Keskustelut Metsänomistus Tuohityöt

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Tuohityöt

    Kisi kovasti kyseli tuohitöistä lukijankuvissa, yhden kirjan löysin kirjahyllystäni:

    Isien työ. Kirjoittanut Kustaa Vilkuna, kuvannut Eino Mäkinen

    Tuosta kirjasta löytyy muutama kuva tuohitöistä, muunmuassa siitä siisnan irroituksesta. Ja kaksi kuvaa virsun teosta.
    Muutakin mielenkiintoista mm. se haapion teko on kuvattuna. 🙂

    Löytynee kirjastosta, omassa hyllyssä oleva on uusintapainos. Kirja ilmestynyt ensimmäisen kerran 1943.

  • kisi

    Suurkiitos sexemtree! Ehkäpä löydän sen kirjastosta. Nuo ikivanhat ohjekirjat ovat askartelijan paras tavara. Zechlinin Ruthin ja Oljen Maryn muuten mainioissa 1950-luvulla julkaistuissa vihkosissa (Nuoriso askartelee) ei tietääkseni ollenkaan käsitellä tuohitöitä.

    Olisi hienoa, jos Metsälehden monituhatpäisestä keskustelupiiristä löytyisi 6 m3:n lisäksi joku tuohityöhön perehtynyt persoona, joka haluaisi jakaa tietoaan ja kokemustaan. Meitä kiinnostuneita on uskoakseni enemmänkin.

    6 m3 6 m3

    Sori, ei ole ohjekirja, mutta saat vastauksen tuolla kuvissa esittämään kysymykseesi siitä siisnan syyrakenteen kulusta.
    Ei jää minun hataran muistini varaan ensi keväälle. 🙂

    Ehkäpä sieltä kirjastosta löytyy opaskirjojakin.
    Täytyy vielä koluta mökin ullakko, sinne on viety noita ”arkistojen aarteita”, jos löytyisi parempaa ”kättä pidempää”.

    Niin, ja noissa askarteluissa taitaa olla paras opettaja ”yrityksen ja erehdyksen tie”.
    Kansalaisopistojen tarjonta noista taidoista kovin heikkoa nykyään.
    Olen kärkkynyt veneenrakennuspiiriä, mutta kun ei, niin ei. 🙁

    kisi

    Älä nyt sexemtree-ressu rasita itseäsi tämän asian kanssa liikaa. Telot vielä itsesi siellä ullakonrapussa ja sitten tosiaan voi olla kättä pitempi, siis kainalosauva tarpeen.

    En ole hirveesti setvinyt kirjaston valikoimia vielä tältä osin. Korvan takanakin on tungosta. Mutta sellainen alustava aavistus on, että kovin huonosti löytyy perusteellista kirjallista opastusta tuohityöstä. Ne vanhat mestarit ovat jo menneet punomaan taivaan tuohta, ja opukset jäi heiltä julkaisematta.

    6 m3 6 m3

    Taitaa Kainuusta löytyä ainakin yksi elävä tuohimestari. Esiintynyt Pölösen Kuningasjätkä elokuvassakin tuohikontti selässään. 🙂

    Hänen töitään aikoinaan vakoilin.

    En menetä etsinnän takia yöuniani enkä katko koipiani. Se ullakko pitäisi muutenkin järjestellä. Kesällä kun aloitin sadepäivänä niin jäin lukemaan isävainaan konekirjanpitoa, jäi ullakko järjestelemättä.
    🙁

    Rattoisia lukuhetkiä tuon Vilkunan kirjan parissa.Sieltä löytyy kaikkea mielenkiintoista jos vanhat ajat kiinnostaa.

    vänkäri vänkäri

    Google auttaa aina: Harrasteena tuohityöt, tekijänä Lars Göran Hall. Suomalainen kirjakauppa.

    kisi

    Kiitos kyllä kiinnostaa.
    Tosiaankin ilmeisesti kansalaisopistoilla on huonosti tuohityötaitoisia opettajia palkkalistoillaan. Tuossa itärajan takana kyllä perinne elää vahvana. Kesällä oli Savonlinnan torille tullut pahkatöitä myyvä venäläinen pappa, jolla oli joitakin tuohestakin tehtyjä rasioita – tuohi oli kuulemma Sipirjasta.

    kisi

    No niin, mitäs minä sanoin! Tiedonnälkä on valtaisa. vänkärin hienoa löytöä ei ole saatavilla suomalaisesta (2.painos loppu kustantajalta!).

    Ja huuto.netin yksi kappale oli myyty elokuun alussa (8,90 €)

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    …Savonlinnan torille… Sittenkin sinä. Brutukseni!

    6tukki

    Yksi tapa perehtyä tuohityön saloihin on sopia visiitti tuohityön todellisten taitajien luokse. Heitä nimittäin on tässä maassa runsaasti – järjestetäänhän tuohityön Suomen mestaruuskilpailutkin vuosittain. Näiltä mestareilta saisi varmasti arvokkaita vinkkeja tuohimateriaalin hankinnasta ja käsittelystä sekä millä kaikilla eri tavoilla tuohta voidaa kuvittaa ja kuvioida.

    Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa asustaa yksi mestareista (Toivo Honka), Taivalkoskella etevä naispuolinen tuohen käsittelijä (Tanja Luukkanen), Iissä asustaa myös etevä tuohitaiteilija (nainen, jonka nimeä en tähän hätään muista), Sulkavalla asuu v. 2012 Suomen mestari (Tauno Teittinen) ja Kuopiosta löytyy Antero Kärnä. Tässä muutama, jotka kaikki osaavat tuohen käsittelyn mestarillisesti ja kyselemällä ja varmaan googlettamallakin löytyy runsaasti lisää.

    Itse ostin kymmenkunta vuotta sitten vaimolleni kookkaan, aivan erityisen taidokkaasti koristellun tuohisen ompelurasian Petroskoin reissullani. Noilta Karjalan mailta tuohimestareita löytyy runsaasti ja erittäin taidokkaasti valmistettuja tuotteita saa heiltä pilkkahintaan.

    vänkäri vänkäri

    Ja vielä lisää. Raimo Toivonen: Tuohitaitaja I-III. Näitä pitäisi löytymän. Eihän mikään vanhojen konkareiden neuvoja voita, mutta aina näistä ideoita saa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)