Keskustelut Puukauppa Tukkirungot kuitukasassa

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 222)
  • Tukkirungot kuitukasassa

    Miten olette toimineet ja mikä on ollut lopputulos kun kuitupuukasassa on ollut tukkipuita ?
    Hakkuu on päättynyt ja sain motokuskilta mittauspöytäkirjan, josta kävi ilmi että tukkisaanto oli vain puolet leimausselosteessa mainitusta, päivän sitä ihmeteltyäni marssin kuitupinolle ja mittailin päällimmäisiä puita ja ne oli hakkuusopimuksen mukaisesti tukkeja !!!
    Onko tämä maan tapa vai mitä on tapahtunut, osaisivatko kokeneemmat myyjät valaista asiaa ?

  • Puun takaa

    Aika paljon näkyy tehtävän puukauppaa ilman kilpailutusta.
    Myydään sille, jolle on myyty ennenkin, tai vain muuten mukavalle ostajalle.
    Monille katkonnan merkitys puukaupassa ei ole hahmottunut kunnolla.
    Aika moni on minullekin ehtinyt näiden vuosikymmenten aikana kertomaan saamansa mottihinnat, mutta kun olen kysynyt latvaläpimitoista, katkonnasta ja pituuksista, eivät ne ole olleetkaan selvillä!
    Kaikilla puunostajilla tilanteet vaihtelevat ajoittain ja se vaikuttaa myös puun katkontaan.
    Tapahtunut ei siten ole aina tae tulevasta.
    Puunostajat eivät ole hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajia, vaan heidän tehtävänsä on hankkia edustamilleen tuotantolaitoksille raaka-ainetta pienimmillä mahdollisilla kuluilla.
    Puunmyyjän tehtäväksi jää puolestaan valvoa omat etunsa.
    Järkeenkäyviä asioitahan mämä ovat, mutta vaativat kuitenkin oman paneutumisensa aiheeseen.
    Sellaistahan se elämä on joka alalla.

    jees h-valta

    Kuten puuntakunen mainitsikin kaikilla puunostajilla puutavaran katkontatarpeet vaihtelevat joten siihen on turha edes sen suuremmin murheita ottaa. Kun et sille mitään kuitenkaan voi. Jos ohjeet katkonnasta motolle annetaan suoraan on sama mitä itket kaupanteossa. Kunhan huolehtii että kaikista puulajeista ja eritoten kuidusta ja e-puustakin saa asianmukaisen korvauksen saa pakettisumman jolla kyllä pärjää kisassa kuin kisassa.
    Nämä asiat on vain hyvä käydä kasoilta vailkaisemassa ennen kuin keritään ajaa pois. Ihan maalaisjärki riittää toteamaan onko kuitu järeää vai ei ja yleensä jo myydessä leimikkoa sen kuntoisutta ja puita kyllä katsastetaan. Ei ole ollut ongelma saada hyvitystä ”siltä tutulta ostomieheltä” jos yksissätumin käydään paikalla tavara tarkistamassa.

    Puun takaa

    Jesse kyllä nyt puolustaa viimeiseen asti puiden myymistään samalle ostajalle.

    jees h-valta

    Mitäs pahaa siinä sitten on?

    Puun takaa

    Ei siinä ole silloin mitään pahaa, jos olet itse tyytyväinen.

    sammeli

    Ehkäpä se tuttu ostomies myös yrittää kääntää kivet, että pystyy pitämään mieluisan vakimyyjän tyytyväisenä. Monesti voi olla tilanne esim. että ostaja tarvitsee tietyn määrän erikoistavaraa toimituksiinsa. Ostomies pitkälti päättää keneltä tällainen tavara ostetaan.
    On olemassa myös molemminpuoliseen luottamukseen perustuvia asiakkuuksia. Tästä varmaan pitkässäjuoksussa hyötyy niin myyjä kuin ostajakin.

    jees h-valta

    Sitä paitsi ei nyt aivan yhden koska alueetkin jo senverran eri ostajien reviirillä. Mutta kanta-asiakkuus ei ole koskaan haitaksi.
    Olen itsekkin omassa työssäni aivan tyytyväinen mukanani kymmeniä vuosia seuranneista asiakkaistani. Yksi taas kävi ilmoittautumassa vuodenvaihteessa lisäävänsä ostojaan minulta Paikkakunnan muutos ei juuri pitkiä pausseja ole tehnyt vaan kauppasuhde on jatkunut. Siksi arvostan myös omissa metsäkaupoissa hyviä ostajia jotka ymmärtävät kaupan perusteet ja osaavat vääntää eriävät jutut kohdalleen. Kuten itsekkin teen asiakkaideni kanssa. Ei vakikauppasuhteessa kuseteta vaan annetaan vain asiallisia tarjouksia ja jos ollaan pielessä se korjataan. Valveutunut asioita ja hintoja seuraava ostaja ja myyjä ovat helpoimmat kauppakumppanit.

    suorittava porras

    Tukkien kuljettaminen välittömästi pois ei johdu mistään ”kätkennästä ”. Tänä päivänä puu pidetään mahdollisimman kauan pystyssä , hakataan tarpeen vaatimilla mitoilla ja jalostetaan mahdollisimman nopeasti toimitettavaksi asiakkaalle . Eletään siis kädestä suuhun . Myös varastotilan puute pakottaa kuljettamaan puutavaran mahdollisimman pian pois uuden satsin tieltä . Puolen kilometrin ”lentokenttä ” tien varressa ei ole mikään silmiä hivelevä näky kenellekään , puhumattakaan , että se tehdään nuoreen metsään .

    Oikeaa tietoa soisi enemmän viljeltävän näissä puukauppa-asioissa. Epäselvyydet on toki selvitettävä , mutta huolellisesti ennen , kun aletaan syyttelemään erityisesti ketään. Nyt näyttää kirves heilahtaneen ennen asian oikean laidan virallista selvittämistä.

    Kokemattomankin on syytä selvittää ennen kauppoihin ryhtymistä , mitä on myymässä . Leimikosta voi ottaa myös kuvia tulevaisuuden varalle ja kokonaisuutta ajatellen kattavasti koko leimikolta . Tyvien ohella kannattaa myös katsoa koko runkoa latvaan asti ja miettiä , onko valmis ostamaan juuri siitä rungosta valmistettua sahatavaraa omaan käyttöönsä . Mutkaisuus ja mahdollisesti hoitamattomana kasvaneen metsän alhainen keskijäreys voivat pudottaa tukkiosuuden avohakkuullakin jopa 50%:iin.

    Useammalle eri metsäyhtiölle puuta korjanneena on todettava , että kauppaehdot vaihtelevat , mutta varastamaan ei koskaan ole kehotettu . Epäselvyydet ovat pääasiassa johtuneet vain tiedon puutteesta ja liian korkeista odotuksista . Jos virheitä on tapahtunut , ne on pyritty viipymättä korjaamaan.

    Mettämies

    No niin, oltu mettähommissa pitkää rupemaa, maa puskee puuta niin pirusti et ei ehdi kun katkoo 🙂
    Vastailenpa vähän noihin kommentteihin.
    Metsäkupsa: eivät varmasti käyneet, ite herättelin ne sieltä pöydäntakaa. Kyseessä oli ensimmäinen osa isompaa kokonaisuutta ja tämä hakattiin päivässä.
    Mixte: lopputulos näyttää juuri siltä kuin arveletkin, vaikka sellaista sopimusta en ole allekirjoittanut.
    Petri: tässä mentiin juurikin samansuuruisilla prosenteilla kuin kertomassasi esimerkissä, tuomari totesi, että havukuitupuusta voi olla tukkia 25%, mutta pinoja ei purettu ja korvattava määrä putosi 12%:iin.
    Suorittava porsas: sä puhut ihan yhtiön miehen äänellä; nekin yritti vierittää syytä niihin puihin, ja kun se ei onnistunu ni sit haettiin syyllistä valvojasta, vaikka itse kusetettiin minkä kerittiin. En oo tutustunu noihin katastrofipuihin, mut tsekkaan.
    Kyllähän asia on niin että hintalistoja tehdessä pitäisi noudattaa myöskin tehtyjä puukauppasopimuksia, puiden nopea poiskuljetus mahdollistaa juuri sen, että hakataan sopimuksen vastaisesti ”tukkikuitua” ja kaikki todistusaineisto viedään nopeasti pois ja toivotaan että myyjä ei huomaa mitään -ja ne tukit voi kyllä ajaakin, kuten Taneli jo ketjun alussa totesi.
    Oikeaa tietoa tulee jakaakin, nimenomaan metsänomistajien oikeuksien puolustamiseksi. Tässä ketjussa käsitellyssä tapauksessa ”kirves on heilahtanut” juuri virallisen selvittämisen johdosta ja yhtiö todettu syylliseksi.
    Sä jaksat jahkaa noita viallisia puita ja kokemattomuutta, nekin on tässä tapauksessa eliminoitu palkkaamalla ammattilainen ”hoitamaan” asioita -vaan eipä auttanut. Epäselvyydet johtuivat siitä, että metsänomistajaa petettiin, eikä mistään tiedon puutteesta. ”Virheitä” korjataan vaan jos myyjä nyt sattuu/ehtii huomaamaan ja osaa käyttää mittaa, muutoin ”virheet” sataa ostajan laariin.
    Jaaha 2000 merkkiä täyttyi…

    Mettämies

    Jos joku vielä luulee että ”tukkikuidun” pilkkomista on tehty vaan mun metsässä ja ainoasta kerrasta on kärähdetty ni pistää loton vetämään ja siirtyy ens viikonloppuna eläkkeelle 🙂
    Tosiasia on se, että havukuitupinosta 15%-20% on tukkimitat täyttäviä pöllejä, ei tietenkään kaikilla hakkuilla -vain kuitufirmoilla ja ehkä valinta tehdään myyjän profiloinnin perusteella ??

    Ottakaapa kantaa mihin tämä metsänomistajan menettämä raha valuu, se on ainakin selvää, että metsänomistajille maksettavan havukuidun hinta pysyy alhaisena kun kuitua saadaan runsaasti tukkipuolelta. Tässä tapauksessa kuusikuitu ei mennyt ostavalle yhtiölle vaan myyvät sen edelleen ja nähtävästi todella hyvällä katteella ? Mitkä tahot/tehtaat missäkinpäin kuusikuitua käyttävät ?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 222)