Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Visakallo

    Jovain: ”Varsinkaan, jos toimintaan sisältyy metsänomistajan puilla käytävä kauppa, niin kuin on tapana. Metsänomistajat saavat bulkkinsa ja metsäosastot ja tiimit erikoistuotteensa, sen jälkeen kun puukauppa on tehty.”

    Jopas nyt jotakin. Puut ovatkin Jovainin mielestä edelleen metsänomistajien puita, vaikka niistä on kaupat jo tehty!

    Aika hankalaksi menisi elämä, jos tuommoinen ajattelu tulisi muillekin aloille. ”Sinulle myymäni metsäpalsta/maatila/vilja/maito/liha/sora/traktori/auto/asunto/mökki/ ei olekaan sinun vaan minun!”

    Jätkä

    Puut kuuluvat kiinteistöön niin kauan, kuin ne ovat kannossa kiinni. Sen jälkeen ne ovat irtaimistoa, jonka Mo voi myydä noin vain ja kauppakirjaan / metsänhakkuusopimukseen merkityssä vaiheessa tuon omaisuuden omistusoikeus siirtyy ostajalle. Yleensä viimeistään silloin, ku ne on maksettu kokonaan.

    Korpituvan Taneli

    Se sellun hinta tahtoo joskus yllättää ennustajansa. Kun historiaa katsotaan niin melkoinen alppivuoristo on niillä käyrillä piirretty.

    Tämän hetken näkymät ovat kohtuulliset teollisuuden ostot ovat ennätyslukemissa. Mitään hyvää hintarintamalla ei tapahdu ennenkun puukaupan määrät kasvavat reilusti.

    70 ja vielä 80 luvullakin hyvälaatuinen kuusentukki oli ihan tavanomainen näky sellutehtaan puun vastaanotossa. Silloin siihen oli syynä kuusitukin historiallisen alhaiset hinnat. Nyt saattaa tukki ruveta vuotamaan sellupuolelle pienemmästä päästä ja tietenkin myös heikkolaatuisimmasta päästä. Se tapahtuu nyt sitten myös männyllä, jos tapahtuu.

    Eli parempien hintojen odottelijoilla saattaa olla edessä karvas totuus. Hinnat kyllä nousseet, tavaraa siirtynyt sen verran kuituun päin että tulos on pakkasella.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Apli

    Totta.. Tukin vuoto sellun puolelle on nyt riskinä varsinkin koivulla ja myös männyllä vähemmän kuusella. Halua läpimitan nostoon varmasti on..

    kuusessa ollaan

    Tukkia menee jo kuituun, siis ihan tukin hinnalla. Ehkäpä nyt alkaa metsäteollisuus kiinnostua runkohinnoittelusta. Saattaisi tarjota huomattavasti paremman hinnan myös järeän, heikkolaatuisen puuston kuvioille.

    Ensiharvennusten ja joidenkin kakkosharvennusten korjuussa tullaan taatusti siirtymään puhtaisiin kuituhakkuisiin, pelkästään tehokkaamman korjuun ja jatkokuljetuksen tehostumisen myötä.

     

    Koskahan aletaan kuidun lisäämiseksi laskemaan minimilatvaläpimittaa, kyllähän aikoinaan havut otettiin 5 senttiin asti?

    Korpituvan Taneli

    Empä usko että kuidun latvaläpimittaa juurikaan lasketaan. Ohut puu katkeilee kuorimarummussa ja pätkistä tahtoo tulla hakussa päreitä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Apli

    Pari kauppaa jossa kuusikuitu 5cm joskus oli, eipä siitä varmaan homma paljoa parane. Jotain täkyjä tuntuu olevan nyt puukauppaan tarjolla, vähän autokaupan tapaan..

    oksapuu

    Pessimisti ei pety …

    Jos on rahantarvetta niin myykäähän puuta, hinnat on kohillaan. Ostomiehen mukaan puukauppa on ylikuumennut 🙂

    Jovain

    Onhan siellä jotain luvassa metsänomistajallekin, mutta eiköhän ne markkinat ole ihan muussa toiminnassa. Metsänomistajan saamatta jäämässä arvonnousussa. Olikohan tehty tutkimusta, mikä voisi olla metsänomistajien osuus ja minkälainen raha liikkuu metsänomistajan puilla käytävässä kaupassa. Korjuun isännätön raha oli miljardi luokkaa. Paljonko metsänomistajan puilla käytävä kauppa voisi olla. Ei ole julkista rahaa sekään.

    Kuitupuunkasvattaja

    Kun suomalainen saha möi U/S-laadun sahatavaraa Englantiin, niin ylivoimaisesti parhaimman tilin teki maahantuoja, joka lajitteli U/S-laadusta neljä eri laatua. Fiksu saha oppi asiasta ja löysi uusia asiakkaita ja teki myöhemmin parempaa tulosta. Englannissakin käydään kauppaa suomalaisella sahatavaralla ja sikäläiset kauppiaat nettoavat paremmin kuin sahatavaran tuottaja.

    Suomalainen metsänomistaja myy puunsa ja aivan taatusti sillä puulla käydään kauppaa myöhemmin jalostusketjussa. Sellumaakari vetää tietenkin suurimmat voitot. Metsänomistaja on kaupat tehnyt ja puu on hänen tuottamaansa, muttei se enää ole metsänomistajan puuta. Kannattaa joko jättää puunsa myymättä tai hakea muita asiakkaita tai markkinoita, jos ei kestä sitä, että puuntuottajan puutavaralla käydään kauppaa.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 301)