Kyllä kauppakirjassa seisoo se, mikä on rajoitettua ja minkä verran. Apti on sen mukainen, eikä kone anna automaatilla tehdä ylimääräistä. Ohitukset ovat kuskin päähänpistoja.
Ostihan Kuusankoski aikoinaan tukkipuuta -70 luvulla kuitupuuksi tukinhinnalla. Katkonta poikkesi normaalista. katkonta oli meterin jaolla. Eivätkä ostajat sitä millään tavalla peitelleet että menee kuiduttamiseen, kehuivat että näissä on niin hyvänkokoisia kuituja että se kannattaa ja innolla isännät möi metsurit hakkas jne…. En ymmärä tätä juttua tukkipuun energia tai sellukäytöstä. Tai ymmärrän kyllä.
Viime viikolla kävin tutun hakkuuta katsomassa hänen kanssaan, hienoa männikköä 3 harvennus yhteensä 13.8ha ostaja yksi kolmesta suuresta, tukkiakin tulee reilusti, puiden osoite sellutehdas, myös tukkien. Toki myyjä saa pikkutukeista niiden hinnan samoin ns isoista tukeista.
Ainahan jonkin verran ohjataan myös tukkia selluun varsinkin silloin jos kuljetusmatkat ovat pitkät tai sitten tukeissa on tapahtunut sinistymistä. Jotenkin tuntuu siltä että nykyään aina herkemmin yhtiöt vievät pieniä eriä tukkia selluun. Liekö vain tuntuu siltä ?
Se on sellaista, kun ei haluta nostaa kuitupuun hintaa edes kympillä. Sellutehtaan pysäyttäminen maksaa niin paljo enemmän kuin sahan sammutus, että pahimmillaan pannaan selluksi kaikki mikä saadaan.
Kuitupuun isoja käyttäjiä maassamme kolmekappaletta ja ne samat ajavat ”sellutukkia” myllyihinsä. Suomessa puukauppa käy tukin voimalla, joten sahasuhdanteen ollessa alamaissa, homma heidän kannaltaan on järkeen käypää. On sitten toinen asia, että laadukas tukki selluksi keitellään, eikä jatkojalosteta.
Olen aina sanonut että vaikka läjät tien varressa polttaisivat. Minua ei tuollaiset jatkokuviot juurikaan kiinnosta. Turhasta tehtyä kohinaa. Ja onhan tuo kuitu parhaimmillaan liki kympin jo noussutkin. Mistä ajasta alkaa sitten vertailun nykyiseen, siitähän tuo kiinni.
Kun poliitikot tekevät jotain päätöksiä, he eivät itse yleensä ole toteuttamassa niitä käytännön toimenpiteitä joihin päätökset ovat johtaneet. Vastuu päätöksistä tulee korkeintaan hyvin etäisesti eteen vain neljän vuoden välein toimitettavissa vaaleissa. Nyt revitään sitten otsikoita jostain tukkien katoamisesta, kun ei enää muka muistettu mitä on energia-asioissa päätetty. Jos on päätetty luopua kivihiilen ja turpeen poltosta, niin eiköhän se silloin jossain näy, kun samaan aikaan taukosi puun ja hakkeen tuonti Venäjältä. Voi hyvin tässäkin asiassa sanoa, ettei oikea käsi tiedä mitä vasen käsi on tehnyt.
Sananmuunnoksena otsikosta voi vielä tulla alalle lentävä lause!
Markkinat hinnoittelevat tietysti puunkin jotenkin. Hirvittävän hankalalta vääntelyltä tuntuu tämä jako tukkiin ja kuituun sekä mahdollisesti energiapuuhun. Nimenomaan katkonnan kautta. Hinta putoaa keskimäärin noin 30 prosenttiin, kun halkaisija alittaa 16 tai 15 cm. Nykyisillä välineillä jatkuvampi hinnoittelu olisi täysin mahdollista.
Metsänomistajaa se ei nyt hirveästi kiinnosta meneekö tukkina myyty puu sahaukseen vai selluun, mutta tämänkin otsikon alle hämärtyy se huomattavasti suurempi asia, että katoaako tukkia jo mittauksessa ja katkonnassa selluun.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.