Keskustelut Metsänhoito Tukkimiehentäin tuhot

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Tukkimiehentäin tuhot

    Vuosi sitten oli metsäjätin avohakkuu yli 3,2 ha:n alueella. Samana syksynä kaivinkone teki mätästyksen. Keväällä taimet (noin 5400 kuusta/mäntyä) istutettiin viikolla 20. Nyt alueella on hyvin runsaasti tukkimiehentäin tuhoamia taimia ja muutenkin taimet näyttävät heikoilta. Tämän lisäksi alueella on vieraslaji tahmavillakkoa, vaikka ei ole yleistä tietä lähellä. Milloin olisi täydennysistutuksen aika?

     

  • immonenanne1

    Olen työssäni toiminut miljoonien taimien kanssa ja melkoinen määrä istutettujen hehtaarien havaintoja on tullut tehtyä.  Tukkimiehentäituhojen torjunnassa kaikkein merkityksellisin asia on hyvä maanmuokkaus ja muokkauskohdan istutuskohta. Kivennäismaapinta. Muokkauskohdan päällä ei saa olla risuja ja oksia. Taimi istutetaan mätästyksissä keskelle mätästä. Tukkimiehentäin kemiallinen suojaus on marginaalinen suojaus, maksimissaan 10% luokkaa. Sillä ei juurikaan ratkaista peliä. Sellaista kemiallista ainetta ei ole olemassa.  Mikäli hyönteiskantaa on runsas taimien kimppuun tulee yksilöitä paljon ja ennen kuin hyönteinen tuupertuu kemikaalisuojauksen vaikutuksesta, on tuhoa ehtinyt isolla joukolla tulla. Hyönteistuhoriskiä lisää kuuma ketju. Jos hakkaat syksyllä niin myöhään, että hakkuutähteet eivät ehdi kuivua ja istutat seuraavana keväänä aikaisin, niin riski on silloin otettu. Hakkuutähteiden kuivuminen on se juttu. Pienikin määrä tuoretta hakkutähdettä riittää houkuttelemaan tukkimientäin kaukaakin. Kymmenien kilometrien päästä. Lisääntymisbiologia on sellainen, että hakkuutähteistä haihtuvat eteeristen öljyjen tuoksu kantautuu kauas ja ne haistetaan myös kaukaa. Hakkuutähteiden keruu ei sinällään tähän auta, sillä aina hakkuuaukolle jää sen verran, että se hyönteisen houkutteluun riittää.  Hyönteistuhoriskiä lisää lähialueella olevat tuoreet hakkuut, istutusalan kupeessa olevat energiakasat. Nyt kun kesät ovat lämmeneet niin tukkimiehentäille ehtii syntyä uutta sukupolvea myös elokuussa. Eli riski ei ole ainakaan pienenemään päin. Hyvä muokkausjälki ja hakkuutähteitä kuivattava jakso ennen istutusta ovat merkittävimmät ennaltaehkäisevät jutut. Säästö- ja ympäristösyistä muokkauksia kevennetään. Muokkauksen merkitys taimen menestymiseen ja tukkimiehentäituhojen ennaltaehkäisemiseen on yksi merkittävimmistä ja liian pitkälle keventen ja halpuuttaen raja tulee vastaan. Hyvä taimi ja huono muokkausjälki johtaa huonoon lopputulokseen. Vaatimaton taimi ja hyvä muokkausjälki johtaa edellistä vaihtoehtoa parempaan lopputulokseen. Niin merkityksellinen on hyvä muokkaus.

    A.Jalkanen

    Hyvä yhteenveto Annella perustuen tutkimukseen ja vankkaan käytännön kokemukseen. Tuo on oleellinen tieto: täiarmeija hyökkää taimien kimppuun kaukaakin kun ne haistavat tuoreen hakkuualan. Hakkuiden sijainnin vaihtelu ei silloin auta kovin paljon. Hakkuutähteiden (latvukset ja kannot) poisto vähentää uusien sukupolvien syntyä, joten siitä saa apua aluetasolla, mutta tämä ei pelasta jo syötyjä taimia. Hyvä muokkaus auttaa, ja jos tuho tulee, se avittaa myös luontaista uudistumista.

    leku

    itsekin jokusen miljoonan ja useamman tuhannen hehtaarin muokkauskokemuksella suht hyvin allekirjoitan Annen kirjoituksen, parilla huomautuksella. Havujen kuivatus/kasat tottakai houkuttelevat täit paikalle mutta eivät ole uusille taimille uhka, jos tosissaan muokkaus tehdään oikein eikä nykyaikaisesti halpuuttamalla ja ympäristöystävällisesti.

    Takuu uudistamis työmaissa (300ha) mulla pisin aika hakkuusta istukseen  on ollut kolme viikkoa. ilman ongelmia. täit eivät ole uudistamisessa edes mietinnässä kun perusasiat kunnossa.

    täistä ei mitään ongelmaa vaikka havut maassa tai tuoreet kasat aukonvieressä houkuttelemassa täit paikalle. kemiallisesta torjunnasta ei hyötyä jos muutenkin istutetaan pitkäkärkisillä istutusputkilla oikiseen mättääseen. Useamman satatuhatta tainta ilman torjuntaa maahan laittaneena ilman täi tuhoja….

    Timpan tapausta en kyllä ns. näkemättä usko oman kokemuksen perusteella. -07 keväällä istutin ilman kemiallista torjuntaa olevia taimia seuraavana päivänä hakkuusta havujen sekaan, ilman ongelmia. .  uskoisin että mättään reunat vajaat tai heinä päässyt kaatumaan, mikä voisi selittää tuhot. paikkakunta vaihtelua en ole havainnut. täi haistaa tuoreen hakkuun kyllä pitkältäkin.

    periaatteesa täi määrällä ei merkitystä, jollei niitä ole ilma sakeana kuin imatralla märäkäisiä, täi ei lentämällä etsi taimia vaan kävellen. täin pitää vahingossa osua yksittäiseen taimeen ja tuupertua sen tyvelle että löytää taimen. kävellen täi ei löydä kunnon mättäästä tainta.

    oma kokemus on että vähintään 95% täi tuhoista estetään täysin muokkauksella.

    nykyään ei vaan ymmärretä hyvän muokkauksen hyötyjä uudistamisessa,

     

    Sinivuokko

    .

    MaalaisSeppo

    Jos halkuutähteet korjataan, eiköhän oikea järjestys ole muokkaus ja istutus vasta ko korjuun jälkeen.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)