Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • suorittava porras suorittava porras

    Värimerkki jää tulematta , jos puu ei jostakin syystä rekisteröidy tukiksi . Tämä voi johtua vanhoissa koneissa virheellisistä
    asetuksista . Toinen syy saattaa olla , että pölkky on valmistuksen jossakin vaiheessa alittanut tukin läpimittarajan , eikä lyhempääkään pituutta ole käytössä . Millikin alle , niin kuituun menee , eikä pöllin päähä tule luonnollisestikaan väriä . Näin voi käydä esim , kun pölkkyä joudutaan syöttämään syystä tai toisesta edestakaisin . Ensimmäisellä ajokerralla läpimitta saataa juuri ja juuri riittää , mutta edestakainen liike pudottaa läpimitan jo tukin rajan alle . Näitä ”pukeja” sattuu valmistettaessa oksaisia ja nopeasti kapenevia
    runkoja . Jos vielä ei ole luotettu koneen apteeraukseen ja on käytetty ns pakkopituutta , on ongelma valmis . On haluttu tehdä tukki , mutta läpimitta ei olekaan riittänyt . Ajomies luonnollisesti kiikuttaa värittömän pölkyn kuitukasaan.

    Mettämies Mettämies

    Kone oli 300 k€:n kotimainen huipputuote, ja niitä pölkkyjä on siellä kasassa enemmäm kuin kymmeniä, ja mitta natsaa juuri tukin kohdalle. Erityisen oksaisia nämä eivät ole.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllä tuntuu homma selvitystä vaativan . Kerrothan meille lopputuloksen syineen ja seurauksineen , kun tilanne on selvitetty.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Olisiko niin yksinkertainen asia, että merkkiaine pilli on ollut tukossa?
    Jaa mutta silloinhan ne kuitenkin tulisivat moton listalle tukkeina, joten ei kelpaa tuokaan selitys. Tukkejahan oli liian vähän nimenomaan motolistassa.

    Ei tuo nyt ihan tavallista ole, mutta tälläiset tapaukset korostavat valvonnan merkitystä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Mettämies Mettämies

    Ei oo pillit tukossa, olin siellä kun täyttivät väriainesäiliöitä ennen hakkuun aloitusta ja tukeissa on merkit.

    Valvonta tässä myös kummastuttaa, MHY:n sopimuksessa lukee että valvovat ja siitähän niillekin maksan, mutta itse tässä saa valvoa ja ilmoittaa sinne mitä on havaittu, yhtä tyhjän kanssa tuntuu tuokin valvonta olevan.

    Tässä ei ole kyseessä muutamat pöllit vaan tuhannet eurot !

    sammeli

    Sitä ihmettelen, että jos on tarkoitus ollut tukkia kuiduksi tehdä niin miksi on ajettu tukin mittaan. Leimaus selosteessa on aina kyseessä vain arvio, mikä voi heittää reilustikkin. Pinonpäästä katsomalla ei voi sanoa onko kyseessä tukki. Eri asia on jos runko on kokonaan nähtävissä ja pyöritettävissä. Onneksesi jokaikinen hakattu puu löytyy koneelta sekä se millaista tavaraa siitä on tehty, järeydet ja pituudeetkin pölkylleen.
    Mikäli kyseessä on ollut ammattitaitoinen konemies niin epäilen laatuvikaa, havutukista kun on olevinaan pulaa tällähetkellä.

    Tuo oksa kasojen yliajaminen on selvä ja jokakerteinen juttu. Hakkuukone pui ns. allensa koneiden kantavuutta lisäämään. Ei motolla hakatuista latvuksista juuri jää polttopuuta.

    Ei kukaan ole niin tyhmä, että jättää kuidun tekemättä puhumattakaan piilottamisesta. Miettikää hieman, pölli on jo kourassa ja käytännössä tehty eli kustannus on jo syntynyt. Tekemättä jättämisellä konemiehellä jää taksa saamatta, yhtiöllä pölli ja rungonjäreys alenee, eli hakkuutaksa kasvaa. Eli kuluja niin tekijälle kuin ostajallekkin.

    Juippi

    Semmonenki kannattaa ottaa huomioon, että tukin teko vielä -90 luvullakin oli aika helppoa nykyvaatimuksiin verrattuna. Vaikka olis kuinka järeää pinossa niin motokuski on kuitenki roikottanu puuta nenänsä edessä ja nähnyt mutkat ja lenkoudet joista saa haukut jos niitä tarpeeksi sahalle lähettää

    Timppa

    Vertailin syksyllä erään sahan ja erään konsernin tukkisantoja suunnilleen samanlaisista männiköistä. Tulokset: saha 85%, konserni 79%. Ero selittyi pääosin sillä, että konserni noudatti tarkoin laatuvaatimuksia. Siis pui lengot tyvitukit kuitukasaan. Sahalle kelpasi lenkokin tyvi, kun puun laatu oli muuten hyvä. Konserni oli tarkkana, sillä vielä ajokoneen kuski oli havainnut jonkun lengon tyven. Keskustelin kummankin ostajan kanssa ja he myönsivät tilanteen olevan tämä.

    Kahtena aiempana kertana konsernin tukkiprosentti oli ollut 83 %. Joskus jopa suurempi.

    Selvähän se on, että tilanne täytyy selvittää. Toisaalta tilanne on, kuten edellä kerroin, että lenkous ja sen trkka huomioonottaminen vaikuttaa paljonkin asiaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän tuo Timpan prosenttiero varmaan toteutuu yleisestikkin. Esim minä olen sellaisessa paikassa metsineni, että osti kuka osti, niin sahuri on aina sama. Kun tämä sitten itse hakkaa, niin mitta ja laatuvaatimukset ovat todella löysät. Vierastoimittajilla on tiukemmast säänöt jo sahalta päin. Jopa hankintakaupassa joustetaan enemmän kuin vierastoimittajilla.

    Tässä nyt ei ilmeisestikkään ole kysymys tästä edellä mainitusta. Kun kaikkia hommia tekee kuitenkin loppuviimeksi ihmiset, niin yhtä ja toista on tiedossa.
    Homma pitää nyt perusteellisesti selvittää. Myös se pitää selvittää miksin MHY ei valvonut.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Juuri tälläisistä syistä hakkaan omat pienet uudistusalat hankintana. Ei siksi että voisi piilotella lenkuroita tukkeja pinoihin, vaan siksi että tukin ja kuidun jako tulee tarkemmin suoritettua.

    Moni muutoin unohtaa sellaisen asian uudistushakkuiden hinnoitteluissa, että katsotaan vain hankintatukin minimaalista hinnaneroa pystykauppaan. Todellisuudessa kun uudistusaloilta syntyvän kuidun hinta on se tuplasti korkeampi , eli uudistusalojen järeämmän kuidun teko tuo kivasti tekopalkkaa. +Jako menee tarkemmin.
    Monesti ihmettelen sitä, etteivät isännät hakkaa uudistusalojen kuiturunkoja hankintana pois ennen varsinaista hakkuuta…yhtiökin mieluusti ostaa puhtaan tukkileimikon ja maksaa helposti paremman hinnan. Samalla tulisi kerättyä ne polttopuutkin helpommin kuin moton tekemistä oksakasoista repimällä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 222)