Keskustelut Puukauppa Tukki on liian kallista?

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 301)
  • Tukki on liian kallista?

    Mielenkiintoinen uutinen tämänpäivän Kalevassa:

    ”Sahayritys Junnikkala Oy on keskeyttänyt puunostotarjousten teon. Yrityksen mukaan nykyinen markkinatilanne on ylikuumentunut ja vääristynyt.

    Yrityksen mukaan tukkipuun hinta on noussut vauhdilla suhteessa lopputuotteiden hintaan. Junnikkalan mukaan nyt ollaan ”kipurajalla”, jonka ylittyessä investoinnit tyrehtyvät.

    – Joudumme keskeyttämään puun oston näillä hinnoilla turvataksemme oman toimintamme pitkäjännitteisyyden. Mielestäni metsänomistaja ansaitsee omaisuudelleen oikean hinnan ja tuoton, mutta nykyinen hintakehitys tulee vaarantamaan meidän ja mielestäni koko sahateollisuuden tulevaisuuden, yhtiön toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo tiedotteessa.”

  • Tolopainen Tolopainen

    Ei Jovain tajua että korjuussa on koko jalostusketjun huonoimmat katteet. Vain isoimmat urakoitsijat saavat edes jonkinlaista tuottoa sijoitetulle pääomalle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain ja Jätkä voisivat vaihtaa välillä levyä. Pystytte parempaan! Asiantuntemusta löytyy.

    MaalaisSeppo

    Jovain ei ole hoksannut, että myös korjuussa pyörii isännätön raha, jolla urakoitsijat pidetään pihdeissä.

    mehtäukko

    Jovain ”…Onhan se kuitupuu Suomessa halpaa. Puulle ei jää juurikaan hintaa, kun porttihinnasta vähennetään kaikki …” No entäs tukin kantohinta?

    ”Sillä kuitenkin pyöritetään metsäklusteria, vaikka sillä ei mitään virallista asemaa olekaan.” Höpö höpö.

    Lusteri on kehiytynyt täksi vuosien saatossa,- väliin alamäessä väliin nousussa eikä siinä isännättömillä ruplilla ole mitään jakoa. Tukin ja kuidun hintasuhde ei ole edelleenkään suhteessa hollillaan, mutta siinä jauhavat tiettävät edut ja niiden puolustus voittojen maksimoimiseksi.Emme mahda sille mitään.

    jees h-valta

    Tukin ja kuidun hintasuhde ei aivan NIIN poskettoman pois holliltaan ole vaikka se siltä tuntuisikin. Kyllä me sen saman euron kasvatuspalkkion siinäkin joka vuodesta suunnilleen saadaan. Metsäteollisuus taitaa pitää sitä riittävänä mutta ehkä tähän alkuvuosien kasvatuksen urakkaan voisi kuitenkin hiukan urakkalisää maksaa. Muutaman euron.

    Jätkä

    Laskutyyli on hieman erikoinen. Jos lähdetään siitä, että uudistuskustannukset ovat samat aina / ha ja kasvu alkaa olla täydessä vauhdissa hehtaaria kohti 30 vuotiaana, niin tuon 25 vuoden keskikasvuksi ei voi laskea kuin noin puolet siitä.

    Kuidun hinta alle kaksikymppiä pystyyn – tukin hinta 60 € pystyyn. Tukin kasvu alkaa enskan jälkeenja tilanne on siitä veikeä, että kuidun kuutiometrimäärä vähenee ja kaikki lisäkasvu menee lyhentämättä tukkipuuksi,  Lisäkasvu on siis yli kaksinkertainen enskavaiheeseen verrattuna. Ei uudistuskuluja, vaikka kolmoskehitysluokassa harvennetaan 100 – 200 kuutiota pois myyntipuuta – suurin osa tukkia. Kolmas hakkuukerta = uudistushakkuu, jossa kertymä on jo aika rahakas.

    Jeessi on jättänyt taimikonhoitovaiheessa kaksisataa susipuuta kasvamaan laadukkaiksi valtapuiksi, jotka kelpaavat tukiksivain omistajan myyminä ja vain metsäliitolle. Kuivaoksaista tukkia, oksat yli 40 mm = laadultaan kuitupuuta.

    Miksi Jeessillä on vain nuo susipuut jäljellä? Koska hän on tehnyt tiliä kuitupuukaupoilla, taikka sitten hän on jo kolme kertaa istuttanut uudet kuitupuun taimet!

    Visakallo Visakallo

    Haluan todellakin nähdä Jessen opeilla kasvatetut metsät!

    jees h-valta

    Laskutyylini on hyvinkin johdonmukainen ja sitä on alkanut näilläkin saiteilla porukat pikku hiljaa varsin kohtuullisesti ymmärtämään. Minulle on aloituksestani asti selvinnyt heti että vuosipalkkio puun kasvatuksesta todella kulkee puun iän mukaan joka on varsin johdonmukaistakin hinnoittelua. Mitä muuta perustetta edes voisi olla. Joka tuotteellahan on valmistusaikansa ja se lasketaan tuotteen hinnassa. Laivoissa se selkeimmin näkyy ja kuuluu kun on hyvin työvoittoinen tuote. Puhutaan paljon juuri miestyövuosista urakkahinnoittelussa. Myös puun kasvatus on eräänlainen urakka josta todella pitää ottaa myös valmistusaika huomioon. Koska metsänomistaja joutuu myös urakoimaan saadakseen tavaraa aikaiseksi. Pelkkä luonnon oma kasvatustulos jos riittäisi niin ai pojat, kuinkahan mahtaisi metsäteollisuus meitä ymmärtää?

    jees h-valta

    Ei todella luulisi opettajankaan nupille olevan ylivoimaista käsittää että jos metsäteollisuus alkaisikin maksaa heti kuidusta sen kuusikymppiä niin kuinkahan monta metsää kasvaisikaan tukkimetsäksi silloin? Uskoisin että lyhytkiertoviljely suorastaan räjähtäisi heti päälajiksi matsän kasvatusta. Vaikka kuutiomäärä jäisikin vähemmäksi kuin varsinaisella päätehakkuukasvatuksella nykyisen kaltaisena. Tunnustan ainakin itse että ei olisi haapa ainoa joka lähtisi rattaille tuossa vaiheessa.

    kuusessa ollaan

    Tuossa aiemmin mainittiin yllättävän matalat tukkiprosentit uudistuksilla. Nyt on tilanne, että uudistusikään ovat tulleet ne metsät, jotka epäonnistuivat aikoinaan istutuksissa. Samalla uudistetaan muutenkin heikkolaatuisia metsiä, joita ennen piti kasvattaa tiettyyn läpimittaan. Tukkiprosentti lähtee nousuun siinä vaiheessa, kun 80-luvun puolivälin pottitaimi-istutukset ja konekylvöt tulee uudistusikään. Myös koivun määrän lisääntyminen aukoilla pienentää tukkiprosenttia, koska koivutukin kertymä on normihakkuilla suht pieni.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 301)