Keskustelut Metsänhoito Tukkimiehentäi-tuhot

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Tukkimiehentäi-tuhot

    V2014 istutetussa kuusikossa melko mittavat tukkimiehentäituhot.Edellinen pahempi täi-isku v2000.Silloin muistaakseni kuivuneet taimet myyrätuhojen tapaan kasvattivat juuresta uuden taimen?Vain pieni osa kuoli?Muistankohan oikein ?

    Elikkä kannattaako odottaa vai istuttaa uudet taimet

  • Korpituvan Taneli

    Tästä asiasta on keskusteltu ennenkin ja nimenomaan siinä mielessä että nuo taimien käsittelyaineet ovat tässä 2000 luvulla vaihtuneet, kuulemma EU kielsi entiset.

    Yritin sen edellisen keskustelun aikana ottaa selvää asiasta paikalliselta taimitarhalta, mutta sain niin ympäripyöreitä vastauksia ettei niistä ollut mihinkään. Tietääkö Jätkä aineitten vaihtumisesta?

    Niinpä olenkin nyt sitten tehnyt jo kahden aukon suhteen niin että pidän yhden välivuoden, niin että kaikki hakkuutähteen neulaset ovat ruskeita kun istutan. Toki kerään myös uudistusalalta kaiken sellaisen runko ja oksapuun jonka viitsii vain takkaan tai leivinuuniin lipata. Se ei tietenkään kovin paljon tukkimiehentäin elintilaa kavenna, vähän kuitenkin.

    Tämä onnistuu tietysti männyn mailla, kun ruohottuminen on vähäistä. Kuusella välivuosi tietää ongelmia, ainakin viljavimmilla mailla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    https://www.mhy.fi/savotta/uutiset/taimitoimitukset-alkoivat-huolehdi-taimien-kunnosta

    -Tuolta pitäisi löytyä tietoa ja onhan sitä netistäkin saatavissa.

    Jos MHY on hankkinut taimet taimitarhalta, ja jättänyt mainitsematta tilauksen yhteydessä, että Tukkimiehentäit torjutaan jo tarhalla, niin vastuu syömisistä on MHY:llä. Jos taimet on ostettu myrkyllisinä, eikä sitä ole tarhalla tehty, vastuu on taimien tuottajan, mutta asian hoitaminen kuuluu MHY:lle.

    tamperelainen

    V 2000 ruiskutin kannot ja syönti loppui.Jostain sain silloin sellaisen ohjeen.En tarkemmin tiedä toimiiko yleisesti.

    Onko Fastac tavallisen mo:n hankittavissa ja toimisiko tukkitäillä ?

    Kurki

    Eipä taida mitkään välivuodet auttaa. Kaksi kesää kasvaneet männyt taimet nyt ovat tukkimiehentäin syönnin kohteena olleet monella paikkakunnalla täällä Länsi-Kainuussa. Viime kesän täydennysistetut taimet ovat koskemattomattomia. Näyttää vähän siltä, että pitää itse ruveta ruiskuttamaan tukkimiehentäitä vastaan vanhempia istutukisia.

    Jovain

    Juuriniluri on yleinen taimentuhooja siinä kuin tukkimiehentäikin. Syö yleensä juuren niskasta alaspäin, kun tukkimiehentäi aina juurenniskasta ylöspäin. On yleinen kuusen taimikoilla ja rehevillä mailla. Melkein väittäisin sen hailakan kuusen taimikon olevan juurinilurin tekosia. Kannattaa käydä kontillaan ja tutkia tilannetta. Minkä otuksen syömäjälkiä sieltä löytyy.

    Eiköhän nämä pienet taimentuhoojat kuulu samaan katekoriaan kuin myyrät ja hirvetkin. Kiittävät hyvästä ravintotilanteesta ja lisääntyvät hallitsemattomasti.

    tamperelainen

    Jovain:Onko mitään keinoa todeta taimi juurinilurin tappamaksi ?

    Kun lukee tutkijoiden selvityksiä tukkitäin torjunnasta,niin kemiallinen torjunta nykyisen Viherhypen tapaan loistaa poissaolollaan.Puhutaan erilaisten suojien asentamisesta taimien tyvelle ja lopuksi todetaan,että se ei käytännössä toimi mitenkään.Ruotsalaistaimisssa oli tänä vuonna joku liimamainen töhnä,joka saattaa toimia vielä ensivuonnakin.Toisaalta taimet oli niin lyhyitä,että niistä jäi vain pieni nuppu näkyviin kummun päällä.Tuo juuren niska pitäisi suojata,silloin taimi jää paremmin henkkiin ja ilmeisesti tekee tyviversoja.Myyrätuhoissa tuo tyviversomuodostus on kokemuksieni mukaan hyvinkin voimakasta

    Jovain

    Olen joskus tutkaillut nilurien syömäjälkiä ja mielestäni myös onnistunut. Luken sivuilla, metsien terveys on runsaasti tietoa aiheeseen liittyen. Näyttää olevan männylle ja kuuselle omat niluri lajinsa.

    mehtäukko

    Tuholaisia vastaan maataloudessa on taisteltu myrkyillä iät ja ajat. Rotat saavat lihotusannoksen lisääntyessään liiaksi.

    Vaan metsän kaiken maailman ”nilurit” saavat rauhassa sikitä niin paljon kuin himottaa. Siihen ei kukaan virallisesti uskalla pöläytellä myrkkyä korville?

    PekkaPuuntuottaja

    Kuinka Tamperelaisen taimet elpyivät? Kuinka suuri merkitys metsään jätetyillä oksilla ja tuulenkaadoilla on täiden määrään?

    A.Jalkanen

    Fastac-torjunta-ainetta saanee kaupoista, mutta onko sitä luvallista levittää puiden kantoihin tai istutettaviin taimiin tukkimiehentäitä vastaan ja toisekseen, onko sitä luvallista ylipäätään levittää ilman kasvinsuojelututkintoa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)