 tn/20 v.

    Suoseuran käppyrästä näkyy miten ojitetun suon päästöt muuttuu veden pinnan  muuttuessa;

    Luonnonsuolla (ei ojitusta) metaanipäästö on keskimäärin yli 600 g ekv-Co2/m²/v. Jos pohjaveden pinta on esim. 30 cm:ssä , niin maaperän Co2-ekv-päästöt rehevillä mailla putoaa alle puoleen siitä.  Karuilla vielä enemmän.

    Tuohon kun lisätään metsän sitoman CO2:määrä (biomassaan + karikkeeseen josta osa lisää maaperän hiilivarastoa) , niin ei ole epäselvää miten pitäisi turvemaita käsitellä jotta niiden aih. päästöt olisi mahdollisimman vähäisiä.

    PS  Ojittamattomien soiden turpeen kasvu lisää hiilensidontaa, mutta suon laajeneminen lisää myös metaanipäästöjä eikä turpeen kasvu sido läheskään yhtä paljon hiiltä/v kuin puiden kasvu hyvin kasvavilla mailla.

    Keskimääräiset (kok. päästöt- nielut CO2-ekv) päästötase ojitetuilla turvemailla : n. 130 g /m²/v . Ojittamattomilla :  n. – 123 g/m²/v.  Eli keskimäärin n. 2,5 m³/ha puun vuosikasvu ( – karikkeen hiiltä lisäävä vaikutus) riittäisi kompensoimaan turvemaalla maaperäpäästöt.(Jos olisi olemassa keskimääräinen turvemaa päästöineen ja nieluineen). .

    Scientist

    Allekirjoitin, mutta tietääkseni Ruotsissa turpeen poltto on kuitenkin päästökaupan alaista. IPCC ja EU eivät vaadi turpeen luokittelemista fossiiliseksi, mikäli käyttö on kasvua pienempää kuten se nyt on Suomessa.

    A.Jalkanen

    käyttö on kasvua pienempää

    Voiko näin sanoa jos otetaan luonnonsuon metaanin tuotantokin huomioon, ja pitäisikö se ottaa?

    Scientist

    Olen ymmärtänyt, että näitä luonnonpäästöjä ei huomioida laskelmissa, vaikka tietysti pitäisi.

    A.Jalkanen

    Scientist on ymmärtänyt oikein: luonnonpäästöjä ei huomioida kasvihuonekaasujen päästölaskelmissa, koska ne eivät ole ihmisen muuttamia alueita. Ei kannata huomioidakaan, koska metaanin takia luonnonsuot ovat ilmaston kannalta päästö eikä nielu, ja niiden huomioiminen näin ollen vain heikentäisi päästötasettamme ja vaikeuttaisi pääsyä kohti hiilineutraaliutta.

    Mutta tässä turveasiassa luonnonsuot ovat olennaisia kun väitetään, että turvetta syntyy niillä enemmän kuin sitä käytetään muualla. Paavo Ojasen ja minunkin mielestä vuotuinen tase ei ole tässä olennaista, vaan se että turvetuotannossa vapautetaan pitkällä aikavälillä kertyneitä varoja samaan tapaan kuin fossiilisia varantoja kaivettaessa.

    Paavo:

    ”Ilmaston kannalta haitallinen vaikutus johtuu siitä, että vapautetaan hiiltä joka ei muuten vapautuisi (märkä suo ja fossiiliset polttoaineet ovat samankaltaisia tässä, eli kumpikin on pysyvä hiilen varasto, siitä tulee niiden polton samanlainen vaikutus ilmastoon, ilman polttoa pysyisi hiili maan alla).

    Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna useimmat luonnontilaiset suot lämmittävät ilmastoa (siihen verrattuna että suo vain lakkaisi olemasta). Soiden käytön ongelma ilmastonmuutoksen aiheuttajana (eli muutaman vuosikymmenen tarkasteluaikana) ei ole se, että luonnontilaisen suon ilmastoa viilentävä vaikutus loppuisi vaan se että suon suuri hiilivarasto alkaa purkautua. Luonnontilaisen suon ilmaston kannalta hyödyllinen ominaisuus on sen suuri hiilivarasto, joka pysyessään turpeessa pitää suuren määrän hiiltä pois ilmakehästä.”

    Paavo kommentoi lisäksi Suoseuran taulukoita seuraavasti:

    ”Kun lasketaan hiilidioksidinielu, pitää laskea yhteen turpeeseen kertyvä hiili, vesistöihin lähtevä hiili ja metaanina poistuva hiili, koska ne kaikki ovat sitä kasvien yhteyttämää hiiltä, joka ei ole suolla kasvien ja hajottajien hengityksessä palautunut takaisin ilmakehään (ja toisaalta pitää vähentää laskeumana tuleva hiili, koska sekin kartuttaa turpeen hiilivarastoa, vaikkei ole ilmakehän CO2:sta suolla yhteytettyä). Siis se metaanin hiili on peräisin CO2-nielusta (suo yhteyttää CO2:ta ja palauttaa osan yhteyttämästään hiilestä takaisin ilmakehään metaanina).”

    ”Jos eri kaasuja haluaa laskea yhteen, taulukossa 2 on siihen sopivat luvut, hiilidioksidin kanssa metaani ja typpioksiduuli voidaan laskea yhteen, kun ne muutetaan hiilidioksidiekvivalenteiksi (metaanin kerroin 34, typpioksiduulin kerroin 298 useimmiten laskelmissa, ks. taulukko 4).”

     

    Kurki

    ”Jos eri kaasuja haluaa laskea yhteen, taulukossa 2 on siihen sopivat luvut, hiilidioksidin kanssa metaani ja typpioksiduuli voidaan laskea yhteen, kun ne muutetaan hiilidioksidiekvivalenteiksi (metaanin kerroin 34, typpioksiduulin kerroin 298 useimmiten laskelmissa, ks. taulukko 4).”

    Ymmärrän tämän vastauksen niin, että luonnon soiden 4 erityypistä vapautuu mataanikaasua (g/m2/v) taulukon 2 mukaan.

    – saranevat 24,

    – muut avo ja seka 15,

    – harvat rämeet 5,

    – rämeet ja korvat 2

    Jos näitä 4 suoptyyppiä laskee olevan 25% kutakin, niin keskiarvo metaanipäästö olisi= +11,5 g/m2/v, joka tekee hehtaarille vuodessa päästöjä +0,115 tn/ha/v.

    Tämä pitää sitten kertoa 34 , että saadaan hiilidioksidia vastaava kasvihuonekaasuvaikutus eli = 34*0,115= +4 ekv-tn/ha/v.

    Ojitus lopettaa lähes kokonaan metaanipäästöt Suomen  turvepohjaisilta alueila 5 milj.ha eli silloin siitä nielua tullisi -20 milj.ekv-tn/v.

    Tuosta nielusta pitää sitten vähentää Tilastokeskuksen taulukon 1,6 mukaiset metaani- ja oksiduulipäästöt, joita jää kuitenkin +2,5 milj.ekv-tn/v ja CO2-päästöt (DOM ja SOM) n. +4,3 milj.tn/v ja turpeen sitoutumisen menetys n. +4 milj.CO2-tn/v

    Eli nettonielua ojitetuilta suomailta tulisi -20+2,5+4,3+4= -9 milj.ekv-tn/v.

    Tästä löytyy nykyiselle turpeenpolton päästöille nielu ja sehän on mukana noissa Suomen kaikissa päästöissä +50..+53 milj.ekv-tn/v. Vaikka onkin luonnon päästöjen vähentymistä, niin ei liene mitään perustetta hylätä tätä nielua.

    Vuoden 2020 Suomen metsien nielu olisi näin -1,3*29 (hakkuusäästö m3) -9 (metaanin nettonielu)-8,5 (kivennäismaiden karikenielu DOM)= -38-9-8,5= – 55 milj.ekv-tn.

    -1,3*29 (hakkuusäästö m3) :Tilastokeskus ainakin näkyy laskevan kakkusäästön näin myös. Lukelta kysyin ja siellä samoin. Tilastokeskuksen taulukosta 1,6 näkee, että vuoden 2010 runkopuu hakkuusäästön n. 30 milj.m3 nielut ovat

    – kivennäismaiden biomassa -22,2

    – orgaanisten maiden biomassa -15,5

    Eli yhteensä n.-38 milj.CO2-tn ja lähellä. Kertoimeksi vain tulee 1,25.

     

     

     

    Planter

    ”Minulla on vain 100 metrin päässä tieltä hehtaarin suuruinen, lähes luonnontilainen vähäpuustoinen räme, jossa on paljon rahkasammalta ja jonkin verran avovettä. Pitäisi keksiä sille jotain rahakasta käyttöä. Mitä ehdottaisitte?”

    Huomasin, että Kurki oli kiinnostunut kyseisestä suosta. Tee kuten minäkin, ensin ajattelin käyttää 200kg dynamiittia ja räjäyttää patoavan kallion läpi laskuojan. Sitten järki voitti ja rauhoitin sen kurjelle pesimäsuoksi.

    arto

    Hassun näköisiä ne lopettaneet turvesuot turve imetty pois jäljellä muutama kivi ja sininen savi. Usean sadan hehtaarin pläntti kyseistä moskaa. Ei siinä silmä lepää. Ennemmin katselisin aavaa suota.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 1,171)