Keskustelut Tekniikka Turve Suomen energiantuotannossa

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 219)
  • Turve Suomen energiantuotannossa

    Löysin hyvän ja monipuolisen kokonaisesityksen otsikolla ”Turpeen energiakäytön hyödyt ja haitat”.

    Suomalaisen Tiedeakatemian kannanottoja 1/2010.

    https://acadsci.fi/julkaisut/tiedeakatemian-julkaisut/kannanottoja-sarja.html

    Julkaisussa on arvio luonnontilaisiin soihin vuosittain kertyvästä turpeen määrästä: ”luonnontilaisten soiden vuosien 1950–2000 ajalta laskettu keskimääräinen turpeeseen sitoutunut hiilidioksidimäärä 5 Mt CO2 vuodessa (Turunen 2008). Vuonna 2008 turpeen poltto aiheutti päästöjä 8,5 Mt CO2. Bioenergia ry:n mukaan turpeen energiakäyttö on puolittunut vuodesta 2007, joten voitanee olettaa että tällä hetkellä turpeen uusiutuminen kattaa sen käytön.

    Nykyinen turpeen kertymäarvio ja sen tuleva kehitys on erittäin epävarma. Muodostuvasta biomassasta vain osa kertyy turpeeksi. Kuivina kesinä luonnontilainenkin suo voi menettää hiilivarastoaan. Esimerkiksi Saarnion ym. (2007) tulosten mukaan ei uutta turvetta ole muodostunut juuri lainkaan tämän vuosituhannen lämpiminä alkuvuosina.

    Turunen, J. 2008. Development of Finnish peatland area and carbon storage 1950–2000. Boreal Environment Research 13: 319-334.

    Saarnio, S., Morero, M., Shurpali, N. J., Tuittila, E.-S., Mäkilä, M. & Alm, J. 2007. Annual CO2 and CH4 fluxes of pristine boreal mires as a background for the lifecycle analyses of peat energy. Boreal Environment Research, 12, 101–113.

    https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Turpeen-puolittunut-käyttö-uhkaa-huoltovarmuutta-Turve-on-tärkeä-viidessä-mielessä/947828

  • Visakallo Visakallo

    Oligarkit ovat nyt kovasti ihmeissään, miksi Venäjää nyt niin maailmalla syrjitään! Eipä ole heidän kovin mukavaa tulla Putinin luomasta todellisuudesta realitodellisuuden puolelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vesistöjen tummumista lisää minkä tahansa turvemaan ojittaminen, koska ojituksen seurauksena turvekerroksen hajoaminen kiihtyy. Tähän ongelmaan auttavat nykyaikaiset vesiensuojeluratkaisut kuten pintavalutuskentät ja ojiin asennettavat suodattimet. Yksi lupaava suodatinmateriaali on juuri keksitty: biovoimalaitoksen käytetty petihiekka. Kevättulva taitaa olla edelleen ratkaisematon ongelma.

    http://www.forest.fi/fi/artikkeli/puuta-sahkoauton-akkuun-suovedet-kirkkaaksi-6-suomalaisen-biotalouden-kuumaa-uutuutta/

    Teufelin Zumi

    Ja höpö höpö, tulvien aikaan saostusaltaat laskevat sakat järveen entiseen tyyliin, siihen ei auta taikamateriaalit tai Lavrov-propaganda.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kesätulvat ja rankkasateet aiheuttavat luonnontilaisissa puroissakin humuksen irtoamista ja karikkeiden kulkeutumista suurempiin vesistöihin. Jos nämä ovat lisääntyneet ja voimistuneet, siinä voi olla myös yksi syypää veden tummumiseen.

    Scientist Scientist

    Onko sateisuus lisääntynyt ? Käsittääkseni ilmastonmuutos vaikuttaa täällä Suomessa siihen suuntaan. Tämä voi myös olla selitys pieneltä osaltaan.

    Lisäksi syytä muistaa, että järvien sedimentti kerros kasvaa ilman turvetuotantoa ja ojitusta 7 cm/40 vuotta (GTK). Siis järvet hitaasti madaltuvat.

    Visakallo Visakallo

    Kotimaista haketta ja turvetta venäläisen hakkeen korvaajaksi:

    https://yle.fi/uutiset/3-12338473

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    ”Onko sateisuus lisääntynyt ?” 

    En tiedä onko aika kullannut muistot, mutta nykyisin silloin kun sataa, niin vettä tulee kerralla paljon.

    Per Ä Reikäs

    Joka poika hankkii tukkivannesahan

    Tienitsit viuluun tulossa keväällä

    Hukka viilut polttopuiksi

    150€/kiinto helposti

    Visakallo Visakallo

    Elinkeinoministeri Mika Lintilä: ”– Jos näillä (kotimaisella hakkeella ja turpeella) ei saada täytettyä tarvetta, joudutaan kääntymään polttoöljyn puoleen. Se on yleensä se varavoima yrityksissä ja laitoksissa.”

    Tolopainen Tolopainen

    Se varavoima kaukolämpösysteemeissä toimii raskaalla polttoöljyllä. Kyllä on aika selvää, että ei nuo huippupakkaset nykyisin kovin pitkään kestä, jolloin kaukolämmön tarve on suurimmillaan. Turpeen merkitys on vähäinen, sitä on ajettu alas 20v. Vaikea ymmärtää, mikä metsänomistajia estää myymästä energiapuuta. Metsissä sitä on miljoonia kiintoja, myynti ei kiinnosta. Baltiasta on tuotu polttorankaa jo yli 10v länsirannikon voimaloihin. Hinta on ilmeisen halpa samoin Venäjältä hake lienee lähes ilmaista. Valitettavasti EU asetti niin rankat päästövähennystavoitteet, että niihin sisältyy suuret geopoliittiset riskit nykytilanteessa.  Joudutaan tekemään uusia päätöksiä, päästömaksut menivät liian korkeiksi. Venäjän öljyn ja kaasunhinnat valtiot voisivat määrätä yhteisellä,päätöksellä alemmaksi. Ei niille kuitenkaan ole ostajia nopeasti löydettävissä, kun tulevat boikottien piiriin kaikissa länsimaissa.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 219)