Keskustelut Puukauppa Tukkien latvaläpimitta18 senttiin

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 178)
  • tamperelainen

    Metsäteollisuus pyrkii turvaamaan kuitupuun riittävyyden.Enpä usko että kuitupuun hinta nousisi,kyllä teollisuus pyrkii voittojen maksimoimiseen.Tilanteen pelastaisi,jos pikkutukille löytyisi riittävästi ostajia sahoista,silloin järeämmän tukin hinta nousisi yli nykyisen hintatason
    Kilpailuviraston pitäisi harkita jälleen metsäyhtiöiden tutkimista.Avoimet markkinat – onkohan metsäyhtiöissä koskaan kuultu tälläisesta sivistyneiden länsimaiden käytänteistä ??

    Puuhastelija

    Ajattelin, että hinnat voisivat nousta siksi, että keskitilavuudet nousisivat sekä tukissa, että kuidussa. Eli normiharvennuksessa ja aukolla tulot tippuu, mutta keskikuutiohinnat nousee. Enskassa muutokset on pienempiä.
    Mutta kysymys kuuluu, että kuka tekisi kauppoja kolmen suuren kanssa ellei muutkin ostajat olisi samassa juonessa?! Eli asia lienee jo sovittu?

    Tolopainen

    Tässä tuli metsäteollisuuden vastaus, kun kuitupuun tarve kasvaa, osa tukkipuusta siirretään kuiduksi, että markkinoille ei tule lisää kysyntää, joka johtaisi hinnan nousuun. Kaikkien raaka-aineiden hinnat ovat romahtaneet viimeisen vuoden aikana ja niin on käymässä myös puun hinnalle. Kiinan kysyntä hiipuu, kohta se heijastuu myös sellun kysyntään. Taitaa hiipua biotuotetehtaiden suunnittelubuumi ja alkaa sellutehtaiden seisakit.
    Metsänomistaja on metsäteollisuuden halvan raaka-aineen tuottaja, eikä pääse tuosta roolista koskaan, aina löytyy sellaisia, jotka myyvät puuta mihin hintaan tahansa.

    jonkulainen

    Mikähän lienee Salot saanut kirjoittelemaan läpimitan nostosta? Olisko taustalla huoli sahojen karkkoamisesta metsäteollisuuden etujärjestön suojista omille teilleen vai pelkästään kuidun ylitarjonnan varmistaminen jatkossakin. Kolme iloista ei taida uskalaa puhua asiasta omissa nimissään. Pelkäävät sopimusasiakkaittensa reaktiota. Minä en usko, että homma tulee onnistumaan, kun läpimitan nostosta ei voi sopia, vaan se on markkinoiden asia. Toisaalta tästä voi kehkeytyä mielenkiintoinen tilanne mhy kentän kannalta. Metsänhoitoyhdistykset voivat käyttää asiantuntemustaan katkonnan vaikutuksesta markkinoidessaan omaa edunvalvontaansa ja varoitellessan tukin joutumista sellukattilaan.

    Timppa

    Keväällä sain yhdeltä konsernilta tarjouksen, jossa mäntytukeilla oli kolme hintaa. Perushinta oli 18 cm:n tukista. 14-18 cm:n tukista oltaisiin saatu 15 euroa/m3 vähemmän ja yli 22 cm:n laatutyvestä vastaavasti 15 euroa/m3 enemmän. Sen kisan voitti kylläkin saha, joka otti pylväitä 13,5 cm:iin ja maksoi niistä reilusti yli tukin hinnan. Leimikossa oli aika runsaasti pieniläpimittaista puuta, joista sai kuitenkin pylväitä.

    Onko tämä sitten tulevaisuuden kuva?

    metsänvartija

    Tukistahan se tili tehdään, huono juttu jos toteutuu.

    Harmi kun puuta ei jalosteta pienessä mittakaavassa, vallitseva ympäristö veroineen, sosiaalikustannuksineen ym. on liian kielteinen.

    Korjuupuolella ei mene hyvin, metsänhoito rästejä ei tehdä ja nyt puustakin saatava tili heikkenee. Verottajakin vie paljon.

    Bioteollisuus kärsii jne.

    Ei nouse talous tällä systeemillä.

    Visakallo

    Jonkulainen osui juuri asian ytimeen.
    On nykyisissä oloissa päivänselvää, ettei uusista tukin mitoista voi yhtiöt keskenään sopia, koska sehän olisi selvä kartelli.
    Kaikkein uskollisimmat ja vahvimmin sidotut sopimusasiakkaat joutuisivat kyllä uudet mitat nielemään, mutta vapaiden metsänomistajien puille löytyisi entistä paremmin ostajia, eikä uusista mitoista tarvitsisi edes keskustella.
    On päivänselvää, ettei kuitupuun hinta nouse missään oloissa niin paljon, että se kompensoisi tuhannen motin kaupan 8000-9000 euron hintahäviötä jos läpimitta olisi 18 cm. Samaan pakettiin esitetiin kaiken lisäksi vielä mittausta kuoren alta!

    Pete

    Markkinoillahan tämä asia määräytyy. Saattaapi käydä niinkin, että nimenomaan sopimusasiakkailla läpimittaa ei nosteta, ei ainakaan ensimmäisenä. Toimitustukki on puolestaan se artikkeli johon paine eniten kerääntyy. Sen osalta saha ei joudu kohtaamaan metsänomistajaa.

    Olen varma, että muutoksia tulee ihan markkinatalouden pelisäännöilläkin. Nyt korostuu entisestään järeytymisen ja sen vauhdissa pitämisen merkitys. Kaikki lähtee taimikonhoidosta ja taimikonharvennuksesta. Energiaharvennukseen päästettyjen kuvioiden osalta peli on menetetty. Kuidun hinnannousuun yleisellä tasolla en usko, mutta kertymiltään ja keskijäreydeltään hyvät ainespuuensiharvennukset menee paremmin kaupaksi ja voi hintakin niissä hieman nousta varsinkin jos korjuuolot ovat kunnossa.

    A.Jalkanen

    Pessimismi pois! Siinä vaiheessa kun liukosellu ja muut uudet biotuotteet ovat kilpailukykyinen vaihtoehto, siis korvaavat esimerkiksi puuvillan, tulee pitkäkuituisen havukuitupuun hinta ehkäpä vahvistumaan. Tuolle uudelle puukuidulle pitäisi keksiä jokin naseva nimi.

    Järeän puutavaran maksupolitiikka näyttää olevan murroksessa. Edunvalvojat ovat toivottavasti hereillä. Runkohinnoittelun sovellukset ja laadun huomioiminen yleistyvät. Puusta maksaminen ehkä erkanee katkonnasta.

    Metsuri motokuski

    Onhan tuo kahden – kolmen sentin korotus kieltämättä aika suuri. Käytännössä ei niinkään. Jo nyt käy niin että jos tukkia joudutaan lyhentämään paljon laadun vuoksi niin tuohon nykyiseen minimittaan ei päästä. Silloin jos leimikko on erinomainen ja katkontamitat ovat vapaasti käytettävissä niin noihin minimimittoihin voidaan päästä. Siinä tapauksessa korotuksella on melkoinen haittavaikutus.

    Uskon että nykyisissä hoitometsissä tuo korotuksen seurannaisvaikutus ei ole niin merkittävä kun olettaa sopii.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 178)