Keskustelut Metsänhoito Tuleva Kemera

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)
  • Tuleva Kemera

    Merkitty: 

    Uusi kemeralaki oli lehetekeskustelussa viime viikolla. Nyt se on menossa valiokuntakäsittelyyn. Yritän linkittää se esityksen tänne. Jos ei onnistu niin se löytyy eduskunnan sivuilta. Nyt hyvät veljet ois aika purnauksen ja munien puristelun sijaan vaikuttaa. Saataisiin laki toimivaksi. Se kuitenkin on tärkeää meille. Meillähän on jokaisella jonkinlaisia suhteita kansanedustajiimme ja joillakin maa-ja metsävaliokunnan jäseniinkin.

    Lukekaa tarkkaan läpi tuo esitys. Toivoisin nyt vilkasta keskustelua tällä arvostamallani foorumilla. Meiltä täältä ilmeisesti joku lähtee valiokunnan kuultavaksi. Eväitä sais olla reilusti repussa ettei se ole pelkästään ”minun mielipide”, vaan porukalla pohdittu!

    Valmista lakiahan meidän on turha purnata…on mikä on…

    linkki; https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_6+2017.aspx

  • Tolopainen Tolopainen

    Metsän todellinen tuotto lienee lähempänä 50€/100ha. Näin ainakin oman kokemuksen, mukaan voitollisesta vuosituloksesta on jo yli 10v. Viime vuoden tappio oli yli 1K €.

    pikkutukki

    Itse elän täysin metsästä (200 ha kainuu ) . Juuri siksi ärsyynnyn herkästi kommenteista , joissa muualta elantonsa saava ja huomattavat metsä-alat omistava esiintyy palstalla erittäin köyhänä (ei osoitettu kenellekään henk. koht.). Markka on hyvä konsultti , ehkä minä olen hyvin konsultoitu . Asiaakin oli , komppaan Annelia siinä , että ei vähätellä asiaamme harrasteena vaan pidetään vähintään sivuansion lähteenä .

    Puuki

    Verottajan vuosittainen arvio metsänkasvatuksen tuloksista perustuu myyntimääriin ja kustannuksiin. Nehän vaihtelee paljonkin vuosien mukaan.

    Kainuussakin keskimääräinen kasvu riippuu hyvin paljon mm. metsätyypistä, kasvupaikasta (korkeus, vesistöjen läheisyys, ilmansuunta rinnemailla jne), uudistamistavasta, puulajista, harvennusvoimakkuuksista ym. Kasvuissa  häviää sopivissa olosuhteissa suht. vähän esim. Keski-Suomen korkeudella kasvaviin metsiin. Mutta kantohinnat on keskimäärin  huonompia kuin etelämpänä, vaikka puun laatu onkin yleensä parempaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Mielestäni metsätalousyrittäjyyttä ei voi määritellä silläkään, tekeekö itse hakkuu- ja metsänhoitotöitä, sillä näin ei tehdä muillakaan aloilla. Olisiko niin, että metsätalousyrittäjä olisi henkilö, jonka keskimääräisistä käytettävissä olevista tuloista yli puolet tulee puunmyynnistä ja siihen liittyvistä, tai ulkopuolisille tehtävistä työkorvauksista.

    Pete

    Kemeran lopettamista on helppo hehkuttaa, mutta tämä kansantaloudellinen näkökulma ei ole ihan yksinkertainen niin kauan kun metsäyhtiöt ja MHY:t toimivat kuten toimivat. Eli siis eivät aktiivisesti myy metsäpalveluita. Isossa kuvassa myyntiä tehdään vain kun kohde on kemerakelpoinen. Tällä palstalla kirjoittelevat varmaan kaikki ovat jossain määrin aktiivisia tai passiivisuuskin on tietoinen päätös, mutta yhä isompi osa metsänomistajista on ”täysin ulkona” metsä-asioista. Tämä on vaarallista valtakunnan metsien tuoton kannalta niin kauan kuin metsäpalkveludien myyntiä ei tehdä. Nyt sitä ei tehdä. Neuvontaa kyllä piisaa, mutta se tavoittaa lähinnä tänne kirjoittelevat.

    Kemera voidaan minun puolesta lopettaa heti ja valtakunnan metsävarojenkin puolesta heti kun suurin osa metsänomistajista joutuu/pääsee aktiivisen metsäpalveluiden myynnin kohteeksi. Nyt tähän ei ole edellytyksiä.

    Timppa

    Sattui silmään netistä kolmen pohjoisen Keski-Suomen yhteismetsän verotettava tulos vuodelta 2015.  Olivat haarukassa 44-92 euroa/ha.  Tämähän ei vielä kerro vielä kovin paljoa, koska emme tiedä paljonko pinta-alassa on muuta kuin kasvullista metsämaata, siis esimerkiksi avosoita.  Meidän yhteismetsän tulos on toki selvästi parempi.

    pikkutukki

    Eihän Kemeraa tietenkään pidä lopettaa kansantaloudenkaan näkökulmasta . Siitä pitää saada järkevä ja kätevä . Tämä vatvominen tässä asiassa on tuskaista . Toivotaan hyvää ja poukkoilematonta kemeraa ! (tämän voisi huutaa laskiaismäessä )

    harrastelija harrastelija

    Jos ei itse toimi metsässä aktiivisesti, niin kyllä se on silloin enempi sijoitustoimintaa. Sitten on suuri osa mo:ia  jotka ovat saaneet metsäomaisuutta perimällä. Osa ei tee metsäomaisuudellaan mitään vaan sen vaan olla. Jos on useita perillisiä, niin pahinta on, että jaetaan metsä osiin. Yleensä metsäpinta-ala/omistaja silloin pienenee ja juuri siihen ainakin puheissa pyritään puuttumaan yhteiskunnallisesti.

    Pikkutukille onnea, että 200 ha on siinä kunnossa, että sillä pärjää 🙂 Aikaisemmin olen kertonut, että laskin monesti kuinka paljon Kainuussa tulisi olla metsäpinta-alaa, että sillä perhe eläisi? Päädyin kauan ennen markkaaikaan 300 – 400 ha:in. Se edellytti sitä, että itse teki metsässä tarvittavat työt. Tarkoitan hoitotöitä ja lähinnä ensiharvennuksia. Tukkeja ei ole kannattanut tehdä itse ainakaan lähivuosikymmeninä.

    Apli

    Kemeran saisi kohdistaa minun puolesta kokonaan alemman tieverkon kunnostuksiin. Koko potin!

    harrastelija harrastelija

    Viimeisen 10 vuoden aikana olen käyttänyt Kemeraa apuna yhteensä yli 100 ha:n taimikon hoitoon, nuoren metsän parantamiseen, terveyslannoitukseen, ojituksen parantamiseen ja piennartien tekemiseen. Omaa työtä ja ostettua työtä on tullut Kemeran ohella. Sadonkorjuu noilta alueilta tulee joskus myöhemmin, tuskin ainakaan päätehakkuuta ehtii oman elämän aikana.

    Vastaavasti päätehakkuuta viimeisen 10 vuoden aikana on n. 10 ha:n alalta. Tosin lähivuosina tulee päätehakkuuseen jonkun verran lisää. Tilanne ei ehkä kokonaisuudessaan ole tavallinen, koska tavoite on ollut saada heikommat alueet kasvukuntoon. Varmaankin nuo hoidot olisivat jääneet vähemmälle ilman Kemeraa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)