Keskustelut Metsänhoito Tulosperusteinen tuki

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Visakallo Visakallo

    Jos tuo toteutuu, niin minähän kiljun riemusta. Tulee enemmän Metkaa vähemmällä työllä! Harva istutus kuusella, ja kylvö männyllä, ja antaa tulla lehtipuuta sekaan!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksi selkeä tavoite on monimuotoisuus: mm. säästöpuut, puulajien määrä ja lehtipuuosuus. Toinen on sellainen runkoluku, jolla päästään taloudellisesti kannattavaan ensiharvennukseen. Kolmas on yksittäisen puun latvuksen säilyminen riittävän suurena, jotta kasvu ei hiipuisi ennen aikojaan vaan jatkuisi pitkään.

    isaskar keturi

    Siltähän tuo äkkiä vähän näytti, että huolimatonta taimikonhoitoa aletaan palkitsemaan. Tarkempia yksityiskohtiahan muistiossa ei näy.

    isaskar keturi

    Lähtökohtahan nykyisessäkin tuessa on, että kannustetaan tekemään hyvän metsähoidon mukaista nuoren metsän hoitoa, jotta nuo AJn mainitsemat tavoitteet täyttyvät. Nyt hiukan keinotekoisen oloisesti lisätään ”tulosperusteiksi” toisaalta hiukan ongelmallisia asioita. Lehtipuusekoitus taimikoissa ei ole helppo asia. Paljon näkee taimikoita, joissa on kyllä lehtipuusekoitusta, mutta hyödyt minkään asian osalta ovat kyllä kyseenalaisia. Tarve seuraavaan käsittelykertaan vain aikaistuu…

    ChesterC

    Tulosperusteinen… Eikö kemera-ja metka-rahoitus olleet sitten tulosperusteisia? Jos työ-  ja lopputulos täytti hyvän metsänhoidon kriteerit rahoitus maksettiin.

    Vaikuttaa todella epämääräiseltä ”uudistukselta” tämä tulosperusteisuus. Valvontaan ja tarkastuksiin pitäisi ainakin saada siinä tapauksessa lisää resursseja. Tuskin tulee tapahtumaan. Kaikessa haisee poliittinen päätös jossa nyt yritetään puuhastella lillukanvarsien kanssa, jotta näyttäisi siltä, että hiilinieluja ja monimuotoisuus arvoja kovasti lisätään. Liian monimutkaiset rahoitus/tukijärjestelmät eivät palvele ketään.

    Metsuri motokuski

    Jos taimikonhoidon tekee nyky sertifikaatin mukaan vähintän 20 % lehtipuuosuudella niin eikös se mene juuri tuon uuden mallin mukaan hyvin pitkälti ?

    Alaneva

    Jos lehtipuun määrä taimikoissa ratkaisee, niin puhtaita koivutaimikoita istuttamalla saisi isoimmat tuet?

    juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Henkilökohtainen mielipiteeni on, että metsänomistajille tarjottavat metsätalouden tuet, kuten METKA tuki pitäisi lakkauttaa. Tukien lakkautuksella päästäisiin eroon turhasta byrokratiasta tukien ympärillä ja metsätalouden harjoittaminen muotoutuisi vain entistä enemmän todellisiin kuluihin ja tuloihin perustuvaksi ja monella tavalla ammattimaisemmaksi. Metsätalouden harjoittamisessa on paljon pielessä, mikäli taimikoita ja nuoria metsiä ja metsiä ylipäätään, hoidetaan vain sen vuoksi, että saadaan tukea.

    Kokenut kaiken tietää

    Minusta jos tulosta käytettäisiin perusteena, pitäisi tukea nopeaa uudistamista, ja sitä että taimikko on vesakosta vapaa. Esim. kääntömätästys ja kemiallinen vesakon poisto olisi silloin kannattavampaa. Naapurilla uudistusalat on jääneet muokkaamatta, istuttamatta, ja kylvämättä. Lopputulos on tuollainen harva pääsääntöisesti vesasyntyistä koivua kasvava taimikko, muutama mänty joukossa. Raivasi sieltä jonkun pihlajan pois ja haki metkat. Minusta tuollaisista pitäisi tukea vähentää, eikä lisätä. Itsellä muutama kuusentaimikko, josta kemiallisesti vesakkoa poistettu, kyllä juuristokilpailun vähentäminen lisää kasvua. Mutta tarkastajalle ei jää kantoja laskettavaksi, ja kaadettujen risujen pituuksia mitattavaksi viiden vuoden välein. Hirvistä voisi alkaa maksaa tapporahaa.

    Itämaan ihme Itämaan ihme

    Juhan kanssa samaa mieltä, mikäli hoitotoimet on tuesta kiinni, ei puhuta ainakaan kovin pitkä näköisyydestä.

    Firmojen ostopalveluissahan tuo lehtipuuosuus on tullut mukana jo 5-10 vuoden ajan.

    No miten itse muuttaisin järjestelmää, jos saisin. Maksaisin enemmän tukia niille, jotka hoitavat kohteet ajoissa.

    Varhaisperkaus vaikka seuraavasti.

    Toteutus:

    Omt 3-4 vuotta istutuksesta

    Mt 4-5 vuotta

    VT 5-6 vuotta

    Tuen määrä laskisi mitä pidempään vetkuttelee.

    Tällöin:

    – Taimikon kehitys jatkuisi tasaisesti ilman kasvun hidastumista

    – Ostopalveluissa hinnat pysyisi maltillisina ajoissa raivattavissa kohteissa -> tuen määränkään ei tarvitsisi olla kovin suuri.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)