Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • harrastelija

    Joku tuolla jeesusteli sitä, että koivutukkikin menee kuiduksi?

    Kainuussa koivutukkia ei juuri tule myyntiin asti. Klapitarpeiksi myin ylisuuria 3-metrisiä koivutukkeja hintaan 63+ €/m3. Itse tehtynä klapeiksi hinnaksi tulee tukilla 100+ €/m3. Vaatiihin se tietysti vähän kuntoliikuntaa.

    Tuosta omistussuhteesta, niin en kyllä omi enää niitä klapeja, jotka olen kipannut asiakkaan pihalle ja saanut setelit kouraan 🙂

    Jovain

    Tuskin kuitenkaan puun omistussuhteista on epäselvää, vaan paremminkin kysymys on mielikuvista. Siitäkin, että puulla ei ole hintaa, on vain jalostusarvonsa. Siitähän tässä on kysymys ja metsänomistajan mieltymyksestä hallinnoida lopputulemaa (raatoa) kantohintaa. Sen jälkeen, kun kantohinnasta suhteellisen vapaasti on vähennetty jalosteiden kustannukset.

    Metsänomistajien pitäisi ryhdistäytyä, tiivistää yhteistoimintaa ja alkaa tuottamaan jalosteita. Nehän tällä hetkellä logistiikka lajittelee, tuottaa ja käyttää jalostushyödyn, joka voi olla jopa sen kymmenkertainen.  Tähän ei yksittäinen toimija pysty vastaamaan, vaikka parhaimmillaan saakin pidettyä kaiken jalostushyödyn itsellään.

    Ei kai kukaan voi väittää, etteikö metsänomistajan puilla ja rahoilla käydä’ kauppaa. Eli toimitaan toisin, mitä kauppakirjalla on sovittu ja että sen vaihtoehtona puiden vaihtamista on pidetty hyväksyttävänä.

    Jätkä

    Piunemmässä mittakaavassa Suomessakin on sahatavaran välittäjiä, jotka ostavat esim sirkkelisahureilta tai pieniltä kehäsahureilta sahatavarat periaatteella ”sahatuottoinen”.

    Siinä kaikki sahalta tullut mitta- ja laatuvaatimukset täyttävä sahatavara tulee samalle ostajalle könttähinnalla.

    Ostaja suorittaa lajittelun mitan ja laadun mukaan, kuivattaa tarvittaessa ja osan mitallistaa ja osan höylää.

    Käytännössä tuo Jobbari tekee tilin – hän saattaa myydä myös vientiin, jos toiminta on riittävän suurta.

     

    Menninkäinen

    Paitsi että ne puut ei ole enään metsänomistajan puita siinä vaiheessa. Jos se ahistaa että joku jalostaa tai myy eteenpäin sinun entistä omaisuutta, silloin pitää itse hoitaa jalostus eteenpäin eikä valittaa kun joku muu tekee sen. Tai sitten jättää katkerana ja kateellisena tavara myymättä. Kukaan ei estä mitään noista vaihtoehdoista.

    Jovain

    Niinköhän oli väitetty, että valmis sahatavara on vielä metsänomistajan puilla käytävää kauppaa. Tottahan metsänomistajan puilla käydään kauppaa myöhemmin jalostusketjussa, mutta että sitä käydään jo metsässä puutteellisin sopimuksin.

    Tuskin on mitään asiaa ainakaan meittin metsään tulla ”jalostamaan”, jos toimitaan toisin ja mistä on sovittu.

    Jätkä

    Ensimmäinen jalostusvaihe kaupanteon jälkeen on puiden katkonta ja kyllä se tehdään metsässä. yleensä vielä niiden puiden entisen omistajan metsässä.

    pihkatappi

    Eniten minua ärsyttää se, että minun huippulaadukkaista männyistä osa menee täysin kertakäyttötuotteeksi, kun kiinalaiset opettelevat perseen pyyhintää. On sertifikaatit ja kaikki kunnossa ja puunostajan edustama firma toimii kuitenkin näin vastuuttomasti.

    harrastelija

    Tuohan ”Pihkatapin” (onko muuten sama kuin sanotaan karhulla olevan talvipesässä?) pelko on täysin aiheellinen! Vielä pahempi on, kun olet elämäntehtävänä haalinut sitä kuitupuuta taimesta saakka moton leukoihin asti ja sitten se jalostetaan rullaksi. Riippuu vielä, että kumpaa puolta sillä elämän työn jalosteella pyyhkitään? Varsinkin, jos pyyhkäistään etupuolta, niin silloin voi vaan todeta, että elämä on mennyt päin **** ua!

    Jovain

    Ei välttämättä mene kertakäyttötuotteiksi….

    Tottahan katkonta toteutuu metsässä erikoistuotteille siinä kuin bulkillekin. Toinen asia on erikoistuotteiden toimitusosoitteet ja tuotteilla käytävä kauppa. Toiminnassa mukana olevat ja toimintaan liittyvä harmaa talous.

    Tutkimus on osoittanut korjuun isännättömälle rahalle, johon myös tämä metsänomistajan puilla käytävä kauppa voidaan rinnastaa, antaa nettotuloksena kuuden euron lisähinnan markkinapuulle. Kiinnostavaa on, kuinka suuren lisäarvon  metsänomistajan puilla käytävä kauppa voisi  antaa. Se ei ole vähäinen. Sitä on syytä tutkimuksen tai muulla tavoin selvittää.

    pihkatappi

    Aikoinaan tuli pystykarsittua noita valioyksilöitä (mäntyjä) ja sinnehän se pihkatappi myös jää puun sisään. Juttujeni tasosta tietysti tulee mielleyhtymä tuohon persereikään syntyvään pihkatappiin. Jovainin jutusta tulee mielleyhtymä vanhaan gramofooniin, jossa sama single pyörii, kun vain joku kammesta vääntää. Sama kai se on kaikessa alkutuotannossa, huumeviljelmät mukaanlukien, että välikädet nettoaa ja viljelijä saa muruset.

    Olisi muutoin hyvät mahdollisuudet säiden puolesta korjata rämeitten ensiharvennuksia. Siinä saataisiin samalla kuitupuun kesäisten harvennusten tilastohintaa hieman alennettua. Tai jos on joutilaita koneita kylillä niin onnistuuhan se hankintanakin, tosin isännätön raha aiheuttaa silloin mieliharmia. Rämeillä kuitenkin harvoin telat kipinöi tai teräketjut osu kiviin.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 301)