Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Tolopainen Tolopainen

    Ei metsänomistajia kovin paljon hyödytä tuollaiset hankkeet joita suurpääoma suunnittelee Suomeen. Kiinalaiset haluavat tuotot investoinneista itselleen. Miksi japsien teehuone piti ottaa mukaan Äänekosken hankkeeseen vaikka Metsäliitolla on liikaa omia pääomia. Kyllä on helppo löytää Suomesta miljardi rahaa uuteen sellutehtaaseen ei tarvitse siirtomaaksi alkaa. Vasemmisto on tehnyt omistamisen suomalaisille kannattamattomaksi korkealla verotuksella. Ja kehtaavat uhata vielä lisäveroilla yrittäjiä.

    harrastelija harrastelija

    Japanilainen teehuone (Itochu) on MG:n yhteistyökumppani. Tarkoituksena on lisätä puutuotteiden menekkiä kauloidässä. Turhaan sitä sellua ja muitakin tuotteita painaa tulemaan, ellei ole tuotteelle markkinoita!

    harrastelija harrastelija

    Sahojen ja mo:ien yhteistyö sujuu siihen saakka, kun lankut ja laudat ovat kuivattu. Sitten tulisi alkaa sahan ja puuteollisuuden yhteistyö – eli bulkkilankut tulisi jalostaa kotimaassa mahdollisimman pitkälle. Suomalainen huonekaluteollisuus on minun mielestäni näivettynyt. Syynä lienee valmistuksen kalleus – investoinnit, työn hinta, markkinat…

    Kotimaassa taloteollisuus ja viiluttaminen – CLT, LVL, vaneri – näyttävät nostavan päätä, mutta pelkästään kotimarkkinat ovat liian pienet. Pitkälle jalostettujen tuotteiden myyminen vaikkapa Japanilaisen teehuoneen avulla on hyvä. Äänekosken ja Pärnyn välinen viilutusyhteistyö on myös lähtenyt käyntiin.

    Rane2

    Itochi oli ilmeisesti mieluisampi yhteistyökumppani kuin UPM.

    https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001825955.html

    mehtäukko

    Niin. Kyllä kait koko tämä metsätalous /yrittäjyys/ teollisuusala tarvitsevat toisiaan alusta loppuun. Tietenkin niin, että jokainen saisi kyntää sarkaansa arvotetusti ja työrauhan vallitessa.

    Tähän kuvioon eivät sovi nykyisen kaltaiset luontojärjestöt. Loiset , jotka eivät itsekään tiedä mitä vasen käsi on aina tekemässä. Heidän syöttömänsä tietotaito on kaikkien muidenkin osallisten tiedossa, mutta toteutus tapahtuu inhimillisemmin. Ja sen on yleisölle riitettävä.

    Tolopainen Tolopainen

    Teehuoneen ottaminen mukaan omistajaksi Äänekosken tehtaaseen näyttääkin olleen oikein emämunaus. Myytiin liian halvalla ja lisäksi tulee maksettavaksi 67milj korvaukset UPM:lle. Kyllä Pesos Jussia nyt naarattaa. Sopimusrikkomuksesta tuli ilmaista rahaa. Jordan olisi ansainnut potkut noista toimistaan.

    Jovain Jovain

    Tuskin kuitenkaan luontojärjestöillä on tekemistä metsätalouden kannattavuuden kanssa. Se, jolla on merkitystä ovat vasemmisto sossut, työtä toimeentuloa hyvinvointia. Mistäpä sitä muualta mitataan kuin alkutuotannosta. Maataloudesta ei ole enää mitattavissa, mutta puujalasta ja jopa siinä määrin, että työn käsite on ymmärretty väärin. On esim. Jeessin torpparit, jotka pitävät huolen työluvista, jäljellä on sentään nimen allekirjoitusoikeus. Siihen kollektiivi ei ole pystynyt.

    Puuki

    ” Sellufirmojen sahat on tuloksessa sellun kanssa samassa ja sahauksen tavoite on kuitupuun saannin turvaaminen ja sellun tuloksen peittäminen. Vai onko joku löytänyt jostain sellufirman pelkän selluntuotannon tunnuslukuja. ”

    Kyllä firmoilla saha-ja puutuotteet on nykyään erillään sellunkeiton-ja sen sivutuotteiden yksiköistä. Biojalosteetkin voi olla ja usein onkin erillään selluntekoyksikön tuotanto- ja kannattavuusluvuista.

    Sellun hinta on noussut ja on jo 1230 $ / tonni. Kuitupuun kantohinta on n. 6-8 %:a  sellutonnin hinnasta . Siihen lisäksi sivutuotteiden hinta.

    Omakustannushinta istutetuille taimille kantohintana olisi nykyhinnoilla 3 %:n korolla n. 25 €/ k-m³ ensiharvennuspuuta 30 vuoden kasvatusajalla.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Puuki laskelmasta. Tuo hinta olisi jo reilumpi kuitupuun kasvatuksesta: joku korko olisi investoinnille saatava.

    Jovain: ”Tuskin kuitenkaan luontojärjestöillä on tekemistä metsätalouden kannattavuuden kanssa.” Päin vastoin! Puun pystykauppa ja ammattimainen puunkorjuu on tehokkaan puulogistiikan kivijalka. Mitä luontojärjestöihin tulee, avohakkuiden kieltäminen (jota järjestöt siis ajavat, poislukien WWF) olisi vielä kovempi isku puuhuollolle kuin noiden edellisten rajoittaminen. Olipa vähän mahtipontisesti sanottu, mutta ymmärrätte pointin.

    Tässä puhutaan nyt vakavista asioista, Suomen kansantalouden kestävyydestä. Nordean ekonomisti Ari Kangasharju arvioi juuri, että mikäli hyvinvointivaltio halutaan säilyttää, talouskasvu on välttämätöntä. Näin ne vasemmiston ja oikeiston etu ja tavoitteet kuitenkin lopulta käyvät yhteneväisiksi! Toimiva talous hyödyttää kaikkia kansalaisia ja sen rattaisiin ei kapuloita pitäisi liikaa heittää.

    harrastelija harrastelija

    Puuki: ” Sellun hinta on noussut ja on jo 1230 $ / tonni. Kuitupuun kantohinta on n. 6-8 %:a  sellutonnin hinnasta . Siihen lisäksi sivutuotteiden hinta.”

    Ei kait se enskan kuidun kantohinta ole kuin 1 %:n luokkaa?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 301)