Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • Timppa

    Niin kuin tuolla edellä todettiin, konsernit noudattavat laatuvaatimuksia tarkkaan, koska myyvät aika usein tukkipuut sahoille tai muille kilpailijoilleen. Esim UPM kuusta Vilppulan sahalle.

    Toisaalta firmoille on oma mainekin kallis, joten ei sitä haluta varmaankaan pilata jonkun kuitumotin takia. Jos tilanne on todella se, että kuitukasassa on selvästi tukkia, niin luonnollisestikin ensimmäinen yhteys ko ostajaan. Jos hänen kanssaan ei asia asiallisessa keskustelussa selviä, niin sitten yhteys esimieheen ja/tai MHY:een.

    Kyseessähän voi olla aloitteleva kuski, joka on varonut liikaa. Joka tapauksessa motokuskin tai ostajan olisi pitänyt ottaa yhteyttä myyjään, kun alkoi ilmetä, että tukkiprosentti on epätavallisen pieni. Omat kokemukset ovat siis päinvastaisia. Motomies on merkinnyt lengon tyven tukiksi ja ajokoneen kuski sitten tehnyt korjausviennin tukista kuiduksi.

    sammeli

    Kiinnostaisi tietää kyseisen leimikon, leimikkotekijät.
    Puumäärä puu-/puutavaralajeittain, rungon keskijäreys, maapohja ,kangas/muuttuma/turve ym. Se antaisi mielestäni paljon paremmat mahdollisuudet arvioida hakkuun onnistumista kuin kertomukset millaisia puita pinossa oli.
    Mikäli kovin paljon ilman selkeää syytä poikkeaa keskiarvoista niin voi perustellusti alkaa kyselemään mikä on mennyt vikaan.

    Mettämies Mettämies

    Täällä meillä päin ei vaan tuu sahoilta yhtään tarjousta leimikoihin, niillä tuntuu olevan hankintasopimukset isompien kanssa.
    Tuolla jo kerroin että kesäkorjuukohde, uudistushakkuulle ei olisi ollut mitään kiirettä jos asiantuntija olisi ilmoittanut, (lue: leimausselosteessa lukisi) että tukkisaanto on alle 50%.

    Mettämies Mettämies

    Heräsin kolmelta yöllä ja keksin RATKAISUN, mikäli se osoittautuu oikeaksi, kyseessä on suoranainen kus…s, ja kaikki ratkaisun avaimet löytyvät jo tästä ketjusta.

    Katsotaan mitä viikolla tapahtuu…

    Juippi

    Mihinä päin tuommonen seutu on ettei sahoja kiinnosta tukkileimikko? Inarin yläpuolella? Ettei siinä nyt kuitenkin olis ollu jotain vikaa siinä mettäs.

    Aukon teko pitää kyllä osata päättää ihan itse, neuvoo voi kysyä mutta itse pitää tehdä päätös

    Metsänsä ostanut

    Naapuri myi MHY toimi valtakirjalla noin 100v kuusikon(lahoja ei ollut), oli käynyt siinä sienessä ja ihmettelin kuinka suoraa järeää kuusikkoa, kun tuli hakkuu 2/3 osaa tuli kuitua ja 1/3 tukkia, kyselin kuskilta miten on mahdollista, miksi teet tukista kuitua, niin vastaus oli, että siinä on ollut mutka, ei niitä jälkikäteen voi nähdä? Sanoin älä puhu paskaa! Seuraavana päivänä kuski oli meidän metsässä tupakalla kun konetta kaliproitiin(muka) kysyin taas, miksi tuhoat naapurini 85v vanhuksen metsätulon? Hän sanoi, että hälle ilmoitettiin, nyt ei tarvita tukkia, vaan kuitua, jos minä en tee niin kuin käsketään vaidetaan kuski??
    Pari vuotta sen jälkeen Koskitukki teki mulle päätehakkuun, (niin kuin naapurillekin), kuitua tuli noin 10%, loput tukkia, myös mutkaiset meni tukiksi! Pisimmät tukit oli yli 20 metrisiä, heillä oli erikoisautot niitä varten!

    Metsuri motokuski

    Olet ”metsänsä ostanut” aika oikeassa. Sillä on aika moinen merkitys mikä on tukin kysyntä kun leimikkoa hakataan. Välillä sanotaan meillekin että yhtään alle 43 tukkia ette tee tai laatuvaatimus on nyt niin korkea ettei tukkia saa tulla. Paljon se on tuurista kiinni milloin ja miten leimikko hakataan. Me ”hakkaajat” joudumme valitettavasti pääosin toimimaan ostajan käskyn mukaan. Sen vuoksi suositelen päätehakkuuleimikkoon aina kokorunkohinnoittelua.

    Petri Petri

    Tämä keskustelu on mielestäni ERITTÄIN tärkeä!!!

    Ihmetyttääkin, miksi alan lehdistössä näitä epäkohtia (mm. tukkisaannon minimointi metsänomistajan kustannuksella) ei ole tuotu koskaan kunnolla esiin.

    Ei ne suuret puunostajat nyt näytä alan lehdissä niin kovin paljon mainostavan, että mainosmarkkojen menetys pelottaisi?

    Kuka toimii yksittäisen metsänomistajan/puun myyjän asialla? Näyttää siltä, että ala on kuin villistä lännestä. Kehenkään ei voi oikein luottaa. Metsänhoitoyhdistyksetkin ovat tässä suhteessa saamattomia ja välinpitämättömiä.

    Ehkä vallalla on ajattelu ”näinhän tämä on aina mennyt”. Muutosvastarinta on kova?

    Veikkaan, että jos markkinoilla olisi uskoa, että puunostajat toimivat rehellisesti, puuta tarjottaisiin paljon enemmän. Kaikilla olisi parempi olla.

    Koska Metsälehti ottaa tämän kysymyksen aiheekseen?

    Mettämies Mettämies

    Komppaan edellisiä kirjoittajia, nyt aletaan päästä ongelman ytimeen: allekirjoittamalla hakkuusopimuksen annat luvan varastaa tukkisi kuitupuun hinnalla ja syynä on mielivaltainen KATKONTA, jos kuski haluaa tai on saanut määräyksen (data/matriisi), hän voi pilata koko leimikon, vaikka kuljettaa 300k€:n huipputeknologialla varustettua konetta, joka osaa kyllä ottaa kaiken tukin talteen jos sen annetaan se tehdä.

    kepa

    Joo tämä on kyllä melko mielenkiintoinen asia tämä katkonta.
    Minullekkin viime talvena puhu yks motomies että oli hakannu hyvää tukkimehtää mutta oli ollu niin huono se (en nyt muista miksi sitä ohjelmaa sanotaan mikä rungon jakaa) että oli käsi syötöllä teheny.Sano vaan että eihän tuosta mitään jälkeen päin kuulunu.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 222)