Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • Petri

    Mielenkiintoinen kysymys on se, mikä on oikeudellinen vastuunjako harvesterifirman ja Suuren Puunostaja Firman välillä silloin kun puumyyjää on käytännössä petkutettu laittamalla tukkipuuta kuitupinoon.
    Yrittääkö metsäjätti silloin langettaa vastuun harvesterifimalle?

    Ja mikä vastuunkanto-osa lankeaa henkilökohtaisesti metsäkoneen kuljettajalle…?

    Korpituvan Taneli

    Petri:
    ”Mielenkiintoinen kysymys on se, mikä on oikeudellinen vastuunjako harvesterifirman ja Suuren Puunostaja Firman välillä silloin kun puumyyjää on käytännössä petkutettu laittamalla tukkipuuta kuitupinoon.
    Yrittääkö metsäjätti silloin langettaa vastuun harvesterifimalle”

    Vastuu ainakin metsänomistajalle päin on yksinomaan ostavalla firmalla. Vain ja ainoastaan sen kanssa on yleensä tehty sopimuksia.
    Urakoitsija ja motokuski voivat joutua oikeudelliseenkin vastuuseen, mutta myyjälle asioista vastaa vain ja ainoastaan ostaja.

    Kaupanteon yhteydessä määritellään tukin laatu- ja mittakriteerit. Se on sitova sopimus, jos ostaja muuttaa ehtoja antaessaan ohjeita motolle, silloin on kyse sopimusrikkomuksesta.

    Firmat puhuvat kauniisti asiakaslähtöisyydestä. Metsänomistajakin on asiakas heille. Myös tätä asiakasta pitää kunnioittaa edes sen verran että peli pitää olla rehellistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Mettämies

    Kuvio on nyt selvä, se miten NE tätä tekevät on vain viranomaisten selvitettävissä.
    Aika käy vähiin ja viranomaistutkinta lähtee käyntiin eri tahoilla jos sovintoa ei saada.

    Metsuri motokuski

    Taneli: Jos sinulle ilmoitetaan ostajan toimesta että tukit tehdään esim. mittaan 37 – 61 dm niin milloinka olet nähnyt sellaisen sopimuksen että millä painoarvolla kutakin mittaa tehdään ? Luulen että et koskaan. Toisaalta uskon että se taulukko ei kerro sinulle juuri mitään. Hoitelin tässä yhden puufirman kaupan naapurin isännälle ja lopputilityksessä kysyin ostajalta mikä oli katkonnan painoarvot (hintalista) eri pituuksille. Olisittepa nähnyt ukon ilmeen.

    No sanoin että näen sen tukkilistaltakin ja jäätävä ilmapiiri lämpeni hetkessä.

    Isomilla puufirmoilla ns hintalistan tekee aina oma porukka eikä ostomies juurikaan sitä edes tiedä.

    Tuohon oikedelliseen vastuuseen sen verran että hakkaaja vastaa laadusta ostajalle. Jos laatu ei kelpaa niin korvauksia tulee seuraavassa sopimusneuvottelussa. Tarvittaessa jos laaturike toistuu niin kuski lähtee kilometritehtaalle. Ostaja ei kelpuuta ko henkilön hakkaamaa tavaraa. Muutoin loppuvastuu onkin sitten isännän ja ostajan välilä. Mhy:lle asia on vähän toisin siinä vastuussa tahtoo olla urakoitsijan kummallekkin osapuolelle (ostaja, isäntä). Mhy poistuu kokonaan omista vastuistaan.

    suorittava porras

    Tarkennettakoon sen verran , että laatua hervemmin kiristetään kesken leimikon . Ainoastaan joitakin tukkimittoja tai laatuja voidaan joko lisäta tai vähentää tarpeen mukaan .

    silencio

    Luottamuspula puukaupassa on vakava asia ja se vaikuttaa myyntihalukkuuteen negatiivisesti. Ensimmäistä kauppaa tehdessäni minua hämmensi se, että katkonta jää loppujen lopuksi pitkälti hämärän peittoon. Sopimuksessa on toki tietoa käytettävistä katkontamitoista, mutta hakkuun jälkeen saatavissa mittausdokumenteissa tiedot ovat aivan liian karkealla tasolla. Tietoa siitä, miten katkontamittoja on käytetty ei käytännössä ole lainkaan.

    Puunmyyjänä odotan sopimusta tehdessäni tietäväni seuraavat asiat:

    1) puutavavaralajien hinnat
    2) tarkat, yksiselitteiset laatuvaatimukset
    3) apteerausmitat
    4) tiedon siitä, että tukin määrä pyritään maksimoimaan edellisillä apteerausmitoilla

    Nykytilanteessa kohtaa 4 on käytännössä mahdotonta valvoa. Tilannetta parantaisi, jos ostaja toimittaisi runkokohtaiset katkontatiedot sähköisessä muodossa. Tällöin katkonnan optimaalisuutta olisi sopivalla ohjelmistolla helppo seurata. Myös laatusyistä (laho, lenkous, oksaisuus, värivirheet, jne.) tapahtuneet puutavaralajisiirtymät (esim. tukki -> kuitu) tulisi sisällyttää tietoihin.

    Näillä toimilla voitaisiin parantaa luottamusta myyjän ja ostajan välillä. Kustannuksia tästä ei juurikaan lisää tulisi, ymmärtääkseni moderneista hakkuukoneista siirtyy kyseistä dataa ostajan järjestelmiin lähes reaaliajassa. Vaaditaan vain pienehkö lisätyö ostajan järjestelmään katkontatiedoston tekoon ja lähetys myyjälle sähköpostitse. Saattaisi itse asiassa olla jopa halvempi ratkaisu verrattuna nykyiseen mittausdokumenttien tulostukseen ja postitukseen.

    Petri

    Ote L. Vaaran (2010) teoksesta (s. 167):
    ”…hakkuiden valvonta antaa yhdistyksille merkittäviä tuloja, vaikka valvonta on jokseenkin näennäistä. Yhdistyksillä ei riitä miehistöä hakkuun aikana valvomaan, ettei sahatukiksi kelpaavaa rungon osaa katkota kuitupuuksi. Tienvarsipinoissakaan sitä ei usein ehditä tarkastaa, koska hakattu puutavara viedään pois välittömästi. Yhdistys saa siten huomattavia tuloja pienellä työpanoksella, sillä puunmyyjältä peritään korvaus myydyn puumäärän, ei todellisten valvontakustannusten perusteella.
    Kun hakkuissa metsäyrittäjä ja ehkä metsänhoitoyhdistyskin havaitsee runkojen virheellistä katkontaa tai muita puutteita, pääsee metsänhoitoyhdistys riita-asian sovittelijana antamaan itsestään kuvaa metsäyrittäjien edunvalvojana. Metsäyhtiöt yleensä suostuvat yhdistyksen edustajan ehdottamaan korvaukseen, sillä harvojen tapausten rahalla sopiminen ilman julkisuutta on niille edullista, kun pääosassa hakkuita tukkipuun katkonta kuitupuuksi voi esteettä jatkua”

    Mettämies

    Petri on kyllä kaivanu hyvää tekstiä esiin, persana kun ton olis tienny ennen sopimuksen tekoa, multa meni viikko, että sain itse saman selville ja vähän enemmänkin ! Tosta artikkelista puuttuu yx hyvin oleellinen osa, jonka johdosta noi kusetukset saadaan aina sovittua pienellä korvauksella.
    Mitäänhän ei ole tehtävissä jos kaikki pöllit on jo ehditty ajaa pois, jolloin todistusaineisto on hävitetty.
    Ton valvonnan osaltahan tässä on myös selkeä sopimusrikkomus, koska sitä ei ole lainkaan tehty metsänomistajan etujen mukaisesti, vaan näyttää siltä että palkkaamani valvoja suojeleekin puun OSTAJAA !

    vihreen koneen kuski

    Muutama kommentti aiheeseen.

    Mhy:n valvonta täysin henkilöstä kiinni. Osa tekee työnsä ja toisia ei näy työmaalla laisinkaan. Kannattaa miettiä mistä maksaa. Jostain syystä Mhy:n leimikot tuppaa olemaan niitä huonoimpia, onkohan vika neuvojissa vai neuvottavissa?

    Runko kaupoissa yksi hinta koko puulle, eli ei väliä missä kasassa puu on. Lahoista ilm.halvempi hinta. Hintaa tarjotaan vain hyvistä metsistä (hyvää hintaa)!

    Värimerkkaus ei tietääkseni pakollinen. Väri myös saattaa loppua kesken päivän. Saattaa myös sutata niin että väriä myös tyvipuolella.

    Tukkilistat saattaa vaihdella jopa päivittäin. Ei ole mitenkään epätavallista että esim.43dm olisi lyhin mitta. MO:n papereissa/kaupanteko vaiheessa voi olla voi olla lyhyemmätkin mitat, mutta tekohetkellä ne on ”kiellettyjä”.Pienissä läpimitoissa voi olla 43:nkin kielletty, joten konemiehen on ”pakko” tehdä ne kuiduksi. Vituttaan on tehty just 43dm mittaan ja jätetty kasan päälle.

    Käänteinen konjakkipullo? Raivaamaton pusikko,MO sättäämässä/pyytämässä latvuksia erilleen. Kyselemässä kaliprointeja. Antamassa muuten hyviä neuvoja.

    Kaks viimeistä kohtaa kun yhdistää ja siihen kun lisätään pari muuttujaa, esim parin viikon odottelu, niin voi kuskillakin hirttää niin sanotusti kiinni. Silti välttämättä mitään virhettä ei ole tapahtunut, noudatettu vaan ”tarkkaan” ohjeita.

    Mielenkiinnolla odotellaan löytyykö ”syyllinen”!

    Isäntä toi hevosella heinäkuormaa, kärryn akseli katkes. Isäntä manas:”Ei tämä ollut ämmän syy, mutta kyllä hän tästä ehtoolla selkäänsä ottaa”

    Korpituvan Taneli

    Kyllähän se Rööri Roope niin on että metsänomistajan pitääkin hiukan ”kyylätä” että mitä siellä metsässä tehdään. Minä ainakin ”kyylään” ja annan tarvittaessa rapsakkaakin palautetta. Kovimmat palautteet vain pitää kierrättää ostomiehen kautta. Kehut voi antaa suoraankin.
    Soitimpahan kuitenkin kerran onnistuneen savotan jälkeen motofirman pomolle ja kerroin hyvästä onnistumisesta. Meinasi saada laakin kun sanoi ettei hänelle ole mo koskaan soittanut muuta kuin moitteita, jos on ollut. Perustelin soittoani sillä että olen herkkä tarvittaessa myös antamaan kielteistä palautetta, että pitää sitten antaa tarvittaessa myös myönteistä.

    Moton kopissa en vielä ole käynyt tähän ikään mennessä, vaikka on joskus jopa tarjottu. Rapulla olen joskus seissyt ottamassa listoja vastaan tai muuten keskustelemassa. En tiedä mitä minulla siellä moton kopissa sitten tehtäisiin? Kyllä sen työn jäljen näkee maastakin. Sitten kun en enää pysty maajalassa siellä liikkumaan, panen ketteräjalkaisemmat asialle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 222)