Keskustelut Puukauppa Tukkien latvaläpimitta18 senttiin

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 178)
  • jees h-valta

    Noinhan sitä pitää ajatella kun vain taaksepäin metsämaailmaa katellaan. Uskoisin että tehokkuus ja järjen käyttö on hyvällä tasolla tuollaisessa ammattiorganisaatiossa kuin metsähallitus. Aivan riittävä syy on myös juuri kohteiden hakkuualojen isontaminen. Kun siellä ei tarvitse muuta kuin siirtää organisaatiolta toiselle komento uudistustoimista. Saattaa tulla parempaa kasvatusmetsää tilalle. Paremmalla alusta asti tapahtuvalla hoidolla. Mikä on sitten parasta kasvatusmetsää on aika monisyinen juttu. Saattaa ammattilaisen näkemys olla aika eri kuin ihan katellen ohikulkija honaa.
    Itse teen paljon katellen parhaissa kasvuisassa iässä olevista selvää mutta en voi tehdä monia hehtaarja koska itse teen uudistuksetkin.
    Nytkin menee kuusikkoa alle viiskymppisenä joka katellen aivan hyvää mutta muutamassa vuodessa olisi tuho vienyt.

    Pete

    Kyllä Jeessin kuusikot ovat tosi sairaita. Itselle eikä myöskään lähipiirille ole osunut minkäänlaisia tuhoja 50v kasvatusmetsäkuusikoihin. Juurikääpää on siellä täällä, mutta ei niin, että se aiheuttaisia hysteriaa. Poikkeuksena alikasvoksesta poimintametsätalouden seurauksena syntyneet selkeästi männyn kasvupaikalla kasvavat laihat kuusikot. Toki niiden kokonaisikä on usein enemmän kuin kuin 50v, mutta ”aktiivisen kasvun aikaa” kuitenkin vähemmän. Ne on pyritty siivoamaan pois ja niihin tuo tukin läpimitan nousu tietysti vaikuttaisia jos niitä olisi vielä jäljellä.

    jees h-valta

    Petelle tiedoksi ettei se ennen ollut sekään kuusikko sairas mutta Tapanin edellisen myrskyn jälkeiseen metsänhoitamattomuuteen syyllistynyt metsänaapuri eli ISO metsäyhtiö levitti kirjanpainajan minunkin metsääni. Heidän puolellaan ne on jo paljaaksi karisseita keloja mutta minun puolella vasta kuolemaa tekeviä tikkojen kultamaita. Ja infottukkin on mutta kun ei mitään tapahtunut naapurissa saan nyt nauttia isoisen sikailusta. Vaikka ne aina hoitavat NIIN mallikelpoisesti. Toki täällä metsät ja varsinkin kuusikot ovat huonoja.

    Metsuri motokuski

    Jätkälle tiedoksi että kyllä sitä laatuluokitettua tukkia osataan hakata. Ei se siitä ole kiinni. Mutta ei ole vielä tarvinnut kun ostaja ei ole vaatinut. Ehkä sitten joskus.

    Olen myös tutkinut useinkin noita metsähallituksen metsiä kun satun asumaan sellaisella alueella joissa niitä on paljon. Se on pistänyt silmään että aika nuorena niihin päätehakkuu kohdistetaan. Itse en olisi vielä silloin sitä tehnyt. Mutta taimikot hoidetaan tosi hyvin niin kuin yhtiöidenkin metsissä. Niistä voisimme ottaa vaikka mallia itse kukin.

    Salonpoika

    Ikäni metsähallituksen ”pikkutilan” (10 000 ha) rajanaapurina asuneena on monesti tullut mieleen muinoisen ”valtiomiehen” sanonta että kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja. Jo vuosia on näyttänyt metsähallituksessa painotetun enemmän noita sirkushuveja, senverrran suurpiirteisiltä metsäpuolen touhut vaikuttaa. Aikaa ja rahaa kyllä riittää tuonne Saimaalle kuljettelemaan veneilijöille nuotiopuita ja kaikenlaiseen mahdolliseen ja mahdottomaan kohkaamiseen norpansuojelun nimissä. Esimerkkiä tuli tänään klo 18 tv-uutisissa.

    Jätkä pätkät

    Tuosta päätehakkuuiästäkin sen verran, että kun puuta on hehtaarilla vaikkapa hyvin hoidetussa metsässä 400 kiintoa ja lisäkasvu vaikkapa 8 mottia / ha. niin kasvu on silloin 2 %.
    Jos pääomalle saa paremman tuoton jossain muualla, kannattaa katkaisuhoito ja uusi puusukupolvi kasvamaan.
    Sitä ylijäreää ja hitaastikasvanutta puuta saa vielä venäjältä erikoistarkoituksiin ja löytyy sitä suomestakin.
    Merenkulkuhallitus tarvitsi suoraa mäntyä, pituus 8,5 m ja minimiläpimitta latvasta 45 senttiä.
    Löytyi aika läheltä kopullista käyttökohdetta, ainoa hankaluus oli riittävän tehokkaan sahan saaminen paikkakunnalle.
    (Nuo ylisuuret männyt olivat eräällä hautausmaalla, josta ne poistettiin.)
    Meillä on parille keskisuurelle sahalle kertynyt joka vuosi isoja mäntytukkeja. Sahailimme niitä pienemmiksi sirkkelillä. 45 x 45 senttisinä ne mahtuivat linjasta läpi. Höylärit ostivat tukkeja sahalta hintaan 100 € / kiinto + ALV.
    Hinta tuntuu kovalta, mutta kun sellaisesta tukista alkaa tulla oksatonta lautaa, niin sitä tulee sitten niin perkeleesti.
    Nyrkkisääntö on, että kun isosta tyvitukista tulee kaksi US – lautaa joka sivusta, onkin loppu puhdasta voittoa.

    kuusessa ollaan

    On kyllä kompattava jeesmiestä Harjavallan seudun metsien vikaisuudesta, on sielläpäin tullut aikoinaan työskenneltyä. Varmaankin teollisuuden päästöt ovat heikentäneet karuhkojen kivikoiden puuston sietokykyä, tavanomaista enemmän oli vikaisuutta, etenkin lahojen suhteen. Tuulisuus ja kivien väleissä kiemurtelevat juuret voivat olla yksi syy, nimittäin samaa havaitsin muuallakin vastaavissa kohteissa.

    Yksi havainto oli seudulla myös kulotuksen vaikutus aluskasvillisuuteen, eräillä kohteilla ei vielä ensiharvennustakaan lähestyttäessä ollut mustikka palautunut, vaan maa oli vahvan heinikon peitossa.

    jees h-valta

    Kuusessa ollaan, mitä tarkoitat kulotuksella?
    Tuo on minulle uusi juttu. Olen nimittäin pitänyt vahvaa heinäisyyttä tehtaiden typpilaskeuman ansiona.

    Nimetön

    Ei voi olla totta ettei aikunen mies tiedä mitä kulotus tarkoittaa.
    Keväisin kun radiosta varotellaan kulopalovaarasta niin mitä asiaa Jeese on sillon yrittänyt varoa? Google osaa kans asiaan perehdyttää.

    jees h-valta

    Voe,voe, Lasse, kyllä minä kulotuksen terminä tiedän mutta miten se liittyy H-vallan heinittymiseen?
    Kun ei ainakaan minun muistiaikanani H-vallassa ole tällaista tapaa näkynyt ollenkaan. Eikä myös metsäpalojakaan liiemmin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 178)