Keskustelut Metsänomistus Tulipas "tilaa" uudistamiseen.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 231)
  • Tulipas "tilaa" uudistamiseen.

    Merkitty: 

    Lukasin Mtk mietteitä nykymenosta.

    Jotain huolentynkää metsän uudistuksesta.Ennen piti uudistaa samoin tein kun aukko oli hakattu.

    Nyt riittää kun 10-25 v päästä kasvaa ”jotain”.aivan sama mitä.

    Näin pohjosen asukille käy enempi kuin hyvin.

    Se mikä pistää miettimään.Ostanpa palstan pohjosesta ja pistän sileäksi ja jätän siihen.

    Ketä toiminta palvelee?.

  • Tolopainen Tolopainen

    Taitaa olla suurimmat harhaluulo nykyisissä metsänkäsittely menetelmissä.  Osa niistä pitäisi luokitella ympäristörikoksiksi. Kyllä tuollainen kivikkoisen kankaan kääntäminen nurin, kun isot kivet käännetään esille näyttää aika järkyttävältä,  koskaan aiemmin ei ole tarvittu kaivinkoneita metsän uudistamisessa karuille kankaille. Tuollaiset jäljet eivät peity koskaan ja menetetään  paljon pinta-alaa kivien takia. Tuolainen toiminta on varsinaista metsän hävittämisestä.

    En oikein ymmärrä miten laiduntaminen metsässä vastasi maan muokkausta. Se on todettu metsälle vahingolliseksi ja kielletty.

    Visakallo Visakallo

    Taitaa Tolopaisella olla verraten lyhyt metsänomistajakokemus. Ensinnäkään metsälaidunnusta ei ole kielletty tänäkään päivänä. Itselläni se jatkui aina 80-luvun loppuun asti, ja jatkuu rajatulla alueella vuokralaisen toimesta vieläkin.  Karjan sorkat rikkovat hyvin tehokkaasti maanpintaa, joten sellaisille alueille syntyy erityisesti kuusentaimikko. Karja syö heinän, mutta jättää pihkapuun taimet rauhaan. Kaikkein karuimpien kivikkokankaiden koneellinen muokkaus ei tietenkään ole kovin järkevää.

     

    MaalaisSeppo

    Sitolkan olisi hyvä tarkastella metsää ja sen tuottoa kokonaisuutena. Jos tarkastelee yksittäisiä puita, joutuu harhapoluille.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä se laiduntaminen samalla tavalla kuin se aiemmin tapahtui on kielletty , eli karja sai vapaasti liikkua metsissä vain paimenet seurailivat niitä ja pitivät silmällä. Jokainen voi tietenkin laiduntaa eläimiä omassa metsässään sikäli kuin haluaa maksaa siitä koituvat kustannukset. Elikot syövät puista lehdet niin korkealta kuin ylettyvät ja tallaavat isoja alueita kasvillisuudesta paljaaksi. Siinä tuhoutuu havupuiden taimia paljon enemmän kuin uusia tulee.

    Joillakin voi olla pitkä kokemus metsänomistamisesta, mutta eivät ymmärrä taloudesta mitään.

    Jovain Jovain

    Timppa ei se OMT aukko jolle ei tehdä mitään ole jatkuvaa kasvatusta. Siinä on se sinun asiantuntemuksesi. On sitä ihannoimaasi jaksollista kasvatusta, jota perustelet ihmeellisellä tavalla? Tutkimuksen tuloksissa jatkuva kasvatus on todettu jopa tuottavammaksi tavaksi kasvattaa metsää. Siinä sinä olet oikeassa, että puun hinnoittelulla metsäklusteri (metsäsampo) torjuu jatkuvan kasvatuksen yleistymisen ja suosii jaksollista kasvatusta ja avohakkuita.

    Ja ikään kuin edustamasi linjan vakuudeksi on todettava, että niin kauan kuin metsänomistajat pidetään esteellisinä pystykauppaan ja kantorahatuloon, ei myöskään edustamasi linjan toteuttamiselle ole olemassa esteitä.

    Gla Gla

    Onkin ihan hyvä miettiä sitä, miten tutkimustulokset kannattavuudesta toimii, kun niitä aletaan soveltaa käytännön markkinataloudessa. Itse en valitse menetelmää, joka on mielikuvitusmaailmassa tuottavin.

     

     

    Tolopainen Tolopainen

    Metsänkasvatuksen ympärille on rakennettu niin tehokas liiketoiminta, että se vie omistajilta rahat ja on lisäksi muokannut mielipiteetkin hyväksymään ja puolustamaan kallista ja tappiollista toimintaa metsissä. Yleensä tuollaista toimintaa, jossa viedään rahat kutsutaan huijaukseksi. Metsäpuolella se on tehokasta halvan raaka-aineen tuottamista teollisuudelle, jotta se pystyy tekemään miljardien voitot kansainväliselle suurpääomalle, jolle suomalainen vasemmisto kumartaa ja on halunnut siirtää kaikki arvokkaat tuotantolaitokset. Omistaminen täällä on tehty mahdollisimman kannattamattomaksi moninkertaisella verotuksella ja suorastaa rikolliseksi keinotteluksi. Järjestöjen mielestä vain palkkatyön tekeminen on rehellistä työtä,  moninaiset järjestöt vahtivat etujen toteutumista pilkuntarkasti.

     

    Visakallo Visakallo

    Tolopaisen näkemykset metsäasioihin kuulostavat toisinaan kovin teoreettisiltä. Pyydän anteeksi, että olen kymmeniä vuosia harjoittanut metsätalouttani käytännönläheisesti ja täydellä omistajavastuulla. Samaan aikaan olen hankkinut myös metsäalan koulutuksen ja toiminut pitkään myös liikealan tehtävissä. Mahdollista toki on, etten siitä huolimatta ymmärrä taloudesta mitään.  Itseäni se ei onneksi haittaa, sillä olen elämäntyöhöni melko tyytyväinen.

    Metsälaiduntamisesta on minulla vain hyviä kokemuksia ja useita entisiä laidunalueita on nyt päätehakkuuvaiheessa. Ei kukaan laske karjaa koivuntaimikkoa syömään, mutta varttuneenpaan koivikkoon kylläkin. Kuusentaimikossa laiduntaminen on taas hyvä heinäntorjuntakeino. Sieltäkin karja siirrettään heti pois, kun heinä tulee riittävästi syötyä.

    Valtion laiduneläin hirvi on erittäin huono metsänhoitaja, sillä omistaja pitää ne myös talvet ulkona, jolloin ei synny mitään muuta kuin vahinkoja.

    MaalaisSeppo

    Meikäläisen kohdalla ei ainakaan ole metsänomistusta tehty kannattamattomaksi. Tilan markkinahinta on omistusaikanani monikertaistunut ja puutakin on myyty ostohinnan verran. Työtä ja hikeä se on tietysti vaatinut, mutta mikäpä siinä.

    Osaa metsästäni on käytetty laitumena n. 1970 luvun taitteeseen. Ainoita vaurioita ovat piikilangat joidenkin puiden tyvissä. Mummulassani myös harrastettiin metsälaiduntamista. Eipä siitä selvää haittaa ollut.

    Tolopainen Tolopainen

    Tilojen markkinahinnat ovat voineet nousta, mutta ei realihinnat ole enää lähelläkään 70-luvun alun tasoa, eikä puusta saatava hinta vastaa ostovoimaltaan läheskään 70-luvun tasoa.

    Kaikkia kylien lähellä olevia metsiä on joskus käytetty laiduntamiseen, vielä 60-luvulla saattoi nähdä vanhoja risuaitoja metsänreunoissa. Ei laiduntamisen jäljet enää mitenkään näy. Jokirannat ovat rehevöityneet ja muuttuneet kulkukelvottomiksi kun laiduntaminen on lopettettu ja metsää on tullut rannoille valtavasti lisää. Hyödynnetäänkö jokirinteille tullutta lehtipuustoa koskaan on toinen kysymys, luontaisesti lehtimetsää ainakin näyttää runsaasti tulevan.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 231)