Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • Horjumaton Horjumaton

    Metsuri-motokuski ;Se mikä on panoarvo kullekkin pituudelle annetaan ostajan toimesta muuttu kyllä sesongin mukaan. Mutta ilmistä on että pitkät mitat mielyttävät aina.

    *** Panoarvot on aina asia erikseen ;). Mutta kyllä, yleensä kaikkia kauppakirjassa mainittuja mittoja löytyy,ainakin malliksi muutama. Mittalistaa katsellessa huomaa kyllä,mitkä on olleet ne halutut pituudet. Yleensä niitä on 2-3. Ja sillä lailla se moton matriisiohjelma on ne puut sitten pilpunnut. Siinä ei tosiaan tukkiprosentti paljon paina. Sitä tehdään mistä just silloin paras kate saadaan ja jos kuituosuus sen tähden nousee, on se kolmelle suurelle aina vaan plussaa. Sillä siitähän ne elää. Yksityiset sahat ottaa kyllä tukkiosuuden aina tarkemmin.

    Horjumaton Horjumaton

    Jeesman ; Aika kiireinen oli kyllä ajo silloin myös. Tuppasi hiukan kolhimaan mutkissa pystypuitakin. Mutta ajat siitä ovat parantuneet jo lähes kymmenen vuotta.

    *** Ei helvatti. Kyseessä siis harvennus. On siinä ollut ajomies aika suhari. Puutahan on prosenteissakin jäänyt kaksinumeroinen luku metsään. Olisi luullut raksuttavan. Muistit tietysti kysyä luvan ottaa puut omaan käyttöösi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mielenkiintoinen yksityiskohta tuossa Metsuri motokuskin viestissä, että pitkät mitat ovat suosiossa aina?
    Meilläpäin pitkät mitat ovat kovasti listoista huvenneet. Pisin mitta jonka olen (tavoite)listoissa nähnyt on 52. Viimeksi näkemässäni listassa suosittu mitta oli 43 ja sitten sai tehdä 46 ja 49. Apumitat 37 ja 40. Vastaavasti pikkutukissa oli 27 ja 43 suosittuja ja pitkät mitat vain apumittoja.
    Yksi selitys voisi olla täkäläisen tukkipuun lyhyys ja siis suuri kartiokkuus, mutta kyllä täältäkin silti löytyisi pitkiinkin mittoihinkin tavaraa.
    Ei tuo minua haittaa eikä ole minulle vahingoksi, mutta uteliaisuus heräsi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuo puun jääminen metsään on korjuuketjukohtaista.
    Aikanaan 2009 Enson savotassa, ei ollut lumi kiusana, mutta puuta jäi metsään. Ensin kuljin ajokoneen perässä räksyttämässä, mutta kun tahti ei parantunut, niin annoin periksi kun oli kerran motomitta. Sitten myin ne hankintana (luvan kanssa) myöhemmin, kun ajelin ensin kasalle rautahevolla.

    Muutama muu koneketju on niin että saattaa olla parin hehtaarin leimikko eikä ainuttakaan metsään jäänyttä puuta.

    Älkää te Jees-miestä aina mollatko kyllä tuo on valitettavasti totta ainakin kun tuossa oli kysymyksessä vielä päälle satanut lumi.
    Valitettavaa se on metsänomistajan näkökulmasta siksi että on omiaan laskemaan kantohintaa pitkänpäälle.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Mettämies Mettämies

    Hyvät metsänomistajat, olette avustaneet kiitettävästi tämän tapauksen selvittämisessä, kiitos kaikille ohjeita antaneille !

    Käsissäni on nyt viranomaisen päätös, jossa todetaan ISOn metsäyhtiön syyllistyneen tukkipuun pilkkomiseen kuitupuuksi.

    Ymmärtääkseni päätös on ensimmäinen koko valtakunnassa.

    Yhteystieto: metsanmies@suomi24.fi

    Koko tarinaa en voi tällä palstalla selittää, mutta keskustelua asian tiimoilta on syytä jatkaa, jotta puukaupan läpinäkyvyys ja rehellisyys saadaan metsänomistajia tyydyttävälle tasolle.

    Hyvää Joulua kaikille !

    Mettämies Mettämies

    Virallinen Mittaus
    Laki puutavaran mittauksesta on säädetty turvaamaan puukaupan heikomman osapuolen asemaa. Jos mittaustuloksesta ollaan erimielisiä ja riitaa ei pystytä neuvottelemalla ratkaisemaan, voi osapuoli tilata Virallisen Mittauksen.
    Mittauspyyntö osoitetaan Metlan kirjaamoon viimeistään 14 päivää mittaustodistuksen päiväyksestä. Tämä 14pv on ehdoton, ei kannata luottaa lain sallimaan 7 päivän lisäaikaan joka tulee jos mittaustulos on toimitettu esim. sähköpostilla. Vuonna 2013 virallisia mittauksia tehtiin vain 3 kpl, suurin osa mittuspyynnöistä on yleensä saapunut myöhässä -miksihän, tästäkin ketjusta löytyy viivytykseen yksi syy.
    Jos puut on jo ajettu, mittaus voidaan tehdä asiakirjatarkasteluna, mutta silloin metsänomistaja ei mielestäni voi kiistaa voittaa, eli ehdoton edellytys on puiden olemassaolo vaikka pinossa siellä palstan reunalla.
    Virallinen mittaaja käynnistää mittaustoimenpiteet välittömästi ja saapuu paikalle tarkastamaan pöllit, mikäli pinot puretaan ja suoritetaan varsinainen mittaus, on molempien osapuolten avustettava mittaajaa. Mittaaja voi myös sisällyttää päätökseensä arvion mittaustuloksesta, mikäli mittaus koskee mittauserää joka ei ole enää yksilöitävissä.
    Lopuksi pidetään mittauskokous, jossa virallinen mittaaja perustelee päätöksensä ja antaa tuomion. Ja nyt tarkkana, mittaaja tulkitsi kauppasopimuksessa olevat tukkien läpimitat sitoviksi ja koska niitä oli pilkottu halvempaan kuituluokkaan, ostaja tuomittiin korvaukseen.
    Ote laista: ”Lakia sovelletaan myös laadun mittaamiseen, jos laatua käytetään arvoltaan erilaisten jalostamattoman puutavaran ositteiden jakoperusteena”

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    No niin, siinä se nyt tuli!

    Otin oikein kopion ja tallensin.

    Kiitos Mettämies, hoidit homman loppuun asti.

    Vielä kun saisit MHY:n selittämään käytöksensä.

    TErveisin: Korpituvan Taneli

    tervas tervas

    Epäilyjä aiheesta myös metsäkoneet.fi palstalla, herättänyt vilkasta keskustelua. Motolistoja annetaan, ei anneta, annetaan, ei anneta. Mittaustulosten luovuttamisen suhteen käytännöt vaikuttaa aika kirjavilta, jotain salattavaa osalla toimijoista? Lahtonen savottaan erä2… 🙂

    http://www.metsakoneet.fi/keskustelu.php?&cat=&showmsg=418619

    Metsuri motokuski

    Väärää informaatiota. Kyllä ne on annetava. Jos ei anna niin lopputilityspapereihin ei nimeä laiteta ennekuin tarvittavat listat ovat luovutettu.

    vihreen koneen kuski

    Moton kopissa ei yleensä ole tietoa millä mitoilla kauppa on tehty.Käytettävät mitat päivittyy s-postin kautta,mitään muita mittoja kone ei tukiksi rekisteröi. Tukin pituuden lisäksi on ratkaisevaa myös latvan paksuus. Lisäksi ratkaisevaa on myös hintalista eli jos siinä on annettu korkea painoarvo esim.460 pitkälle 23cm latvalle asti, niin kone pyrkii tekemään sitä ja sitä myös halutaan tehtävän. Vaikka lyhyemmällä mitalla saatais kaks tukkia.Virallisten mittojen lisäksi on vielä ns. suullisesti kiellettyjä,ja jos raastuvassa näitä ruvetaan ratkomaan, niin ne on konemiehelle kaikkein vittumaisimpia mittoja.Jos teet, saat haukut, jos et, niin olet linnassa.

    Semmoista leimikkoa ei vielä ole eteen tullut jossa olis käytössä kaikki mitat.Yleensä puuttuu lyhyet ja kapeat mitat.Se miten minkäkin mitan puuttuminen leimikkoon vaikuttaa on tapauskohtaista.Käytännössä kyllä huomattu että toisenlaisilla mitoilla tukkia olis tullu paremmin.
    Kuitumittojen pidentyminen on johtanut siihen, että kuituja on helpompi jälkeenpäin mittailla, kolmosen kuidusta kun ei tukkia pysty enää kasassa tekemään.

    Metsässä tukit ja kuidut yleensä eri kasoissa, joista helppo tarkastaa/katsella ennennen ajokoneen tuloa.

    PS.Raakkia ei yleensä sahata, eli tukin kaikki osat pitää täyttää laatuvaatimukset, muuten kuitua. Pelkkiä sydänpuita ei sahailla.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 222)