Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • suorittava porras suorittava porras

    No selvennetään/sotketaan lisää. …Minimiläpimitan toteutuminen tukin osalta lienee kuitenkin se tärkein asia ja siihen päästään yleensä kohtalaisen hyvin . Saattaa kuitenkin olla , että minimiläpimittaiset pölkyt löytyvät pidemmistä pituusluokista , ei välttämättä siitä lyhimmästä .6,1m ja 4,9 m ovat usein haluttuja mittoja pienimmässä läpimittaluokassa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”En usko että kellään puunostajalla ole otsaa olla noudattamatta sopimusta. Ei niitä asiakkaita liikaa niilläkään ole varsinkaan kun laatua vaaditan.”

    No, tässä Mettämiehen tapauksessa sellainenkin löytyi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Tässä on Taneli hyvä kyse toisaalta teoriasta ja toisaalta vallitsevasta käytännöstä . Kaikkien etu olisi varmasti saada nämä asiat lähemmmäs toisiaan .
    Ei ole kovinkaan kauaa siitä , kun kahdella eri metsäammattilaisellakin oli jyrkästi toisistaan poikkeavat näkemykset hakkuun tuloksista . Kyseessä oli , mikäpäs muu , kun katkonta . Kuskin olisi pitänyt venyttää puut suoriksi ja taikoa oksat olemattomiksi varttuneen räkämännikön harvennuksessa . Kun käytössä oli mainitsemani lyhin tukkimitta 4,60 m , ei tukkipino kovin kummoiseksi muodostunut . Toinen ammattilainen antoi kuljettajalle kiitettävän työstään ja toinen puolestaan haukkui lähes pystyyn.

    Tämäkin käytännön esimerkki elävästä elämästä osoittaa , että keskusteltavaa olisi . Puukauppasopimukset ja hakkuuohjeet on saatava vastaamaan toisiaan . Saattaa olla , että tiedotus ja koulutus parantaisi tilannetta , mutta kaupan rakenteisiinkin pitäisi olla mahdollista puuttua. Epäluottamuksen ilmapiiri ei ole kenellekään eduksi.

    PS. Tarinan kuljettajan onni oli , että hän sai kiitettävän siltä suunnalta , mistä palkka maksetaan.

    silencio

    Metsuri motokuski kirjoitti:
    ”Toisaalta en ole myöskään nähnyt sellaista sopimusta, josta ei apteeraus olisi ollut sopimuksen mukainen. Eri mittojen painoarvoa on vain muutettu mutta kyllä ne lukukappaleet joka mitasta löytyy jotka kauppakirjassa on mainittu. En usko että kellään puunostajalla ole otsaa olla noudattamatta sopimusta. Ei niitä asiakkaita liikaa niilläkään ole varsinkaan kun laatua vaaditan.”

    Tekstissäsi on hieman ristiriitaa aiempaan viestiisi verrattuna:

    ”Olet ”metsänsä ostanut” aika oikeassa. Sillä on aika moinen merkitys mikä on tukin kysyntä kun leimikkoa hakataan. Välillä sanotaan meillekin että yhtään alle 43 tukkia ette tee tai laatuvaatimus on nyt niin korkea ettei tukkia saa tulla. Paljon se on tuurista kiinni milloin ja miten leimikko hakataan. Me ”hakkaajat” joudumme valitettavasti pääosin toimimaan ostajan käskyn mukaan. Sen vuoksi suositelen päätehakkuuleimikkoon aina kokorunkohinnoittelua.

    Lähetetty: 09.12.2013
    Lähettäjä: Metsuri motokuski

    suorittava porras suorittava porras

    Kannatan Tanelin esitystä koskien jutun laatimista otsikon aiheesta.

    Mettämies :
    ”Kuten jo olen todennut, sopimuksemme ovat jäänteitä viimevuosituhannelta ja lisäksi ostajien laatimia -heidän tarpeitaan silmälläpitäen. ”

    Olen jokseenkin samaa mieltä , mutta hieman eri syystä .
    Sopimukset ovat siinä mielessä jäänteitä , että asiakaslähtöisyys on tullut kuvioihin mukaan . Halutaan ostaa ja jalostaa vain sitä tuotetta , josta on kysyntää. Puun katkonnan siis ratkaisee viimekädessä loppukäyttäjä , ei puun myyjä . Sama tilanne on laadun suhteen . Kiero kolmeykkösen pölkky ei oikein kiinnosta ketään .

    Pieni esimerkki katkonnan merkitysestä muutaman vuoden takaa :

    Sahanomistaja piti meille koneenkuljettajille oppituntia pölkkyjen pituuksien merkityksestä tilanteessa , jolloin monitoimikoneisiin asennettiin rungon katkaisun optimoivia ohjelmia .

    Sahurille oli muodostunut ongelma , kun piahalla oli huomattava määrä 3,70m pituista pikkutukkia , joka oli kuljetettava pituutensa puolesta käyttöön sopimattomana sellutehtaalle . Jos tavara olisi ollut 30 senttiä pidempää , olisi saman läpimitan puutavara ollut hänelle tukin arvoista .Nyt hän joutui lähettämään pikkutukiksi ostamansa tavaran kuidun hinnalla eteenpäin ja maksamaan vielä rahdinkin . Tässä tilanteessa viesti tarpeista ei ollut mennyt perille tuotantoon (=metsään). Optimointi ja hintalistat kehitettiin kyseisten ongelmien vähentämiseksi.

    Tukin katkomisella tietyille mitoille on aina tarkoitus . Hukkapätkäät ja sopimattomat pituudet aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia. Puukauppasopimukset olisikin mitä pikimmin saatava vastaamaan nykyajan vaatimuksia .Teemaksi sopimusten kehittämisessä on otettava asiakkaan tarpeiden huomioiminen.

    Mettämies Mettämies

    Oho, onpa tullu textiä, mä alotan nyt noista huoltiksen baareista ku lupasin siitä jatkaa.
    Tein kymmenien tuntien selvitys/tutkimustyön tämän tapauksen selvittämisessä ja siihen sisältyi muutamia haastatteluja myös ”Apsin”-baareissa, eräs vanhan liiton metsänomistaja kertoi varsin usein hakkuun jälkeen tulleen tunne, että kaikki pöllit ei ole oikeissa pinoissa, mutta yhtiön miehen vakuuttelun jälkeen asia on aina jäänyt silleen -saman sain todeta itsekin, röyhkeä metsänomistaa halveksiva tyyppi, joka oli selvästi tehnyt tätä ennenkin, yritti lytätä minut ja vaatimukseni. Keskustelin myös sellaisen mo:n kanssa jonka järeä päätehakkuu hakattiin kaksi viikkoa omani jälkeen saman yhtiön toimesta, hän kertoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tukkiprosentti olikin jäänyt arvioidusta ja euromääräisestä tuloksesta jäätiin tuhansia euroja. Olin jo aiemmin todennut että yhtiö oli hakannut ennen omaa hakkuutani naapurin eläkeläisen palstan samalla aptilla kuin omani ja nyt kävin vielä tuolla toisella pinolla toteamassa saman tapahtuneen. Molemmilta oli viety ainakin tuon 10% edestä tukkikuitua, kumpikin myy puuta pari kertaa elämässään eivätkä ymmärrä tapahtunutta, ovat tyytyväisiä saamiinsa euromääriin, vaikka sieltä viimeseltä riviltä tonni tai pari puuttuisikin. Kaltaiseni itse metsänsä ostaneet ja taloudellisesti kannattavaan metsätalouteen pyrkivät eivät sen sijaan voi tätä toimintaa hyväksyä.

    Japinelle tuosta sahauksesta, ite kun Huskilla ne valmiiks kaatuneet puut, joita ei kukaan halunnu järkihinnalla ostaa, karsii ja apteeraa (tein 310 ja siitä +60 jaolla eteenpäin) sekä sahauttaa, ni tuotto on vertaansa vailla, tietysti omaa palkkaa ei voi nostaa 🙂

    2000 alkaa taas täyttyy, saisin tästä tapauksesta kirjotettuu varmaan jo jonkin oppaan puunmyyjän oikeuksien vahtimisesta…..

    Kirjotan tosta virallisesta mittauksesta ja kauppasopimuksesta viimestään viikonloppuna.

    Mettämies Mettämies

    Silencio on poiminu tuolta nyt ihan ytimen

    – tuurista on kiinni ja kauppasopimuksia ei ole tarpeen noudattaa-

    En kyllä myöskään usko, että kauppasopimukset kulkeutuvat motokuskeille asti.

    Petri Petri

    Tämä keskustelu on hyvin tuonut esille sen, kuinka pieni yksittäinen puun myyjä on puunostajien ja koneyrittäjien puristuksessa samalla kun Metsänhoitoyhdistykset ovat saamattomia ja kädettömiä.

    Kyllä täytyy olla rohkea jos aikoo myydä puuta Suomessa – eräänlaisessa villissä lännessä-, missä kaikenlainen kieroilu on sallittua ja suorastaan maan tapa. Ja sitä kieroilua yritetään selittää parhain päin.

    Tälle puheenvuorolle tulee ihan varmasti 1 piste, mutta antaa tulla vain.

    Rivinelonen

    Nuorelle metsämiehelle: Hankintapuissa ei tietääkseni ole minimi tukkiehtoa. Toivottuja mittoja yleensä on joitain mainittu, mulla oli viimeksi 52 ja 55. Hankintana tehdessä tästä saa siis ehkä pientä korvausta pienen hankintalisän päälle.

    tervas tervas

    Karua on motomiesten kertoma. Ei tälläkään kertaa savua ilman tulta… Taneli on oikeilla jäljillä. Sopimuksista ja niiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä tässä on pääasiassa kyse.

    Alkutuottajaa koijataan, ostajalle kyseessä on raaka-aineen toimittaja, ei asiakas. Ja teollisuudessa on tullut nähtyä ettei toimittajien asema ole ruusuinen. Suuri savotta v2 olisi paikallaan.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 222)