Nuo on kuule Anneli perusasioita. Jos joskus puuta on myynyt tai työskennellyt metsäalalla niin tuollaista kysymystä ei pitäisi enää esittää. Pitääkö olla huolissaan ?
Vaihtoehtoisesti voisi ihan vaan vastata kysymykseen. Esitin mallin vuonna 2007 ja vasta 16 vuotta myöhemmin keksitään että mittaus ei ole mahdollinen!
Anneli. Kysymyksesi: Eikö hakkuukone osaa määrittää kohtaa jossa tukkiosa ja kuituosa loppuvat?
Minkähän takia siihen koneen katkontamatriisiin laitetaan kunkin tavaralajin minimimitat ? Eiköhän ennen vuotta 2007 osattu jo antaa koneelle jokaisen tavaralijn mitat. Jos tuo kysymys on ihan niin kuin ymmärrän niin ole todella huolissani suomen korkeakoulujen opetuksen tasosta.
No, mehtäukko vastaa nyt, kun en silloin ollut pramilla: Koko motomittauksen historian ajan pölkky on kuutioitunut /yksilöitynyt silloin kun saha surahtaa toisen kerran. Mittalaitteella on apti, eikä kone anna milliäkään anteeksi. Kun tukin minimipaksuus loppuu eikä lyhyempiä mittoja ole käytettävissä, kuitupölkkyyn on tyytyminen.
Runkopankin tiedoston perusteella kone ei edes syötä ”tukkia”, kun se tietää lopputuleman.
Vastailette nyt ehkä eri kysymykseen kuin minkä esitin. Kysyin: mikä mittaus on mahdoton? Vaikuttaa siltä, että sotkette keskenään pölkytyksen ja runkokäyrän mittauksen. Selittäkää, miksi moto ei saa mitattua rungon koko tukkiosuutta ja kuituosuutta riippumatta katkonnasta; onhan sillä tietokoneella tiedossa läpimitat koko rungon mitalta.
Saahan sen tietenkin. Jos laitetaan tukin pituudeksi vaikka 20 m ja minimilatvaksi vaikka 16 cm niin sehän mittaa sen 0 – 20 m välille koko tukkiosuuden. Mutta mitä sellaisella mitalla tekee kun sitä ei voi käyttää mihinkään ? Mitä ostaja tekee sellaisella kaupalla jossa on pelkkiä tukkiosuuksia tai kuituosuuksia ? Ymmärrät varmaan että tukkiosuutta tai kuituosuutta ei voi mitata ennen kuin mittalaite kulkee puun runkoa myöten. Ostajan kannalta on tietenkin tärkeää että tukkiosuus on tarkkaan otettu ja se on katkottu sellasiin pituisiin että jatkojalostuksessa ne voidaan tarkkaan käyttää.
Ette ehkä vieläkään hoksaa mallini perusideaa: siinä maksut eivät riipu katkonnasta, vaan myyjän saama maksu tulee kussakin rungossa olevasta laadun täyttävästä tukin ja kuidun kokonaismäärästä. Ostaja saa katkoa rungon siten kuin huvittaa, samalla lailla kuin runkohintakaupassa. Mallini ainut ero runkohintakauppaan on että minä käytän todellisia tukin ja kuidun osuuksia enkä arvioituja. Maksatuksen pohjaksi nämä pitää tietenkin mitata, mutta te väitätte että niitä ei voida mitata. Sillä sinänsä mitään väliä ole: tämä malli ei tule koskaan käyttöön, kun metsäala on liian kaavoihinsa kangistunut.
On hoksattu. Ehdotettu tukin jokin ”vapaa mitta” ei taida kelvata kellekään ostajalle, jos/kun siitä ei tule muuta kuin kuluja? Kun nytkin on vain määrämitat joissa katkonta-ikkuna ykkössentit, voi kuvitella uutuuden menestystä…
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään