Keskustelut Metsänhoito Tuomen kylväminen (pähkinäpensas)

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Tuomen kylväminen (pähkinäpensas)

    Arvaatte varmaan, miksi tuota tuomen kylvämistä kyselen. Liittyy aikaisempiin postauksiini. Niin siis onko joku täällä kylvänyt tuomea tai kotioloissa kasvattanut ja sitten tiluksille istutellut? Olisi mukava kuulla käytännön kokemuksia ja sattuisiko joku tietämään mistä voisi tuomen siemeniä kysellä. Entä pähkinäpensas?

  • Kuitupuunkasvattaja

    Tammi on valopuu.

    Olen kokeillut kasvattaa pienesti tammea ja tammi kasvaa taimena mukavasti valoisassa. Yhdessä paikasa tammet meinaavat jäädä vuorijalavien varjoon ja silloin tammen latva alkaa kasvaa vinoon, koska hakee valoa.

    Pitää taas kohta harventaa vuorijalavaa, jos haluaa tammet kasvamaan suoraksi.

    Kurki

    Tuossa ohi virtaavan joen yläjuoksulta löytyy paikkapaikoin laajojakin kuuselle hyviä maapohjia hehtaarien kokoisia hakkuiden jäljiltä olevia huonoja hieskoivikoita, joidenka alikasvuna on tuomivesakko, joka varjossa ei kasva kovin isoksi 0,5…1,5m mittaisesksi.
    Vuosikymmenten aikana mitä siellä olen liikkunut, niin kuusen taimet eivät ole kasvaneet juurikaan ja latva on kaikissa taimissa monihaarainen ja pilalla.
    Tuomiruoste vaivaa.
    Muutoin paikoin joen varelta löytyy hyviä kuusikoita, joista löytyy 2 kuution vanhoja kuusia.
    Siellä taas ei ole tuomia.

    pahkanaama

    Tuomella ei liene merkitystä metsätaloudessa

    Aukusti

    Tässä omat kokemukset tuomen viljelystä:

    Tuomen marjat kannattaa kerätä siementen hankkimista varten ennenkuin rastaat ja muut marjalinnut ehtivät ne syömään. Itävyyskin siemenillä on parempi kuin täysin kypsyneistä marjoista kerätyillä. Hedelmälihaan kertyy ilmeisesti kypsymisen edistyessä enemmän ns itämisen estoaineita.

    Marjoista täytyy pestä hedelmäliha tarkoin pois. Saman tekevät linnut kun siemen kulkee suoliston läpi. Peseminen kannattaa tehdä muovisormikkaat kädessä, sillä musta väri on hyvin tarttuvaa. (Siksi sitä käytettiin ennenvanhaan esim kalaverkkojen värjäykseen mustikan ja variksenmarjan kanssa.) Marjoja voi myöskin liottaa vedessä, sillä hedelmäliha on hyvin tiukasti kiinni siemenen pinnassa.

    Pestyt siemenet kuivataan huoneenlämmössä esim sanomalehden päällä. Kuivatut siemenet säilytetään kannellisissa lasipurkeissa esim kylmähuoneessa.

    Joskus vuodenvaihteen aikoihin siemeniin sekoitetaan kosteaa hienoa hiekkaa ja säilytys kylmähuoneessa. Kantta avataan parin viikon välein. Samalla ravistellaan purkkia, jolloin hiekanjyväet ”hiovat” kuorta ohuemmaksi. Jos itäminen alkaa liian aikaisin on semenet kylvettävä laatikkoon kasvamaan ulos istutettaviksi. Siementen itäminen on yleensä hyvä.

    Aukusti

    Itse pidän tuomea hyvin maisemaan sopivana kaunistuksena, enkä ole huomannut haittavaikutukia kuusissa.

    Tuomi on monille hyönteiile tärkeä kukkiessaan ja muulloinkin lisäämässä luonnon monimuotoisuutta.

    Hyönteiset ovat tärkeitä pölyttäjinä ja siten lisäävät ilmeisesti myöskin marjasatoja.

    Aikaisemmin etelän maanviljelijät kertoivat hävittäneensä tuomet viljapeltojen liepeiltä haitallisten kirvojen vuoksi. Nykyisin taitavat ns torjunta-aineet hoitaa senkin puolen!

    Korpituvan Taneli

    En nyt kyllä muista kuusmotin aiemmista viestaistä mihin tuota Tuomea käyttäisit? Ihmettelen kuintenkin sen mahdollista lisäämistä. Niin ongelmallinen se tosiaankin on sekä hyösteistuhojen että kasvitautien levittäjänä. Haiseekin kuin konkki. Et kai vain pieniä sieviä hirviä ole aikeissa sillä kiusata?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    6 m3

    No eipä tuota tuomea ole tullut tarkoitus hakuisesti lisättyä, tuo ”pistokas kokeilukin” oli sattumaa.
    Mökillä omenapuut eivät tykänneet tuomen läheisyydestä.Joten tuomi meni poistoon ja oksat ”hyötykäyttöön”.
    Vastaavasti kaupunkitontilla omenapuut eivät ole olleet moksiskaan tuomen läheisyydestä.
    Mökillä jätin sentään kauemmaksi yhden tuomen indikaattoriksi perunanistutus ajankohdalle. Hyvin on pitänyt paikkansa että maa on lämmennyt tarpeeksi perunalle kun tuomi alkaa kukkimaan.

    En myöskään ole havainnut tuomen aiheuttavan näillä korkeuksilla ongelmia kuuselle.

    Tuomenkuorista on entisaikaan keitetty yskänlääkettä, jos lääkkeen teho on verrannollinen pahaan makuun, niin lääkkeen olisi pitänyt olla tehokasta.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)