Keskustelut Metsänhoito Tulevaisuuden älymetsässä ilmalaiva tekee metsänhoitotyöt

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)
  • Tulevaisuuden älymetsässä ilmalaiva tekee metsänhoitotyöt

    Otteita ”Forest.fi” sivuston artikkelista:

    Jo muutaman vuoden kuluttua metsien yllä voidaan nähdä zeppeliinejä, jotka hoitavat taimikkoja harvennuksen sijaan latvomalla. Idea on Reijo Pankan, joka voitti Sitran ideakuulutuksen LoggerZeppelin-ehdotuksellaan.

    Sitran järjestämässä Smart Forest -kilpailussa etsittiin ratkaisuja, jotka kasvattavat metsän tuotteiden ja palveluiden lisäarvoa ja yhdistävät niin kutsutun teollisen internetin (Internet of Things) elementtejä metsäteollisuuteen.

    Latvonnassa hoidettavasta taimikosta ei poisteta puita kokonaan, vaan niistä katkaistaan latva. Siten huonompien puiden kasvu hidastuu ja tulevat tukkipuut saavat lisää tilaa.

    Pankka on perehtynyt muun muassa ruotsalaiseen tutkimukseen latvomisesta. Hänen mukaansa toimenpide sopii kaikille puulajeille ja parhaiten varttuneisiin taimikoihin. ”Siten oli löydettävä ratkaisu latvonnan toteuttamiseksi ylhäältä käsin. Siitä syntyi idea ilmalaivasta, LoggerZeppelinistä.”

  • metsänvartija

    Vapaaseen harvennukseen sopii hyvin, vain valiorungoille kasvu tilaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ai jaa tämä Reijo Panka on viherpiipertäjä.
    Kyllä minä sitten ymmärrän tämän latvomistouhun. Se nyt ei vain lyö kättä todellisen puun kasvatuksen kanssa. Se valoisuuden lisäys ja oksapiiskauksen poisto ovat vain pieni osa tarvittavaa hommaa. Kaikkein kovin sotahan puiden välillä tapahtuu siellä pinnan alla ja siihen voi vaikuttaa, vain katkaisemalla raivauspuut juuresta.
    Hänen lähtökohtansa koko kehitystyössä on siis aivan väärä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pete

    Valitettavaa, että niin moni katsoo ennemmin menneeseen kuin tulevaan. Ilmalaivalla tehtävä taimikonhoito vaikuttaa tietysti utopistiselta idealta, mutta sen totaalisen torjumisen sijaan kannattaa miettiä mitä apua siitä voisi oikeasti olla. Idean toteutumisen edellytykset ovat monelta osin jo olemassa. Metsän 3d mallinnus, eli laserkeilaus (tässä tapauksessa tiheällä kammalla), hyperspektikuvaus, satelliittikuvaus ja kaiken yhdistävä tarkka paikkatieto ovat jo käytössä esimerkiksi sähkölinjojen vierimetsien mallintamisessa. Tekniikka kehittyy ja datan määrä ja sen käyttömahdollisuudet lisääntyvät hurjaa vauhtia. Jo nyt on mahdollista mitata lennokista tai nelikopterista metsikön jokainen puu tarkasti. Mittaustulokseen yhdistetty kasvumalli ja laskenta pystyy ennustamaan tulevan puuston vaikkapa viiden vuoden päähän niin, että tiedetään tarkasti etu käteen millaista puutavaraa ja kuinka paljon metsästä voidaan katkoa.

    Taimia ei tarvitse istuttaa riviin. Tulevaisuudessa, jos niin haluamme, jokaisen istutetun taimen paikka tiedetään tarkasti.

    Latvomisessa on ongelmansa nimenomaan juuristokilpailun säilymisen takia, mutta paikkansa sillekin voi kuitenkin löytyä. Voihan siihen latvan ”kantoon” sipaista vaikka sellaista ainetta, että puu ottaa enemmän siipeensä kuin pelkän latvomisen seurauksena. Tarkasti ja täsmällisesti ja vain tarvittaessa… ja boorilannoitus hoituu siinä samalla jos sitä ei ole hoidettu jo uudistamisvaiheessa.

    Jos nyt oletetaan, että tällainen latvominen kaupallistuisi, niin on turha tässä vaiheessa raivokkaasti torjua sitä juuristokilpailun perusteella. Menetelmää varmaan tutkitaan ja sille löydetään ne olosuhteet joissa toimenpide on kokonaisuuden kannalta järkevä, eikö niin?

    pikkutukki

    Pete ! Eiköhän katsota suoraan pitemmälle ja ammutaan poistettava tavara laserilla tuhkaksi , näin hoituu samalla tuhkalannoitus !

    jees h-valta

    Ja hirvet samalla kun taimikossa kerran ammuskellaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuohan olisikin hirviongelman ratkaisu. Polttaa laserilla heti kerralla tuhkaksi ja hiukan potkia tuhkakasaa leviemmälle. Ei jää mitään todisteita ja hirvestä olisi kerrankin jopa hyötyä metsälle tuhkan muodossa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Johan Nyton

    Eräs firman ostomies esitti joskus vuosia aiemmin jo ideaa, että kelirikon aikana puut voisi kuljettaa zeppeliinillä upottavien maiden takaa.Tuossakin on enempi ideaa kuin, että alkaisi ilmalaivalla taimikonhoitoon. Ei ainakaan mun metässä.
    Ei kuulkaa se ilma taivaalla ole niin tasaista, että sieltä käsin voisi kirugin tarkkaa työtä tehdä. Itse lentäjänä tiedän millaisia turbulensseja etenkin maan pinnan läheisyydessä voi olla. Sitä tullaan hetkessä alas 20-30 m korkeudesta tai siirrytään kymmeniä metrejä sivuille tai eteen ja taakse, vaikka maan päällä näyttäs ettei tuulekkaan. Taivaalla tuulee aina.
    Sitä voi itsekseen kukin miettiä min. 30 m ulottuvuuksista kourakuormaaja joka heiluu jo pelkästään kuormaajan painosta ylös ja alas sekä sivuille. Saa vähän käsitystä millaisesta viritelmästä on kyse puhumattakaan mitä kyseinen laite kustantaa. Toki kuormaajaa ei laitteeseen varmaan tulisi, mutta silti raskas rakennelma, joka huojuu jokasuuntaan. Se kallistelee tuulen lisäksi, kun yhtään kiinteää pitopistettä ei ole.
    Kannattaisi vähän tutusta elementtiin jossa aikoo toimia.
    Seuraava idea?

    lastunraapija

    Eihän tulevaisuudessa enää tukkeja kasvateta, kun UPM:n uusi tehdas Kouvolassa vie kaiken jo propsikokoisena. Nimittäin tämän päivän Savon Sanomat kertoi, että pääministerin juuri vihkimä tehtaan laajennus tulee lisäämään sellun tuotantokapasiteettia 170000 miljoonaa kuutiota vuodessa. Kun sen myötä tällä maapallolla ei enää mitään muuta sellutehdasta tarvitakaan, tulee paikalliselle propsille tosi kysyntä. Se sata miljoonaa kuutiota puun nykykasvua pitää vaan saada hiukkasen nousemaan, jotta tehdas ei jäisi sutimaan vähän vajaalla määrällä raaka-ainetta. Niin, että iso remmi päälle nyt!

    päin_mäntyä

    Sellainen latvomaan kykenevä zeppeliini olisi älyttömän kallis, häiriöherkkä ja vaatisi jatkuvaa huoltoa ja vaikka itsessään automaattinen olisikin. Ja latvottu metsä olisi törkeän ruman näköinen eikä kuitenkaan kunnolla harvennettu. Eikö fiksumpi lähestymistapa olisi laittaa pieni kamerakopteri metsän päälle pörräämään, ja se kamerakopteri ohjaisi taimikossa mönkiviä pikku hakkuurobotteja jotka hoitaisivat harvennushomman? Kamerakopteri ei paljon maksa jos sattuu tippumaan, ja voi vielä olla korjattavissa. Zeppeliini kun tippuu harvesterinsa kanssa siinä tulee täystuho.

    Tolopainen Tolopainen

    Huomattavasti halvemmaksi tulee, jos käy haulikolla ammuskelemassa latvat pois. Panokset voi ladata itse, joten ei kovin kalliiksi tule. Tietenkin alkusijoitus hylsyihin maksaa, mutta, jos ostaa vaikka 50kpl niillä pääsee alkuun ja latausvehkeet voi olla mukana palstalla. Emäntä latailee panoksia ja isäntä paukuttelee männyn laivoja poikki niin nopeasti käy metsänhoito.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)