Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Suorittava Porras:
    ”Teemaksi sopimusten kehittämisessä on otettava asiakkaan tarpeiden huomioiminen.

    Asiakas se on puun myyjäkin.

    Oleellista todella on se että kun saa käteensä kauppakirjan liitteenä laatuvaatimukset ja käytettävät mitat, niin sitoutuuko ostaja tällä kauppakirjalla siihen että kaikki nämä ehdot täyttävä puu tehdään tukiksi / pikkutukiksi.

    Turha on Suorittavan aina silloin tällöin väläytellä jotain kolmeykköstä kieroa pölkkyä.
    Ei tässä raakkeja kukaan ole vaatinut hyväksymään. Kyse on siitä tehdäänkö laatu ja mittavaatimukset täyttävä puu tukiksi vai ei.

    Niistä raakeista vielä. Minä aikanaan Enson kanssa otin raakit erikseen puheeksi, kun tiesin ajomiehen selviä sellaisia erotelleen eikä vähennysta mittalistoissa näkynyt. Kun sitten ostomies ykskantaan totesi, että kaikista moton tukiksi tekemistä maksetaan tukin hinta, niin en kai minä niin tyhmä ole että kieltäytyisin lahjasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    silencio

    Suorittava, onko asia todella noin? Uskomatonta. Miten metsäyhtiöiden lakimiehet ovat ikinä hyväksyneet kyseisen toiminnan? Ymmärrätkö, että joka kerta kun hintalistat ovat poikenneet puukauppasopimuksista, on tietoisesti rikottu sopimusta? Tietysti sillä edellytyksellä, että sopimuksessa ei ole mainintaa sopimuksen apteerausmittojen ohjeelliauudesta. Haluaisinpa nähdä kuka selittää pokalla tuomarille, että sopimusta voi rikkoa koska ostaja haluaakin nyt aivan eri mittaista kuin puukauppasopimuksen tekohetkellä.

    Kuvitellaanpa tilanne, että myyt metsäkoneliikkeelle ikivanhan ajokoneen raadon pois pihalla rojottamasta. Hintaa saat kymppitonnin. Kuluu muutama kuukausi, jonka jälkeen liikkeen edustaja viekin pois juuri ostamasi suuren hakkuukoneen, ja selittää mennessään ettei loppukäyttäjä tarvitsekkaan enää ajokoneen romua vaan tuliterän hakkuukoneen. Todennäköisesti vähän yskähtäisit että kauppasopimuksessa puhutaan tuosta ajokoneesta ja nimet on papereissa allekirjoitusten kera. Ei auttaisi vaikka edustaja kuinka totena selittäisi asiakkaan tarpeiden muuttumisesta.

    Eli: kun hintalistat otettiin käyttöön olisi puukauppasopimuksia pitänyt muuttaa samanaikaisesti. Anteeksi vaan, mutta metsäyhtiöiden toiminta vaikuttaa joko tietoiselta ku*etukselta, tai törkeältä ammattitaidottomuudelta sopimusmenettelyissä.

    suorittava porras suorittava porras

    Komeykkönen/kiero oli ääriesimerkki . Se vajaalaatuinen voi olla myös pituudeltaan 4,60/kiero . Jos sallittu lyhin mitta on se 4,60 ja jyrkkä mutka on 4,30:n kohdalla , menee pölkky kuiduksi , käytännössä kokonaan , vaikka tukkilaatua ja läpimittaa on 4,30 metriä . Jos laitoksella ei ole käyttöä 4,60 m lyhemmille tukkipituuksille , niistä tuskin tukin hintaa maksetaan aivan huvikseen.

    Tämä asia vaati todellakin vähän enemmänkin keskustelua , avaajan tapaus ei ole ainoa laatuaan . Varsinkin istutusmänniköiden tulo tukkikokoon ja harvennusikään tuo melkoisia haasteita hakkuun toteuttamiseen . Harvennusleimikot ovat laadultaan varsin kirjavia ja harvennuksilta otetaan tukkia rajoitetusti.

    Minimitukkiehto saattaa joiltakin unohtua katsoa kauppasopimuksesta . Rungosta on tultava vähintään yksi ehdon täyttävä pölkky esim kuusi 4,90 ja mänty 4,60 (4,30) . Jos näitä ei tule , on runko kuitua kokonaan riippumatta siitä, mitä pituuksia kauppakirjaan on tukin osalta merkitty. Jos käy vielä niin ikävästi , että on mutkaa tyvellä ,saattaa pitempikin osuus tukkiläpimittaista puuta mennä alempaan laatuluokkaan aivan laillisesti .

    Hiluxmetsuri

    Miksei kukaan mistään metsäyhtiöstä kommentoi mitään tähän ketjuun?

    Miksi on niin hiljaista? Onko asia todellakin näin hyshys?

    Metsuri motokuski

    Asia on noin kuin suorittava kirjoittaa. Jos minäkin olisin raaka-aineen ostaja ja tavoiteena olisi siitä jalostaa mahdollisimman hyvä tuote minimi kuluilla niin ilman muuta vaatisin raaka-aineen sellaiseen olomuotoon että toiveeni toteutuisi, Siitähän tästä on kysymys.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Suorittava Porras:
    ”Jos laitoksella ei ole käyttöä 4,60 m lyhemmille tukkipituuksille , niistä tuskin tukin hintaa maksetaan aivan huvikseen.”

    Silloin ei myöskään sitten saa olla ostavinaan 43 tukkia, eli sen pitää puuttua tarjouksen pituuslistasta.

    Ei tässä kukaan ole pakottamassa ostamaan puita sellaisilla mitoilla joita ei tarvita.
    Koita nyt ymmärtää että kysymys on sopimusehtojen noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä.
    Sinä kyllä puhut vakuuttavasti, mutta asian vierestä. Puhu asiasta.

    Terveisin: Korpituvan taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski:
    ”Jos minäkin olisin raaka-aineen ostaja ja tavoiteena olisi siitä jalostaa mahdollisimman hyvä tuote minimi kuluilla niin ilman muuta vaatisin raaka-aineen sellaiseen olomuotoon että toiveeni toteutuisi, Siitähän tästä on kysymys.”

    Ei siitä nyt ole kysymys vaan siitä, että noudatetaanko tehtyä sopimusta.
    Ei sellaista ”toiveiden ulkopuolella” olevaa puutavaa saa sitten sisällyttää tarjoukseen, eikä kauppakirjaan.
    Ostajan pitää kaupantekohetkellä tietää mitä haluaa ostaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Eiköhän Tneli nuo suorittavan mitat olleet vain esimerkkejä. En ole nähnyt sellaista puun ostajaa jolla 46 olisi lyhin mitta. Eiköhän sitä lähdeta melkein aina vähintään 37 tai 40 mitoista.

    Toisaalta en ole myöskään nähnyt sellaista sopimusta, josta ei apteeraus olisi ollut sopimuksen mukainen. Eri mittojen painoarvoa on vain muutettu mutta kyllä ne lukukappaleet joka mitasta löytyy jotka kauppakirjassa on mainittu. En usko että kellään puunostajalla ole otsaa olla noudattamatta sopimusta. Ei niitä asiakkaita liikaa niilläkään ole varsinkaan kun laatua vaaditan.

    Nuorimetsämies Nuorimetsämies

    Sivukysymys ettei tarvi aloittaa uutta ketjua. Jos minimi tukkiehto on kuusella esim 49dm niin jos hankinta tukkipuuta tehdessä katkaisen sen jonkin vian takia 43dm mittaan niin meneekö se kuiduksi sahan pihalta? Siis jos saha ei tarvi 43dm mittaa niin meneekö kaikki nämä pöllit kuiduksi vaikka sopparissa lukee että 43dm on lyhyin mitta jota saa tehdä?

    Metsuri motokuski

    Jos esimerkissä mainittu minimi on 49. Kone ei anna katkaista sitä tukkiapteerauksessa 43 kohdalla. Tietenkin jos sen väkisin katkaisee käsikatkaisulla niin se menee raakkilistalle niin kuin kaikki yli 1,5 m pätkätkin jotka käsin katkaistaan.

    Jos näin on kuitenkin tehty niin tehtaalta tulee pyyhkeet väärästä katkonnasta.

    Normaalisti se menee automaattisesti kuituun kun tukin reunaehdot eivät toteudu mikäli pikkutukkia ei tehdä.

    Siitä olen varma että tällaista ei metsässä harrasteta ainakaan motojen toimesta.

    Niin ja siihen viimeiseen kysymyksesi vastasin tuolle edellä. Jos sopimuksessa mainitaan minimimitat niin apteerauksessa ne tehdään. Mittojen painoarvot vain muuttuvat markkinoiden mukana.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 222)