Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Visakallo Visakallo

    Oman lukunsa muodostavat myös syystä tai toisesta aikanaan kunnolla harventamatta jääneet kuusikot, jotka omistajanvaihdoksen myötä kolautetaan nyt aukoksi. Niistä löytyy pienen tukkiprosentin lisäksi monesti myös lahoa enemmän kuin ajallaan hoidetuista palstoista.

    Jätkä

    Jeessi innostui kerskumaan kuitupuun ”kasvatusta” järkeväksi toiminnaksi ja visioi, että ”Mitä jos kuidusta saisi 60 €/ kuutio?”

    Siihen voisi todeta, että mitä sitten? Kuitupuukauppa piristyisi aivan varmasti, mutta kuitenkin vain idiootti iskisi parikymppisen kuusikon aukoksi, vaikka siitä ei tulisi yhtään tukkia. Olisihan uudistuskustannukset kahdenkymmenen vuoden välein melkoinen kustannuserä. Lisäksi tukin hinta olisi varmasti satasen kuutiolta, eli tilanne siltä osin ei muuttuisi.

    Näyttäisi vähän siltä, että laskimen käytön varassa elelevä puotilainen ei enää hallitse ”Korkeampaa matematiikkaa”.

    Visakallo Visakallo

    Se on kuule Jätkä niin, että Jesse tietää asiat paremmin. Tämän takia hän myös tekee oikeat ratkaisut.  Meidän tavallisten taivaltajien ei auta muu kuin seurata menestyjää sivusta salaa kadehtien.

    Rane2
    Tolopainen Tolopainen

    Metsäteollisuus tekee bulkkia eli miljoonia tonneja halpaa massatuotantoon perustuvaa tuotetta. Raaka aineen on tietenkin oltava halpaa. Teollisuus investoi sinne missä on edullisinta toimia. Eli kehitysmaihin tropiikin alueelle ei pohjoisen havumetsävyöhykkeelle enää viime vuosina vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Esim. lääketeollisuus tekee tuotteita joiden tonnihinta voi olla miljoonia. Metsäteollisuus on liian alhaisen jalostusasteen teollisuutta Suomen kaltaiseen maahan, jossa on korkea kustannustaso ja hyvä koulutus. Täällä pitäisi olla enemmän osaamiseen perustuvaa työtä kuin bulkin valmistusta joka kuluttaa paljon energiaa kaikissa tuotannon vaiheissa ja vielä rahtikulutkin on korkeat kun tuotteille ei lähialueilla ole riittäviä markkinoita. Kansainvälinen kauppa on.maapallon luonnonvarojen tuhlausta, erityisesti halpojen massatuotteiden rahtaus tuhansien kilometrien päähän.

    Puuki

    Metsäteollisuus investoi jatkuvasti myös Suomeen. Puut ja puun  ominaisuudet on erilaisia ja sopivat eri käyttötarkoituksiin.

    Lääkeaineitakin erotetaan puusta ja lisäkäyttömahdollisuuksia tutkitaan jatkuvasti. Mm. kuusen sisäoksia ja pihkaa käytetään lääketeollisuudessa. Niiden lääkkeiden tonnihinta on varmaan miljoonaluokkaa mutta ei se  puun kantohinnoissa näy eikä tod. näk. tule näkymäänkään nykyisen metsäpään ylituotannon aikaan, joka sopii tietysti hyvin teollisuudelle.

    Uudemmissa selluprojekteissa on  tarkoitus keskittyä uusien tuotteiden valmistukseen entisten ohella. Eucalyptuksesta ei saa samoja jakeita irti kuin kuusesta tai männystä.

    Muovin haittojen takia sen käyttöä vähennetään ja se lisää uusiutuvien korvaavien materiaalien kysyntää. Kartonkia käytetään jo esimerkiksi kierrätyskelpoisina ruoka-ja juoma kuppeina entisten muovia sisältävien sijaan.

    Jovain Jovain

    Tilannehan absurdi, rahaton isäntä ja kehtaa vielä mainostaa. Isännätön raha tuntuu olevan näkymätön ja tuntematon käsite.

    Biotalouteen on panostettu myös, sopii vallan mainiosti suomalaiseen perinteeseen ja keittotaitoihin. Suomalainen puu antaa siihen vallan hyvät mahdollisuudet. Tukista on puutetta ja vaikuttaa sen hintakehitykseen.

     

    Tolopainen Tolopainen

    UPM nosti tukin hintatasoa, koska sillä on pula tukkipuusta Junnikkalan puunhankinta-alueella. Lisäksi Alajärvelle on tulossa sahauskapasiteettia lisää satoja tuhansia kiintoja eli pohjanmaalla tukkipuun kysyntä kasvaa reippaasti lähiaikoina. Mielenkiintoista voiko tukin hintataso pysyä kun sahatavaran hinta ei kuitenkaan ole noussut.

    MJO

    Tolopainen:

    Kansainvälinen kauppa on.maapallon luonnonvarojen tuhlausta, erityisesti halpojen massatuotteiden rahtaus tuhansien kilometrien päähän.

    Metsäteollisuudella on palkkalistoilla väkeä, jotka osaavat laskea mikä on kannattavaa ja mikä ei. Siinä vaiheessa, kun sellun tekeminen ja rahtaaminen ei ole tarpeeksi kannattavaa tehtaanportti pistetään kiinni.

    Tolopainen Tolopainen

    Taloudellinen kannattavaisuus on eri asia kuin uusiutumattomien luonnonvarojen tuhlaus. Jos Suomi on sitoutunut todella päästöjen vähentämiseen kyllä se tarkoittaa toimintatapojen täydellistä muuttamista kaikessa toiminnassa. Siinä on silloin tulilinjalla suurimmat päästölähteet eikä vanhat henkilöautot jotka on 98%vuodesta parkkipaikoilla.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 301)