Keskustelut Metsänomistus Tulipas "tilaa" uudistamiseen.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 231)
  • Tulipas "tilaa" uudistamiseen.

    Merkitty: 

    Lukasin Mtk mietteitä nykymenosta.

    Jotain huolentynkää metsän uudistuksesta.Ennen piti uudistaa samoin tein kun aukko oli hakattu.

    Nyt riittää kun 10-25 v päästä kasvaa ”jotain”.aivan sama mitä.

    Näin pohjosen asukille käy enempi kuin hyvin.

    Se mikä pistää miettimään.Ostanpa palstan pohjosesta ja pistän sileäksi ja jätän siihen.

    Ketä toiminta palvelee?.

  • Puuki

    Tutkimustuloksia on jo olemassa jatkuvankasvatuksen kannattavuudestakin, mutta olisi hyvä laittaa linkki tai maininta  tutkimukseen , johon viittaa  (Jovain).

    Välttämättä ei muista mistä tietonsa on saanut, mutta jos mahdollista niin helpottaisi asioiden ymmärtämistä.

    Itsekin muistan erään muutaman kuukauden takaisen (googlaamalla saadun) kotimaisen tutkimuksen yhteenvedon, jossa oli verrattu jatkuvaakasvatusta, tasaikäiskasvatusta ja harsintaa.  Harsinta oli sen tutkimuksen mukaan ollut kannattavinta ja jatkuvakasvatus suunnilleen samalla tasolla tasaikäisen kasvatuksen kanssa. Mutta se ei sano vielä mitään, jos ei kerrota lähtötilannetta eikä laskennan korkokantaa ja puun hintoja.

    Samalla sivulla oli verrattu yhden kuusikkokuvion käsittelyä jk:lla ja viljelemällä ja siinä viljely oli ollut kannattavampaa ,(sillä varauksella että ei voi silti yleistää kaikkiin samanlaisiin kohteisiin.)

    Timppa

    En kyllä Jovain ymmärtänyt purkaustasi.  Epäilemättä ymmärryksessäni on vikaa.  En kyllä ole ymmärtänyt tutkimustuloksiakaan, jotka kertovat jatkuvan kasvatuksen hyvästä kannattavuudesta, kun käytettävissä olevat historiatiedot kertovat aivan toista.

    En siis ”ihannoi” mitään menetelmää vaan valitsen sen, joka käytettävissä olevan kokemuksen perusteella antaa parhaan tuloksen.  Totta on, että ostajat hinnoittelevat päätehakkuupuun harvennuspuuta arvokkaammaksi.   En ole liike-elämässä koskaan havainnut sellaista piirrettä, että ostaja maksaisi jostain ylimääräistä.  Tässäkin tapauksessa päätehakkuupuu on ostajalle arvokkaampaa.  Siksi siitä maksetaan enemmän.

    Eikös me juuri pystykauppaa harjoiteta.  En ymmärrä mitä tarkoitit.  Ja kantorahatulojakin tulee tilille mukavasti.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Jatkuva kasvatus toimii varmaankin hyvin vähälumisilla alueilla ja on kustannustehokas. Itse pistän päätehakkuumetsät siemenpuu asentoon ja reipas maankäsittely alle. Tulos on ollut aivan loistava ja metsässä kasvaa se puu mikä pitääkin maapohjan mukaan. Metsän uudistuksesta ovat huolissaan eniten, jonka leipää se syö eli Mhy ja heidän renkinsä.

    Tolopainen Tolopainen

    Parhaan taloudellisen tuloksen tietenkin antaa se, että metsänomistaja omatoimisesti myy puuta vuosittain pieninä erinä ja maksaa nolla euroa veroa. Eli puun pyynnit ovat vuosimenojen suuruiset ja elanto hankitaan muualta.

    Timppa

    Kallella on mukavat metsät.  Mekin ollaan vuosikymmenten kuluessa tehty lukuisia siemenpuuhakkuita.  Valitettavasti ei ole kuitenkaan aina käynyt niin, että oikealla pohjalla kasvaisi oikea puu.  Parhaiten kasvavat alueet ovat yleensä jääneet vajaatuottoisiksi, koska heinä on nitistänyt taimet.  Myös karummille pohjille on saattanut putkahtaa aika laajoja heinäesiintymiä, jotka samoin ovat hävittäneet luontaisesti syntyneet taimet.  On ollut myös huonoja siemenvuosia ja kuten tiedetään sen siemenen itäminen muutama vuosi muokkauksesta on epävarmaa.

    Ollaan sitten parannettu tilannetta monin tavoin.  Joskus täydennysistuttamalla.  Joskus kuokkimalla laikkuja ja kylvämällä niihin.  Ollaan kyllä tultu siihen tulokseen, että varmin ja luultavasti myös edullisin tapa on huolehtia siitä, että taimikko alkaa heti kasvaa varmasti jotain havupuuta.  Aika usein ollaan täydennetty männyn kylvö kuusia täydennysistuttamalla.  Aina kasvaa jotain ja myöhemmin voi sitten valita sopivimman puun kasvamaan.

    On meillä toki hyvät metsät, joten eivät nämä puuhat merkittävästi vaikuta nykypäivän tulokseen.  Jatkossa tietenkin parantavat.

    Tolopainen Tolopainen

    Minulla ainakin on männyn konekylvöstä erittäin hyviä kokemuksia karuilla mailla. Ei puhettakaan, että kannataisi jotain muuta alkaa värkätä. Tulee tuhansia taimia hehtaarille ei tarvitse muuta kuin harventaa ryppäät ja myöhemmin taimikon hoito. Mitään heinääntymistä en ole havainnut, kun olen käynyt alueet varhaisperkaamassa. Taimia rittää myös hirville, vaikka syömisjälkiä ei kovin paljon ole, kun metsäutotielle on näköyhteys.

    Timppa

    Näinhän ne metsäpohjat vaihtelevat.  Toisilla seuduilla tulee männiköihin heinää toisilla taas ei. Äestys ja kylvö on kyllä erinomainen tapa.  Meillä lisäongelmana on kuitenkin myös runsas kivisyys.  Se on myös toinen syy miksi täydennämme kylvöä sillä muuten jäisi turhan laajoja taimettomia alueita.

    Joskus on pakko käyttää kaivinkonetta ja käsikylvöä, koska äkeen pyörät osuvat liian harvoin maahan.

     

    Jovain Jovain

    Timppa en minäkään ole huomannut että, ostaja maksaisi jostain ylimääräistä. Mutta sen olen huomannut, että ostaja kyllä estää ostamasta, eli rajoittaa puun ostoa, vaikka muuta väitätkin.

    Ei puuta ostava klusteri niin hölmö ole, että ostaisi puut ja palvelut metsänomistajalta. Kyllä ne palvelut ovat klusterin omaa tuotantoa, jotka sitten maksatetaan metsänomistajalla ja ovat osa (hyvin) tuottavaa metsäklusteria, jossa metsänomistajien edunvalvonta on vähäistä. Mutta ompahan sitäkin enemmän vasemmiston ja järjestöjen edunvalvontaan ja etuuksien jakoon erikoistunut Sampo.

    Jätkä

    Jovainin kannattaa aloittaa puutavaran hankinta – ja välityspalvelu, koska näkyy luulevan, että siinä olisi varaa maksaa metsänomistajien kelvottomista leimikkokuvioista muutaman kymppiä enemmän kuin nykyään maksetaan.

    Ja samalla voisi lopettaa tuon itkemisen täällä.

    kuusessa ollaan

    Jätkältä hyvä toteamus 😉

    Nykyisin yhtiöiden ostamat leimikot ovat vaikkapa 80-lukuun nähden kahtiajakautuneita. Toisaalla saavat tarjouspyyntöjä pienikuvioisista erikoishakkuista (joihin luen myös jatkuvan kasvatuksen hakkuut ja liian aikaisin tehdyt ensiharvennukset) ja toisaalla on saatavissa hoidettujen metsien tasapuustoisia väljennyksiä ja uudistushakkuita. Eipä tarvitse olla kovin matemaatikko, että ymmärtää kummista yhtiöt maksavat paremmin. Siinä sitten ihmettelee naapuri, että ”puusta” saikin toinen paremman hinnan. Storan idea määritellä pystykaupan puunhinta korjuun jälkeen on yksi esimerkki, mihin ollaan menossa. Storan mallissa vaan yhtiön pitäisi ottaa ihan todellista riskiä ja pystyä määrittelemään ennen hakkuuta korjuukustannus.

    Ja mitä tulee kuusentaimikon käyttämiseen laitumena, en kyllä voi suositella. Kun kuuset on vähänkin suurempia, eläinten sorkat rikkovat pahimpaan lahon leviämisaikaan juuria. Mennävuosina tuli eräällekin isännälle tippa linssiin, kun karjan laitumena ja eläinten lannoittamana ollut kuusikko ensiharvennettiin -> 55% meni ylilahona hakkeeksi suurinpiirtein euron kantohinnalla. Osa kuusista oli viimeiseen latvaleikkaukseen asti sydänlahoa.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 231)