Keskustelut Puukauppa Tukkien latvaläpimitta18 senttiin

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 178)
  • jees h-valta

    On aika helppo arvata että perässä ”hiihtäjiä” piisaa. Ei ole kovin pitkä siirtymäaika näissä ”savotoissa”.

    Timppa

    Kun UPM esitteli uutta pääkonttoriaan ja tietysti firman toimintaa, niin kysyin sahapuolen roolista, kun esittelijä ei siitä maininnut. Sain kyllä niin epämääräisen vastauksen, etten siitä ymmärtänyt mitään.

    Tänään Hesarissa oli pitkä juttu UPM näkymistä. Laajentavat mm. Otepään vaneritehdasta. Sahauksesta en taaskaan löytänyt sanan sanaa.

    Siltä vaikuttaa, että UPM ei ainakaan erityisemmin halua lisätä sahausta, ehkäpä mieluummin vähentää, joten heille olisi sitä parempi mitä enemmän puusta menee kuiduksi.

    Itse kyllä uskon, että tukille tulee kaksi hintaa. Siis yli 18 ja 13-18. Systeemi parantaa yksityisen sahateollisuuden kilpailukykyä ja ehkä lisää sahaustakin, mistä sitten välillisesti saattaisi väliaikaisesti olla jotain hyötyäkin. Tietysti metsänmyyjien tulot heikkenevät. Etenkin huonosti kasvavilla alueilla uudistuskustannusten osuus kasvaa voimakkaasti, mikä vähentää kiinnostusta metsänhoitoon ja sitä kautta tulevaisuuden puuhuoltoon. Kyllä metsäteollisuuden intressikin pitäisi olla siitä huolehtiminen, että metsiä hoidetaan kunnolla. Ja siihen auttaa ensisijaisesti kunnon hinnat.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Oma näkemykseni samainen,mitä nm.Timppa edellä päättelee.Kuusen 20 cm läpimitta kyllä yläkantin nosto,18 cm uskoakseni yleisemmin läpimittavaatimuksena tulevaisuutta.Tosiasia sahurin näkökulmasta on,että ei rillikkatukeista saanto hääppöinen ole sahatavaran osalta.Taitaa purut ,kuoret ja selluhake antaa sahurille sen toisen puolen tilistä,

    Metsuri motokuski

    Tuohan on normaalia liiketoimintaa. Jos tukkia saadaan tarpeeksi uusilla mitoilla niin ilman muuta yritys sen ottaa käyttöön. Mutta jos raaka-aineen saanti lopahtaa niin hyvin äkkiä palataan niihin mittoihin että puuta saadaan jalostettavaksi.

    Ongelma tässä on metsänomistajien tietämättömyys. Mekin muutamme katkontamittoja ja minimipaksuuksia miten sattuu tehtaiden ilmoitusten mukaan. Yksikään metsänomistaja ei ole ainakaan kahteen- kolmeen vuoteen kyseenalaistanut toimintaa.
    En tiedä sitten minkälaisia sopimuksia myynnistä on tehty mutta aika ihmeelliseltä se välillä tuntuu

    Ihan varmaa on että tällä palstalla toimivat metsänomistajat kyllä tiedostavat ongelman mutta mehän olemme vain pieni vähemmistö jolla ei ole juurikaan merkitystä puuraaka-aineen toimituksissa.

    pihkatappi pihkatappi

    Hyvähän se on jos nyt ostovaiheessa jo ilmoittavat että tukin minimi läpimitta on 18 tai 20 cm. Kun se on tahtonut olla käytännössä usein 18 cm, vaikka kauppaa on tehty 15 cm:n läpimittaisista. Olen kyllä tullut siihen lopputulemaan, että näissä katkonta asioissa on eri paikkakunnilla ja ostajittain hyvin erilaisia käytäntöjä. Ja varmaan leimikkokohtaisesti vielä saman ostajankin toimesta tulee vaihtelua, varsinkin jos siellä viitsii olla valvomassa.

    metsänvartija

    Ei hyvältä näytä metsäpuolella. €uromääräinen tulos heikkenee ja puun hinta on mikä on.

    Sen sijaan metsätilojen hinnat nousee hyvin, ehkä siltä puolelta tulosta. Jos on ”jalostanut” tilan huippu kuntoon saa työlleen tuloa.

    Alhainen korko pitää metsätilojen kysynnän hyvänä.

    jees h-valta

    Puuntakunen tuolla edellisellä sivulla maalaili sellun hinnan laskua nykyhuipustaan. Nyt Metsä-Group kuitenkin ilmoitteli ennätyksellisestä tuloksestaan ja samalla totesi sellun hinnan vakiintuneen ja mitään merkkejä muutoksesta ei näy. Kyllä se tukin kohtalokin alkaa kohta olla että suurin osa rungosta lyödään selluhihnan päähän lähteviin.

    jonkulainen

    Kuhmo Oy näyttää olevan metsäteollisuus ry:n jäsen. Mielenkiintoista seurata onko tämän ketjun aloittajan kuvaama Salon kirjoitus Kalevassa nyt sen merkki, että kartellia puiden läpimitoista rakennetaan. Kuka nostaa seuraavaksi? Minusta tämä läpimitta pelleily sataa suoraan metsänhoitoyhdistysten laariin. Kukapa keskiverto metsänomistaja uskaltaa läpimittahässäköinnin jälkeen myydä puitaan ilman asiantuntijaa?

    tervas tervas

    Kuhmo yhtiöllä oli tämä kauppatapa käytössä jo yli kymmenen vuotta sitten, silloin hinta jousti ylöspäin järeän tukin 18+ kohdalla. Normaalista 15+ sai suurin piirtein tilastojen normihinnan. Uutta nyt on vain se että hinta joustaa alas.

    Kuhmo Oy:llä on turvallista tätä lähteä kokeilemaan, koska vain joka viides tukki tulee suoraan yksityisistä metsistä. Loput 80% raaka-aineesta huolehtii metsähallitus ja muut yhtiöt. Uusien omistajien aikana sahan ostopuoli on muutenkin mennyt koko ajan huonompaan suuntaan yksityisiä metsänomistajia kohtaan. Tulos on kyllä vastaavasti parantunut, ilmeisesti metsähallituskin on tukkien hinnoittelussa puun ja kuoren välissä.

    jees h-valta

    Jonkulainen, taitaa se MHY/MTK olla pukki kaalimaan vartijana.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 178)