Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 219)
  • Turve Suomen energiantuotannossa

    Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

    Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

    https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

    Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

    Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

    Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

    Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

    https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

  • Visakallo

    Käykö turpeennostolle Suomessa samoin kuin monelle muullekin alalle on käynyt, että kotimaisten toimijoiden tilalle tulevat saman alan ulkomaiset yritykset?  Turpeesta tehtiin ongelma ainostaan täällä Suomessa. Muissa maissa turpeennosto on jatkunut ja alaa on kehitetty aivan normaalisti.

    suorittava porras

    Turveasiassa monen muun ohella voimme ihastella Venäjän hybridivaikuttamisen helmiä.

    Teufelin Zumi

    Juurikin näin, turve on kuin Mauri Pekkarinen, YYA-sopimuksen täysi kyllästämä. Venäjän tavoite on tunkkaisen eilisen tuominen takaisin.

    Visakallo

    Jos Teukka pystyisit lukemaan omia kirjoituksiasi ulkopuolisin silmin, ymmärtäisit miten tyhmäksi teet iseäsi. Olet jopa tullut siinä lajissa tehokkaammaksi kuin ennen. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä saa imisen toimimaan tuolla tavalla.

    Teufelin Zumi

    Luonto ja evoluutio menee eteenpäin, Kepu ja Putin haluaa taaksepäin. Käsittääkseni evoluutio ei ole missään kiertänyt takaisin siihen missä jo oltiin. Krokotiili ja hai taitaa olla pysähtyneen evoluution esimerkki, nehän elävätkin syömällä muita.

    Tolopainen

    Nyt kävi niin, että nykyinen päästömaksujärjestelmä mahdollistaa Venäjän jatkaa sotimistaan Euroopassa. Ehkä olisi syytä tehdä jotakin. Maakaasun hinta on aivan älytön.

    A.Jalkanen

    Ministeri Lintilä lupailee turpeen käytölle jatkoaikaa. Ihan aiheellisesti. Koneita ja alueita on onneksi vielä.

    http://www.metsalehti.fi/uutiset/neova-pyortaa-paatoksen-kaynnistaa-energiaturpeen-tuotannon-kesalla/#23e3039d

    Kurki

    Zumi on Venäjän hybridi.

    Tolopainen

    Näyttää, että päästömaksut ovat laskeneet jo kolmanneksen. Tuo on täysin ohjattavissa oleva järjestelmä, päästömaksut voidaan tiputtaa vaikka nollaan jos niin halutaan. Maakaasukortti osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi. Suomessa voidaan puunpolttoa lisätä ja sellun tekoa vähentää. Jatkossa puuta kuitenkin joudutaan käyttämään enemmän energiantuotantoon ja vähemmän kiinalaisten selluun. Kiina on kuitenkin roistovaltio, vaikka heillä rahaa onkin, se on veristä. UPM voi jättää sellutehtaansa alas, yhtiölle ei ole enää Suomen toiminnoilla juuri mitään merkitystä.

    MaalaisSeppo

    Sellusta ja sähköstähän saa hyvin rahaa. UPM:n kannattaa siis tehdä sopimus niin, että hyväksyy suurelta osin Paperiliiton ehdot. Sulkee sitten paperitehtaat. Sellutehtailla on niin vähän porukkaa, ettei tule kalliiksi. Sellutehtaat tuottaman sähkön voi myydä kovalla hinnalla, kun se ei mene paperin tuotantoon. Myös sellutehtailta tulevan kaukolämmön hintaa voidaan nostaa.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 219)