Keskustelut Puukauppa Tukkien latvaläpimitta18 senttiin

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 178)
  • jees h-valta

    Puuntakaa vaihteeksi yliyltiöoptimismia joka taitaa olla enemmänkin yliyltiöhaave koska omat metsätalouden elkeet eivät sellubuumia ja sen seuraamuksia taida kestää.

    kuusessa ollaan

    Laatuluokittelua ei ole varmaan siksi käytetty, että silloin olisi jouduttu maksamaan ENEMMÄN keskimääräisesti tukista. AIka paljon on viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana hakattu erittäin priimojakin tukkimetsiä bulkkihinnalla. Paljon mennyt hienoa männyntyveä sahuuseen perushinnalla, vaikka laatutyven arvo olisikin todellisuudessa tuplat. Huonommista laaduista on kyllä raakattu…

    Visakallo

    Jesse ei näytä edelleenkään muistavan sitä metsätalouden perusasiaa, että tukipuusta voi aina tarvittaessa tehdä kuitua, mutta kuitupuusta ei voi tehdä tukkia.
    Jesse ei tainnut vielä silloin olla näissä kuvioissa mukana, kun kuusitukkia meni kuiduksi oikein laajassa mittakaavassa 80-luvulla. Tosin puunmyyjä sai aina niistä tukin hinnan.
    Toki samaa on tehty ajoittain myöhemminkin.

    jees h-valta

    Puuntakunen tuossa kyllä oikeassa mutta eikö tosiaan kannattaisi alkaa miettiä mihin suuntaan metsäteollisuus satsaa?
    Mitkä ovat tulevien vuosien tarpeet ja mitä saa myydyksi ilman kuuden-seitsemänkymmenen vuoden kasvatusta.
    Itse olen tuon sisäistänyt jo noin vuosituhannen vaihteessa ja hylännyt suurellisten tukkimetsien kasvatuslokiikan.Nyt kun seurailen olen mielestäni paremmin ajan tajulla vaikka toki tukkia tarvitaan ja ostetaan vielä meidän aikamme. Mutta massamäärittäin en olisi siihen elinaikani puitteissa edes pystynyt joten kuidun kierto ja siihen sopeutuminen on jo nyt minulle erittäin helppoa kaikkine sertif. yms juttuineen. Massojen tuotanto ei siis ollut ollenkaan huono juttu vaikka eräs puuntakaa niin tuppasi väittämäänkin tässä menneitä muistellessani. Vielä kun hinta-asiaa saadaaan paremmille raiteille on kierto niin metsässä kuin valuuttavarannossa kohdillaan.
    Viime hakkuulta jätin jopa huonohkon aliskuusikonkin varttumaan ilman tavanomaista uudistustani vain sellupuun tuotos mielessä ja nopsalla kaavalla.

    Korpituvan Taneli

    Muutamia hajahuomautuksia keskusteluun.
    – Meillä on voimassa mittauslaki joka kertoo että tukkien ja muuntin puutavaran paksuus mitataan kuoren päältä.
    – Mittauslaki ei kerro mikä on tukin minimikoko, se on markkinakysymys.
    – Sellupuun hinta ei tule oleellisesti nousemaan, ei herrat niin tyhmiä ole että hinnannousun aiheuttaisivat. Hyvä jos ylitarjonta loppuisi ja tulisi sellupuulle vakiintuneet markkinat.
    – Historia osoittaa että puulla on ollut aina kaksi käyttökohdetta rakennuspuu ja polttopuu. Kaikki muut puun käyttömuodot ovat olleet sitten enemmän tai vähemmän aikaan sidottuja.
    – 80-luvulla hakattiin todella mahtavat määrät tukiksi ostettua kuusta selluhakkeeksi. Mäntyä vain marginaalieriä, sinistyneitä yms.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Nythän sitä sitten aletaan elää sitä ”aikaan sidottua” aikaa.
    Ei noita masuuneita aivan huvittelun vuoksi pystyyn pykätä. Kyllä niihin markkinatutkimus on pohjana. Useita vuosia ennen julkistusta tämäntyyppisen laitoksen konsultaatio-ja tutkimustyö on jo aloitettu ja useiksi vuosikymmeniksi eteenpäin tähdätään. Jopa Tanelin ”kaksi varmaa” voivat nykyajassa olla aivan hyvin enenevissä määrin epävarmoja. Puun käyttö ei ole historiaan sidottu ja siksipä pitääkin enemmän katsoa eteenpäin kun vanhoja havistella.

    Nimetön

    Kova on usko selluuskovaisella jeesellä. Onhan noita sellukattiloita pytytelty ja romutettu jo iät ajat ja aina tasasen varmasti sellupöllin realihinta on vaan alaspäin lasketellut.
    Muuten älä pety kun huonohkosta aluskasvos kuusikosta alat nopsalla kaavalla sellupuuta kasvattaan… itku voi päästä Jeeseltä kun parin kolmen kesänpäästä käyt katsomassa kuusia joittenka kasvu on pysähtynyt valosokkiin.

    jees h-valta

    Ja vielä jatkan että ylitarjonta sellupuusta tulee sulamaan muutamassa vuodessa ja tarjonta tasapainottuu ja hinta NOUSEE.
    Ei vielä ehkä kolmeen seuraavaan vuoteen olennaisesti mutta nirkottaa jo silläkin jaksolla.
    Eikä ne Lasse ne alikasvoskuuset sentään NIIN huonoja olleet. Minäkin osaan senverran metsänalkua lukea että tiedän mikä toimii ja mikä ei.

    Jätkä pätkät

    ” RE: Tukkien latvaläpimitta18 senttiin
    Siinä hatelo on oikeassa että markkinat sen lopullisesti määrittää mistä minimistä katkonta tehdään. Sen vuoksi ne varmaan odottavatkin kollektiivista päätöstä. Uskon että pienetsahat eivät siihen lähde, koska he voivat tehdä kannattavaa kauppaa pienemmilläkin mitoilla.

    Tuo on mielenkiintoinen tuo tukin laatuluokitus kolmeen luokkaan. Yhdelläkään työnantajalla jolle minä olen hakannut ei noita laatuluokkia ole ollut joista jätkä mainitsi. Uskon että aika vähän kuitenkin noita laatuluokkia käytetään. Ehkä ne sen luokituksen sitten tehtaalla tekee mutta harvoin ihan metsässä sitä on tarvinnut pohtia.
    Lähetetty: 3 h, 49 min sitten ”
    Jos noin on, niin en yhtään ihmettele sahatukin huonoa hintaa. Motokuski ja -kone tekee niin paljon hallaa nimenomaa mäntytukkileimikoissa, että metsurille kannattaisi maksaa kaksikymppiä tukkimotilta, jos hän osaa katkoa tukit oikein.
    Vanha sääntö on ollut iät ja ajat, että ”Laadusta poikki”, eli tarkemmin : kun laatu muuttuu, sen alapuolelta pokki!

    Sahalla lajittelijat katkaisevat laudoista 12 dm pois, jos saavat jäävän pätkän laadun nousemaan yhdellä luokalla.
    Kun tyvitukista sahatut sydänlankut olisivat kolmen sivunj oksattomia, mutta 54 dm:n lankuista pitää katkaista 15 dm hakkeeksi, ei voi kuin ihmetellä, kuinka paljon sahoilla on varaa haaskata arvokasta puuta.
    Sekin 15 dm olisi tehnyt Gudaa välitukin tyvessä ja ehkä puusta olisi tullut kolmaskin tukki?
    Ennen pistettiin jätkät, jotka eivät osanneet katkoa laatuja erilleen, kuitumetsään keskitalvellakin.
    60 dm pitkä sahe kannattaa katkaista keskeltä, jos tyvipäästä tulee US-laatua ja latvaosa veisi koko saheen sekstaan.
    Metsähallituksen ammattitaitoiset konekuskit ovat kyllä tehneet laatukatkontaa – Siksi Metsähallituksen sahatukit ovatkin huomattavasti kalliimpia kuin yhtiöiden hakkaamat.
    Tukin katkonnassa ammattitaito punnitaan.

    Apli

    Pikkusen olen erimieltä tosta metsähallituksen puun lähinnä tukkien paremmuudesta… Vuosia seurannut metsähallituksen touhuja suht läheltä koska omatkin maat sijaiseen paikka paikoin heidän naapurinaan.. Tukkia kyllä tekevät niin kuin muutkin, mutta katkonta välillä sanotaanko mielenkiintoista, järkyttävät kuitukasat riippuu tietysti leimikosta. Muutenkin heidän touhunsa riipaisee välillä vanhan metsämiehen sydäntä, hakkaavat aukoiksi todella usein myös nuoria parhaassa kasvuiässä olevia metsiään, joskus kysynyt että mitä järkeä on? Vastaus ollut että kun koneet lähellä niin aukoksi menee..

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 178)