Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 219)
  • Turve Suomen energiantuotannossa

    Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

    Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

    https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

    Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

    Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

    Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

    Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

    https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

  • Puuki

    Minkälainen sieni se etelämanner sitten lienee harjavallan dosetin mielestä ?  Aika vähän pystyisi imemään sitä vettä, jos jäätiköt sulaisi. Ei ime  pohjoisnavan ja sen alueen jäätiköiden sulamisvesiäkään .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmasto-opas kertoo että meren pinta nousisi 0,5 – 1 metriä vuoteen 2100 mennessä. Nousu ei kuitenkaan lopu tähän vaikka päästöt saataisiin pysäytettyä vaan jatkuisi vuosisatoja. Lopputulemaan vaikuttavat muun muassa merivirrat.

    http://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/artikkeli/5c686ae4-6cad-41ef-84e3-a1f85d530f0f/valtamerien-pinta-nousee-satoja-vuosia.html

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    ”Ilmasto-opas kertoo että meren pinta nousisi 0,5 – 1 metriä vuoteen 2100 mennessä.” 

    Perustuu niihin tutkimuksiin, joista 90% täyttä hömppää!

    Visakallo Visakallo

    Olen tuota Jessen järjenjuoksua hieman epäillyt ekan kerran jo 14 vuotta sitten. Ensin luulin hänen vain pelleilevän meidän muitten kustannuksella, mutta olen tullut vakuuttuneeksi siitä, että Jessehän on juttujensa kanssa aivan tosissaan!

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Jesse on vapaa-ajattelija, johon aivopestyt ei pysty. Sellainen taito on suotu vain harvoille ihmisille.

    Visakallo Visakallo

    Joku kuitenkin pesi Jessen aivot niin tehokkaasti, että tämä alkoi ymmärtää kuusen kasvatusta. Siinä kyllä kalpenee Einsteinin suhteellisuusteoriakin!

    Jätkä

    Tuo kuusijuttu on Jeessin kohdalla vain tilapäinen mielenhäiriö.

    On se ukko, kun ei tajua eroa meren ja mantereen välillä. Uvahhahhaa!

    Harjavallassa on ääliöitä myös irrallaan –ainakin yksi!

    Scientist Scientist

    Täällä edellä taidetaan sotkea se, että pohjoisnavan lähellä olevan jääpeitteen ei katsota nostavan meren pintaa, koska siellähän jäätikkö kelluu meren päällä. Mennerjäätiköiden sulaminen sen sijaan nostaa jonkin verran. Muistaakseni maapallon kaikesta vedestä on noin 4-5% jään muodossa.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän Grönlannin jäiden sulaminen nostaa merenpintaa merkittävästi, ja on jonkin verran nostanut jo.

    jees h-valta

    Eikä siis maannousu enää vaikuta rannikoilla mitään vai?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 219)