Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • TTL

    Pakko vetää yksi Viro-kortti pakasta.

    Olen Saaremaalla myynyt leimikoita, esim 1,2 ha ja merkitty kartalle sekä maastoon, könttähinnalla. Tämä käy kuin autokaupassa: Tavara on tässä ja hinta tässä.
    Maksu vielä välittömästi sopimus allekirjoitettaessa ja hakkuuaikaa yksi vuosi, että saadaan maa uuteen käyttöön.
    Toimii erittäin sulavasti ja myyjällä ei ole juurikaan päänvaivaa tämän jälkeen (hakkuussa noudatetaan lakia !).

    jees h-valta

    Petri voi olla huoletta. JOS HÄN ei uskalla tehdä puukauppaa on onneksi erittäin paljon metsänomistajia jotka uskaltavat ja vuosittainkin tehdä. Jopa useitakin kauppoja vuodessa. On aivan älytöntä ylidramatisoida asiaa. Homma pelaa ja tikunviilarit lykätköön sen sinne minne aurinko vähäkseltään paistelee.

    Korpituvan Taneli

    Kyse ei ole mistään ylidamatisoinnista, kyllä ongelma on todellinen ja vakava. Jonkinlainen yleisempikin selvitys siihen pitäisi saada.
    Metsälehden perusteellisella asiaa selvittelevällä artikkelilla pitäisi aloittaa.

    Kummallista on ettei ole vielä löytynyt vastaajaa kysymykseen, että onko puukaupan yhteydessä sovitut mitta- ja laatukriteerit sitovia, niin että ostaja sitoutuu tekemään kaiken puun, joka vaatimukset täyttää tukiksi.

    Toistan selvyyden vuoksi myös sen, että kyse ei kuitenkaan ole mistään, edes kolmen suuren, maan tavasta. Minä ja moni muukin olemme todenneet monissa kaupoissa että kuitupinoissa EI AINA ole tukiksi kelpaavaa tavaraa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Petri

    jees h-valta kirjoitti: ”Petri voi olla huoletta. JOS HÄN ei uskalla tehdä puukauppaa on onneksi erittäin paljon metsänomistajia jotka uskaltavat ja vuosittainkin tehdä. Jopa useitakin kauppoja vuodessa. On aivan älytöntä ylidramatisoida asiaa. Homma pelaa ja tikunviilarit lykätköön sen sinne minne aurinko vähäkseltään paistelee.”

    Niin kauan kun metsänomistajan asenne on tällainen kuin jees-miehellä, metsänomistajan riistoa esiintyy aivan varmasti.

    Toisekseen puunryöstöä esiintyy mm. sen takia, että suurimmalla osalla hakkuualueista metsänomistaja ei vieraile työmaalla laisinkaan. Helppo on silloin lykätä kuitupinoon tukkeja kun kiinnijäämisriskiä ei ole.

    Luottamus on hieno asia silloin kun osapuolet ovat luottamuksen arvoisia. Näyttää siltä, että metsänomistaja ei voi olla kovin sinisilmäinen, mikäli haluaa sen, mikä hänelle kuuluu.

    jees h-valta

    Petrillä se mielikuvitus lentää. Tekee vain turhaan päänvaivaa itelleen. Ei sitä hakkuuta siellä puut ostava yritys tee edes edustajansa vältyksellä. Siellä tekee ulkopuolinen koneurakoitsija ja jos kysyä sopii niin miksi huijaisi?
    Ei ainakaan heille hyötyä ja tuskin ihan isoihin ostajiinkaan niin paljon sympatiaa piisaa että varastaa täytyisi. Jos taas katkonnat määrää puhtaasti ostaja on sanamuoto varmasti kauppasopimuksessa senmuotoinen että sietää sen. Koska yhtiöiden lakimiehet ne laatii ja varmasti kestää juridisesti. Miksi et Petri ole huolissasi maastoon jäävästä kansantaloudellisesta tappiosta eli moton hakkaamasta mutta ajokoneen maastoon kadottamasta puutavarasta. Itse joskus tein kolme traktorin metsäperävaunullista alle hehtaarin alalta.

    tervaHauta

    Jees kirjoitti asiaa. Ajo laanille hukkaa useasti laatupuuta tukista kuituun. Niin lumella kuin sulalla maalla. Nyt asia on parantunut siihen millaista oli takavuosina. Vuoden sahapuut sai noukkia itelleen ei ollut kuin noukkimisen vaiva.

    Horjumaton

    *** Mielenkiintoista keskustelua. Kyllä ne hakkuu-urakoitsijat on nykysysteemissä lähinnä firmojen renkejä,osin jopa ulueurakoitsija mallissa kiinteä osa firman puunhankintaa. Ja paine saada raaka-aine kustannukset mahdollisimman alas on kova. Peli on kovaa. Siinä löytyy saumaa myös tulkita hakkuusopimusta mielensä mukaan. Puutavaralaji siirtymät tukista kuituun houkuttelee varmasti. Olen itse todellakin ollut moton kopissa kun korjuuesimies soittaa urakoitsijalle ja kehoittaa tekemään kuitua tukista. Se siitä luottamuksesta.
    Luottamus on oikeastaan täysin tuntematon käsite puunhankinnassa. Firmat ei edes omassa organisaatiossa luota toisiinsa. Puu pitää esim. mitata moneen kertaan. Motolista ei todellakaan kelpaa kuin metsänomistajalle mittaustuloksena. Joka kalikka aina mitataan tehtaalla uudestaan ja arvaatte varmaan ketkä tämänkin leikin loppupeleissä kustantaa. Aivan oikein, kyllä se sieltä jäännöserästä eli kantohinnasta nipistetään sekin kulu.
    Joten enpä osaa muuta suositella metsänomistajillekaan kuin ; Luottamus hyvä,kontrolli paras. Pitäkää puolenne,kukaan muu ei sitä tee.

    Lisätään nyt vielä sekin, että yleistää ei tietenkään pidä liikaa. Rehellistäkin puukauppaa kyllä esiintyy 🙂

    Horjumaton

    Jeesman ; Itse joskus tein kolme traktorin metsäperävaunullista alle hehtaarin alalta.

    *** Että yli 10 mottia alle hehtaarin palstalta kuranttia tavaraa jäänyt ajomieheltä metsään ?! Käynti optikolla ehken paikallaan.

    jees h-valta

    Kyllähän optikkokin varmaan olisi auttanut mutta kun niillä ei ole tarjota laseja joilla hakea puita lumen alta. Oli nimittäin lähes paljas maa kun tehtiin ja kului useita viikkoja ennen kuin ajokone kerkesi perästä. Sinä aikana satoi lähes sen talven lumet ja sitä oli. Täälläpäin aika ennätystahtiin. En minäkään niitä jälkiä silloin kuleksiessa arvannut että niin paljon löytyy. Aika haastava mäkimaasto ja hyviä painannekuoppia piisasi. Aika kiireinen oli kyllä ajo silloin myös. Tuppasi hiukan kolhimaan mutkissa pystypuitakin. Mutta ajat siitä ovat parantuneet jo lähes kymmenen vuotta.

    Metsuri motokuski

    Ne kauppasopimukset joissa itse olen ollut mukana ovat käsittäneet aina tukkien katkonta tiedot. Sen olen kyllä varmistanut että kasassa niitä kyseisiä mittoja myös löytyy. Ilmeistä on että on myös sellaisia sopimuksia joissa ei näitä mittoja löydy ja ostajalle jää ”avoimet kortit” katkonnassa. Niisä tapauksissa ostajalla on mahdollisuus rukata mittoja tarpeensa mukaan. Tässäkin on taas korostettava sitä sopimuksen aukottomuutta.

    Se mikä on panoarvo kullekkin pituudelle annetaan ostajan toimesta muuttu kyllä sesongin mukaan. Mutta ilmistä on että pitkät mitat mielyttävät aina.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 222)